Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Klaus ml. si rýpl: Řada poslanců nepracovala, jen „vysír*li“ a teď řeší platy

Autor: simao - 
12. listopadu 2018
19:53

Již ve čtvrtek dojde ve Sněmovně na mimořádnou schůzi k platům poslanců – a to kvůli tomu, zda od Nového roku vzrostou skokově platy zákonodárců zhruba o 20 procent. Václav Klaus mladší (ODS) si v této souvislosti ve svém komentáři rýpl, že řada poslanců nikdy nepracovala a přesto si nyní mají rozhodovat o svých platech.

Platy poslanců budí vášně, od Nového roku mohou v případě, že nestihne legislativním kolečkem projít vládní úprava, poskočit o 20 procent – v základu by pak poslanci brali přes 90 tisíc hrubého, k tomu další tisíce za sněmovní funkce včetně působení v čele výborů a bohaté poslanecké náhrady. 

„Rebel“ z ODS Václav Klaus mladší ve svém komentáři pro Novinky.cz však nyní uvedl, že samotná výše platů není palčivým problémem.

„Lidi totiž, a zcela oprávněně, štve přece to, že si poslanci rozhodují o platech sami sobě, ne ta výše. Budou vytočení, i kdyby se odhlasovalo 29 500 Kč. Mne to taky štve a zařekl jsem se, že o tom hlasovat nikdy nebudu ani nahoru, ani dolů, ani nikam. Celý život, když se jednalo o mé mzdě či odměnách, jsem chodíval za dveře,“ tvrdí Klaus.

Podle syna exprezidenta Václava Klause, někdejšího ředitele prestižního soukromého gymnázia PORG a školského experta ODS, by měl mzdy poslancům určovat třeba ministr financí nebo kancléř Sněmovny. „Zkrátka někdo jiný,“ apeluje Klaus. 

Kalousek: Nerozhodujme si proboha o platech

Shoduje se tak v tomto bodě s postojem Miroslava Kalouska (TOP 09), který ve Sněmovně během debaty k platům poslanců apeloval, aby si o nich sami poslanci nikdy nerozhodovali. „Já vás prosím, abychom to nedělali. Nerozhodujme si proboha o svých platech,“ říkal 30. října ve Sněmovně Kalousek.

„Jakýkoli politický zásah do toho je opět zase jenom otevření Pandořiny skříňky. Vy si myslíte, že to skončí, ať už bude odhlasován vládní návrh (…)? Ne. Za rok zase někdo přijde s nějakým chytrým nápadem a zase nás bude nutit do toho, abychom si zase rozhodovali o svých platech. To je nesmysl! My tady nejsme od toho, abychom si rozhodovali o svých platech! Ten systém je nastaven a nechme ho běžet. Nepřinese to nic dobrého,“ varoval Kalousek.

Klaus: Zkušeným poslancům i 150 tisíc, nováčkům 25 tisíc

Nastavený systém však Klausovi mladšímu na rozdíl od Kalouska přece jen nevoní. Podle něj totiž neodráží „zásluhy“, jaké státu přinesl poslanec před tím, než nastoupil do funkce. „Máme řadu poslanců, kteří nikdy nepracovali, jen někde dělali aktivisty, vysí*ali v akademických senátech a podobně,“ uvedl na Novinkách.

Jako příklad uvádí poslance Jiřího Ventrubu, českého neurochirurga, který coby hostující profesor působil mj. i na New York University Medical Center v USA a v roce 1991 stál u zrodu brněnského Dětského neurochirurgického oddělení. Ač příliš nevystupuje u sněmovního pultíku, má bohaté zkušenosti, protože „desítky let operuje děti s nádorem mozku“, vydělal si i peníze v zahraničí a hlasuje vždy s „rozumem a rozvahou“.

Takoví lidé by si zasloužili podle Klause klidně i vyšší poslanecké platy. „Lidé, kteří pracovali pro republiku a odvedli miliony na daních –, ať mají klidně strop 150 tisíc měsíčně, aby si šli do Sněmovny vůbec sednout,“ vyzývá Klaus a dodává: „Kdežto lidi, co zatím pro republiku neodpracovali nic – tu máš průměrnou mzdu 25 000 a hlasuj.“

Video  Epicentrum: Chci přidat, přirozeně jako každý, říká "nenažranec" Pávek.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

pepen ( 13. listopadu 2018 09:25 )

Z Českých poslanců je slušných cca tak 3 % všichni ostatní i v Senátu jsou tam kvůli prachům....pro Český národ dělají úplný h...o !!!!To kde jsme, je vše kvůli těmto lidem a těm ostatním co tam byly od roku 1990.Zákony si nastavili tak ,aby mohli krást a tunelovat,,BEZTRESTNĚ,,!!! Kupónovou privatizaci ,banky,velké podniky,doly, atd .v čele- Klause staršího a ODS a všech ostatních !!!!Proto je zde vše předražené...nejnižší platy,důchody-jsme levná síla.Všichni studovaný zdrhli za hranice vč.lékařů.Proto je tu dnes tolik cizinců......za pár to nechci v Evropě vidět !!!!

Gammi ( 13. listopadu 2018 06:06 )

přesné díky hejhej Pepax jsi vážně hloupej člověk

Lisa Williams ( 12. listopadu 2018 23:44 )

Chceš najít si ženu na jednu noc? Vítejte na ==> www.3xDate.top

hejhej ( 12. listopadu 2018 21:57 )

Pepax: Blbečku !!! Chceš být vtipný, zatím ses projevil jako idiot. Pan Klaus ml. je velice chytrý na rozdíl od Tebe - duševní ubožáku!!!!

bumb ( 12. listopadu 2018 20:29 )

Pepax,že se nestydíš takový příspěvek napsat a vysmívat se postiženému.Boží mlýny melou to si pamatuj !!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa