Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na „nenažrance“ ze Sněmovny útočí „Robinové Hoodové“: Platy dořeší mezi svátky?

Autor: ČTK, FiM, Jakub Kopřiva - 
7. prosince 2018
12:40

Vzrostou skokově platy politiků? Dostanou přidáno devět, nebo dokonce 20 procent? Návrh, který by to zamezil, putuje do Senátu, reálně hrozí, že se celá věc nestihne projednat do konce roku a od 1. 1. 2019 se budou moci poslanci těšit na ještě tučnější příjmy. ANO, Piráti či SPD proto nyní burcují coby „Robinové Hoodové“ ze Sněmovny, že se sejdou mimořádně i mezi svátky - v týdnu po Vánocích a před Silvestrem.

Cíl je jasný, nižší nárůst platů politiků od příštího roku. K jeho dosažení jsou poslanci připraveni jednat i mezi svátky. I když Senát v příštím týdnu nepřijme novelu zákona upravující platy politiků, poslanci v dolní komoře parlamentu, kteří mohou rozhodnutí senátních kolegů přehlasovat, jsou odhodláni svolat mimořádnou schůzi, i kdyby se měla konat 28. prosince.

Tuto vůli vyjádřili poslanci hnutí ANO, spolu s opozičními Piráty a SPD. V pátek to sdělil šéf sněmovního klubu ANO Jaroslav Faltýnek s tím, že tyto kluby mají 122 poslanců, což k prosazení nižšího růstu platů politiků od příštího roku pohodlně stačí. Aby se od ledna automaticky zákonodárcům platy nezvedly víc, než upravuje novela, musí ji do konce roku podepsat i prezident Miloš Zeman. Což se považuje takřka za jisté, neboť poslance, kteří by chtěli skokově přidat 20 procent, označil za „nenažrance“.

Chtěli to nechat „vyhnít“?

Senát se bude platy politiků zabývat ve středu. Už už to vypadalo, že dohadům o výši platů zákonodárců bude konec. Jenže do toho hodil vidle senátní hospodářský výbor. Ten navrhl vrátit zákon o pomalejším růstu platů (o 9 místo 20 procent) zpět do Sněmovny. Hrozí tak, že se celá věc skutečně nestihne projednat a řadoví „mocní“ najdou příští rok na výplatních páskách 90 600 korun.

Než vůbec poslanci rozhodli, že jim platy porostou od Nového roku pomaleji, trvalo jim to. Ve Sněmovně zákon ležel několik měsíců. Strategie? Dle kritiků nechat celou věc „vyhnít“ tak, aby o ničem nehlasovali a měli od ledna víc peněz. Jenže si na ně posvítil i Blesk a poslanci v polovině listopadu „dostali rozum“ a schválili vládní návrh, aby jim příjmy nabobtnaly „jen“ o 9 procent.

Zádrhel v Senátu

Komory však máme dvě a teď se vzpouzí ta horní. Hospodářský výbor Senátu navrhl, aby se zákon vrátil i s úpravami zpět do Sněmovny. Předseda senátního výboru Vladislav Vilímec (55, ODS) se Blesku snažil vysvětlit. „První Babišova vláda najednou změnila koeficient (tím se násobí při výpočtu platu, čím vyšší koeficient, tím vyšší plat, pozn. red.) ze 2,75 na 2,5. A důvod je jediný: obava ze skokového navýšení platové základny. My jsme navrhli, aby to bylo navyšováno pozvolně, pak by to nevzbuzovalo takové emoce,“ řekl.

Jak tomu rozumět? Vláda koeficient skokově snížila, Senát ho chce plíživě zvyšovat. A s ním od příštího roku i platy. Senátní návrh počítá s tím, že by tak v roce 2019 řadoví zákonodárci brali 84 tisíc měsíčně. To je o 1600 korun víc, než navrhuje vláda. Vilímec však nevysvětlil, proč s tímto názorem přichází až nyní, kdy jakékoliv zdržení může způsobit toto: připomínky horní komory se nestihnou projednat a platy vzrostou automaticky skokově. Přitom právě skoky Vilímec nechce, alespoň to tvrdí Blesku.

Domluva, nebo podraz?

Skoro to vypadá, jako kdyby se obstruující poslanci se senátory domluvili. To předseda horní komory Jaroslav Kubera (71, ODS) odmítá. „Domluva to určitě není, oni (poslanci) nám to poslali tak chytře, aby nechali černého Petra na Senátu,“ tvrdí.

O tom, jestli se návrh i se změnami vrátí do dolní komory, by měli rozhodnout všichni senátoři ve středu 12. prosince. „Teoreticky se to stihnout (do konce roku, pozn. red.) dá, vím, jak funguje Sněmovna. Je to na politické vůli nebo nevůli,“ dušuje se Vilímec.

Do práce i mezi svátky

Že kvůli tomu nejspíš bude muset do práce o svátcích, tuší i pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík (31). „Uděláme maximum pro to, aby se to stihlo. Doufám také, že senátoři nakonec dostanou rozum, schválí to a nebudou nám všem dělat ostudu,“ řekl Blesku.

„Máme signály, že jsou tam snahy o pozměňovací návrhy, “ varoval však šéf poslanců ANO Faltýnek s tím, že na změny mají senátoři právo, ale předlohu je potřeba projednat rychle. Podle lidovců může za průtahy vládní koalice, která neprosadila změnu dříve. „Poslanci KDU-ČSL jsou připraveni zúčastnit se mimořádné schůze PS mezi svátky k platům politiků, pokud to bude potřeba. Vládní koalice sice mohla tento návrh prosadit už dřív, jenže koaliční většina k tomu neměla vůli, “ uvedli na Twitteru.

82 400 korun nebo 90 600 korun

Sněmovní verze počítá s tím, že platy vrcholných politiků vzrostou příští rok zhruba o devět procent, nikoli o původně schválenou pětinu. Pokud projde Sněmovní verze, tak základní měsíční plat politiků, bez různých prémií a příspěvků, by stoupl o 6500 korun na 82 400 korun, ne na původně plánovaných 90 600 korun.

Senátní výbor doporučil pro příští rok nárůst základního platu zákonodárce na 84 000 korun měsíčně, v přespříštím roce na 87 300 korun, pokud by i pro rok 2020 zůstal zachován základ pro výpočet platové základny pro příští rok.

Páteční prohlášení tří stran - sněmovních „Robinů Hoodů“ - nicméně naznačuje, že nadále existuje šance na to, aby byla novela před koncem roku schválena, a platy politiků tak od ledna 2019 byly s největší pravděpodobností zmiňovaných 82 400 korun. 

Video  Epicentrum: Chci přidat, přirozeně jako každý, říká „nenažranec" Pávek  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

panda82 ( 7. prosince 2018 13:39 )

no to by bylo ono, ale mrkněte jak se drží,furt stejné ksichty Němcová, Kalousek, atd, a nepustí se a nepustí, žerou a nestydí se

cocumysvole ( 7. prosince 2018 13:01 )

To že poslanci a i jiní vládní činitelé jsou banda nenažranejch čuňat je věc všeobecně známá. Co takhle vybít celé stádo?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa