Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poslanci krotí svou „nenažranost“. Platy jim mají vzrůst jen o devět procent

Autor: Jakub Veinlich - 
15. listopadu 2018
10:30

Platy vrcholných politiků vzrostou příští rok zřejmě o devět procent, nikoli razantněji o pětinu. Pomalejší růst Sněmovna v platové novele schválila ve čtvrtek na mimořádné schůzi. Tu iniciovali poslanci Pirátů a SPD Tomia Okamury, aby zvýšili šance na přijetí předlohy ještě letos. Nová úprava by měla být účinná od ledna, musí ji ale schválit ještě Senát a podepsat prezident. Ten už dříve označil poslance za „nenažrance“, zvýšení platů se týká ale i jeho.

„Ekonomika roste, platy se zvyšují v celém národním hospodářství zhruba o těch plus mínus deset procent a proto jsme podpořili náš vládní návrh, aby to tak bylo u poslanců i ostatních státních činitelů,“ reagoval na schválenou úpravu předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Bez novely by platy vrcholných politiků, tedy prezidenta, senátorů, poslanců a členů vlády vzrostly od ledna zhruba o pětinu. Změnou zákona by růst dosáhl asi devíti procent.

Platy vrcholných politiků se mají podle vládního návrhu zvýšit pouze v návaznosti na růst průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře. Nezvýší se koeficient, kterým se tato mzda násobí.

Hnutí SPD podalo k předloze pozměňovací návrh, který by platy politiků zmrazil na tři roky. Piráti je zase chtějí počítat z průměrné mzdy v celé ekonomice, nikoli z průměru ve veřejné sféře. Rozpočtový výbor schválení žádné z těchto úprav nedoporučil.

Omluvenky a zmrazení platů

I když poslanci jednali právě o svých platech, řada se jich ze čtvrteční schůze omluvila. Petr Fiala (ODS), který schůzi řídí, přečetl řadu omluvenek. Jednání se tak dnes nezúčastní z pracovních důvodů například premiér Andrej Babiš, poslanec Dominik Feri (TOP 09), poslankyně Jana Černochová (ODS), nebo také z důvodu pracovní cesty ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Právě její úřad předkládá návrh na úpravy platů politiků.

Ve Sněmovně proto Maláčovou zastoupil její stranický šéf a vicepremiér Jan Hamáček.

„Je logické, že to vyvolává otázky veřejnosti,“ začal své vystoupení předseda Pirátů Jakub Michálek a lidem se nediví, že je výše platů a případné navýšení zvedá ze židlí. „Typický poslanec bere víc, než 98% zaměstnanců,“ pokračoval Michálek. Piráti chtějí, aby se plat politiků odvíjel od výše průměrného platu v celé ekonomice a ne jen v soukromém sektoru.

Šéf SPD Tomio Okamura zas ve sněmovně hájil svůj návrh, se kterým už v minulosti přišel – a to zmražení platů politiků na celé funkční období stávající Sněmovny – tedy do roku 2021.

„Je neuvěřitelné, co se v této Poslanecké sněmovně děje, kvůli ostatním politickým stranám – mám takový neblahý dojem, že bude zamítnut náš návrh na zmražení platů až do roku 2021- to znamená tedy celé volební období,“ divil se před poslanci Okamura.

A měl pravdu – poslanci tak skutečně udělali. „Jsem rád, že je to vysílané v přímém přenosu, že lidé slyší ten váš smích, to je fakt šílený,“ hřímal Okamura před poslanci. „Znova a znova jste se nepoučili, postavili jste nás před situaci, kdy budeme muset hlasovat pro to, aby se zvyšovaly platy tedy co nejméně,“ doplnil Okamura – místopředseda Sněmovny.

Neschopenky poslanců

Poslanci svým doprovodným usnesením odmítli odhlasovat, aby poslanci povinně ve Sněmovně předkládali neschopenky a hlásili, že jsou nemocni. 

„Nejsme v typickém zaměstnání a tohle je zvláštní nápad, který si myslím, že nevylepší žádným způsobem práci poslanců a nikomu nic nepřinese,“ odmítl neschopenky předseda ODS Petr Fiala  

Já jsem hlasovala pro - přijde mi to fér, prosazovala jsem nemocenskou pro zaměstnance od prvního dne nemoci ve výši 60% od prvního dne nemoci. Proč to neprošlo nevím, myslím, že tam nastal trochu zmatek, protože se nevědělo, o čem se hlasuje, Ale bez ohledu na to, že nebylo přijato toto usnesení, tak z hlediska práva už dnes poslanci a poslankyně tuto povinnost mají,“ oponovala místopředsedkyně klubu ČSSD Kateřina Valachová.

Gajdůškové image za 270 tisíc korun

Poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková ve čtvrtek mluvila při projednávání zákona o platech o své image. „Nedávno mě v televizi kritizovali za to, jak vypadám, co na sobě nosím,“ rozpovídala se před poslanci bývalá personalistka. A tak si prý šla zjistit, kolik by stála „oprava image“. „ 270 tisíc korun,“ vyhrkla na své kolegy s tím, že takové peníze by za to rozhodně nedala.

Ve Sněmovně ale prosazovala vládní předlohu, která by navyšovala platy pomaleji než by hrozilo, kdyby se stav jen rozmrazil. Podle Gajdůškové není pravda, že parlament je jen reprezentativní. „Tak tomu bylo před rokem 1989,“ řekla poslankyně. Peníze chtěl narovnat tak, aby byly vyrovnané síly mezi soudci a poslanci.

Poslanec Mikuláš Peksa (Piráti) přišel do Epicentra Blesku diskutovat o platech zákonodárců. Vpravo moderátor Jakub Kopřiva. Poslanec Mikuláš Peksa (Piráti) přišel do Epicentra Blesku diskutovat o platech zákonodárců. Vpravo moderátor Jakub Kopřiva. | Blesk:JAKUB POLÁČEK

„Stanovme jasná kritéria, na co tyto peníze mají být použité a jak čerpání peněz vykazovat – jsem připravena na tom pracovat i ze své pozice personalistky. Občané si zaslouží, abychom pro ně pracovali na maximum,“ apelovala na poslance před hlasováním Gajdušková.

„Dlužím vám omluvu,“ překvapil a zároveň mírně pobavil poslance bývalý ministr financí Miroslava Kalousek (TOP 09). Který připomněl, že kdyby v dobách krize neprosadil snížení platů a jejich zmražení, tak by teď nehrozilo jejich zvýšení.

„Nikdo by si toho nevšimnul, nikdo by neudělal populistickou bouři a vy byste si nemuseli rozhodovat o svých platech. Ty platy mají povyrůst jen proto, že jsme si je hold před těmi osmi lety vůči tomu automatu o 20% snížili a zmrazili,“ pobavil sněmovnu Kalousek.

Jednání i mezi svátky

Schválená novela zákona o platech ústavních činitelů a soudů teď míří do Senátu. Ten ovšem může zákon změnit a hrozí tedy, že o něm budou muset poslanci a poslankyně jednat znovu. Sněmovna tak zřejmě zasedne i mezi vánočními svátky. Jinak by totiž platy politikům vzrostly o zmiňovaných 20%. 

„Budu naše poslance upozorňovat, že může dojít k situaci, kdy se budeme muset právě kvůli této situaci sejít mezi vánočními svátky, takže já třeba osobně s tím počítám, že mezi vánočními svátky může dojít k definitivnímu schvalování a přehlasování Senátu,“ řekl Blesk Zprávám předseda vládních poslanců za hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.  

„Počítám s tím, že nepojedu mezi svátky nikam do zahraničí,“ doplnil

salto ( 16. listopadu 2018 08:31 )

A lidi mu to žrali... Nedávno jsem mluvil s jednou nejzuřivějších cinkaček klíčema a ta mi pravila: my jsme byli tak naivní...

nemocna ( 15. listopadu 2018 20:03 )

Hnus poslanci si sami zvýší plat? proč o tom nerozhodují jiní to by každý si přiznal zvýšení a o kolik, je to nehorázné chování, sami berou tisíce, prd dělají jen sedí na zadku a přidají si další, důchodcům přidají 300,- a až od ledna a to podle věku, některým ještě méně, mě přišlo vloni 150,- kde je zbytek když tvrdili že přidávají 300,-?? lidé co dřou na směny a venku v různém počasí nedostanou nic a o zvýšení říkají až budou peníze a možná za rok dva, zvýší nejnižší mzdu ale že to nedostanou od zaměstnavatelů už neřeší to se musí hádat že jej vyrazí a je bez práce, matky samoživitelky kolikrát ani nevyjdou a musí si půjčovat, to je pomoc budoucí generaci? že matka nemá na pribinák? poslanci si přiznali okamžitě na to peníze jsou?? tak dejte všem když máte peníze rozdělit nejchudším a poslancům zamrazit platy úplně! mají až moc, nezaslouží si tolik, žerou si a druzí hladoví, takové poslance vyrazit do jednoho, tam se mají starat přidat nejchudším, potom dalším a sami sobě nakonec nebo vůbec, je to hyenismus k občanům tohoto státu, před volbami slibovali a po volbách si dělají co chtějí a co je pro ně nejlepší, ostatní je nezajímá nenažranci bezohlední

Nikolka Gnidova ( 15. listopadu 2018 18:35 )

To je k smíchu. A kdy si budete zas zvyšovat platy? Když jde o váš plat,tak to schvalite okamžitě, ale nám matkám schvalite peníze až v roce 2020. Nechcete ty svoje zvýšené peníze investovat do něčeho užitečného? Nebo jste tak nenazrani,že nevychazite s x desítek tisíc měsícně a musíte mít víc s víc? My sme čtyřčlenná rodina, a vycházíme každý měsíc tak tak. Tak by ste to měly taky vyzkoušet žit s platu normálních lidi. Třeba by ste pochopily, že je krásné všechno zdražovat, ale podle toho by měly trochu odpovídat platy normálních lidí.

spliny ( 15. listopadu 2018 16:20 )

Pokud by češi bázlivé udělali už konečně skutečnou revoluci tak by si to ta politická špína nemohla dovolit. Kdo mlčí souhlasí!!!!!!! tak ať se mají a je jim přidáno ještě více!!! Vždyť to čechům nevadí tak proč drž.kují a nekonají!!!!

Actimel ( 15. listopadu 2018 14:44 )

Kalousku jdi se už vycpat s těmi prozápadními kapitalistickými kecy!!! Nikdo na ty blivance není zvědavý

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa