Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Babiš bude hřímat,“ větří Brabec. Ministry za absence ve Sněmovně stírá opozice

Autor: Jakub Veinlich - 
7. prosince 2018
16:55

Čtvrtek není ve Sněmovně mezi ministry příliš oblíbeným dnem. Čelí totiž přímým dotazům poslanců při takzvaných interpelacích. Tedy, aspoň by měli. Například tento týden ale zákonodárci málem ani nezačali jednat. Ve Sněmovně nebyl za vládu v devět ráno nikdo. Situaci zachránil až ministr kultury Antonín Staněk (za ČSSD). Vicepremiér Richard Brabec (ANO) se bojí, že premiér Andrej Babiš (ANO) bude hřímat, a chce změnit systém. Šéf Pirátů by chybějícím poslancům a senátorům strhával peníze z platů

„Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážená nepřítomná vládo, zahajuji třetí jednací den 24. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám,“ začal ve čtvrtek jednání Sněmovny řídící schůze místopředseda sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti) a následně přečetl dlouhý výčet omluvenek.

Na programu přitom poslanci měli mít odpovědi na písemné interpelace členů vlády. „Já bych se jenom rád zeptal, kde máme někoho z vlády? Tady nevidím tedy vůbec nikoho,“ vystoupil poslanec Lukáš Černohorský (Piráti). Pikal mu dal za pravdu a jednání Sněmovny proto přerušil.

Podle jednacího řádu dolní komory parlamentu musí vládu totiž při zasedání poslanců zastupovat alespoň jeden z ministrů. „Přerušuji tedy schůzi na deset minut do 9.15 do přítomnosti alespoň jednoho člena vlády, abychom mohli vůbec jednat,“ přerušil Pikal jednání.

Staněk zachraňoval stavy

Situaci tak musel zachraňovat ministr kultury Antonín Staněk (za ČSSD). „Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, deset minut vyhrazených na přestávku uběhlo, a já mezi námi vítám pana ministra kultury Antonína Staňka, který zřejmě bude dnes zastupovat celou vládu,“ pokračoval po přestávce Pikal.

I když se vládní hnutí ANO prsí sloganem Nekecáme, makáme, z jejích ministrů na dopoledním jednání Sněmovny původně nebyla ani noha. „Stávat by se to určitě nemělo – my o tom budeme určitě mluvit, premiér bude určitě hřímat,“ střílel do vlastních vládních řad v rozhovoru pro Blesk Zprávy vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Ani Brabec ale ve Sněmovně na interpelacích dopoledne nebyl. Měl prý jednání na ministerstvu. „Kdyby na mě šla ale nějaká interpelace, tak sem určitě přijedu,“ sypal si popel na hlavu. Sám věří tomu, že se podobná situace už nebude opakovat „Je potřeba určitě lepší organizace,“ zmínil Brabec.

Opozice si z vlády utahovala na sociálních sítích

Opozice tím ale získala pořádnou munici. A poslanci, kteří dorazili na ranní jednání a chtěli se ptát ministrů, si začali z vlády utahovat i na sociálních sítích.

„Vláda není přítomna. Ať žije demokracie...vláda jí opovrhuje. Tohle si “právě teď” asi markeťáci ANO na fejsíček nedají. Čeho se bojí?“ utahoval si z ministrů například předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Jak makají ministři naší vlády. Dnes jsou v plánu interpelace, tak jako vždy ve čtvrtek, když jedná Sněmovna. V ministerských lavicích ani noha,“ nešetřil vládu poslanec Vlastimil Válek (TOP 09).

„Jak si vláda ČR váží demokratické diskuse. Právě probíhají písemné interpelace. Nemá ale kdo odpovídat - přítomen jeden ministr. Holt makáme,“ napsal zas na Facebook první místopředseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Arogance moci a pohrdání parlamentem-to je nová politická kultura vládní většiny, pustil se zas do nepřítomných členů vlády šéf opoziční ODS Petr Fiala.

A kde že to ministři byli? Někteří na zasedání Svazu měst a obcí na Hluboké, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) zase přestřihával pásku nově zrekonstruované dětské kliniky v pražské nemocnici v Motole. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a ministr zahraničí Tomáš Petříček (oba ČSSD) byla na zahraničních cestách. Svou čest tak hájili alespoň na dálku přes sociální sítě. 

„Mělo by to asi vést k tomu, aby se změnil systém písemných interpelací, a jsem přesvědčený o tom, že pan předseda Vondráček o nějaké změně uvažuje,“ uvedl pro Blesk Zprávy vicepremiér Brabec. Sám ale připomněl, že ani poslanců na zasedání Sněmovny ve čtvrtek v časech interpelací příliš nechodí.

Stanjura i Gazdík chtějí písemné interpelace zrušit

A se změnou chtějí přijít také předsedové poslaneckých klubů ODS a hnutí STAN – Zbyněk Stanjura a Petr Gazdík„Na příštím grémiu Sněmovny navrhnu, abychom vyřadili ze zákona písemné interpelace. Hnutí ANO si z nás dělá legraci. Není ochotno odpovídat na písemné dotazy poslanců, nechodí sem,“ zlobil se Stanjura.

Dohodu napříč stranami chce také Gazdík – i on je pro zrušení písemných interpelací. K tomu je ovšem potřeba změna zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny a tak to může nějaký čas trvat.

„Z mého pohledu by se písemné interpelace měly zrušit, písemně by ministr odpovídal jen v případě nepřítomnosti a potom by musel stejně odpovědět ústně, aby se tomu nevyhnul,“ představuje si možnou změnu Gazdík. O něco podobného se pokoušel už v minulém volebním období, kdy seděl v křesle jednoho z místopředsedů Sněmovny.

„Není moc míst a momentů, kdy se poslanci mohou obracet přímo na ministry. To, že probíhala nějaká konference, nebo někde střihali pásku, je hrubý nerespekt této Sněmovny,“ vyčítal jiné aktivity ministrům předseda Pirátů Ivan Bartoš. Sám by byl pro, aby, když ministr nebude sedět ve Sněmovně, přišel o část platu za absenci – jenže ne každý ministr je zároveň i poslancem. „Je to prostě o úrovni politické kultury,“ dodal Bartoš.

Absence ministrů vadí i komunistům

„Premiér by si měl zjednat pořádek a ministři by měli být na zasedání Sněmovny, vadí nám to, jako nám to vadilo u všech předchozích vlád,“ přidal se ke kritikům na adresu chybějících ministr předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik.

Poslanci se mohou ptát ministrů v poslanecké sněmovně pravidelně každý čtvrtek, v době, kdy sněmovna zasedá. Odpovědi na písemné interpelace se projednávají od 9 do 11 hodin, odpovědi na ústní interpelace na členy vlády jsou pak vždy od 14:30 do 18 hodin.

asijo ( 8. prosince 2018 00:30 )

Nevěřím tomu,že prezident je to,co ty.

paska ( 7. prosince 2018 19:44 )

Vůbec se nedivím, obrovská ztráta času

arne100 ( 7. prosince 2018 19:28 )

tarka1.Máte úplnou pravdu.To že choději poslanci do práce jak se komu chce to ten feťák nevidí ale bude kritizovat vládu.On byl zase zhulený tak není divu. Ať se raděj podívá sám na sebe je smích na fotce ukazuje že je to tak.

gabreta ( 7. prosince 2018 19:12 )

Co pamatuju, tak při interpelacích chyběli ministři ve všech vládách!!

jarby ( 7. prosince 2018 18:36 )

A teď tu o Karkulce , jestli vláda stbáka Bureše pracuje, tak nevidím žádné výsledky, mimo jeho malé domů pro sebe a jeho Agrofert

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa