Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Klaus mladší si notoval s Okamurou. Odmítli euro, pakt s EU ale přes jejich odpor prošel

Autor: ČTK, simao - 
1. listopadu 2018
14:29

Česko ztratí část své suverenity, bouřili ve Sněmovně Václav Klaus mladší (ODS) či Tomio Okamura (SPD). Nepřijdeme ani o milimetr, oponoval Miroslav Kalousek (TOP 09), se kterým na jedné lodi byli tentokrát i řečníci z řad ANO, což je takřka nebývalý úkaz. Ve Sněmovně se totiž řešil fiskální pakt – a Česko je poslední ze zemí EU (kromě odcházející Velké Británie), které jej zatím nepodepsalo. Poslanci však podpis přes odpor Okamury, Klause a dalších schválili.

Sněmovna dnes schválila přistoupení Česka k fiskálnímu paktu zemí EU. Jeho obsahem je rámec pro rozpočtovou kázeň a koordinaci hospodářských politik členských států EU. Česko je kromě Velké Británie jedinou zemí EU, která k ratifikaci dosud nepřistoupila. Británie se však rozhodla z Unie odejít.

Klaus mladší bouřil kvůli euru

Dnešní rozpravu provázely kritické projevy hlavně poslanců ODS a SPD, poslanci ostatních stran naopak vystupovali na podporu paktu. „Ratifikace této věci, tohoto faktu je přípravou na vstup do eurozóny. Takhle to je. Vy to můžete tady samozřejmě zamlčovat, že se vlastně nic neděje, ale takhle to je,“ bouřil dnes ve Sněmovně Václav Klaus mladší.

Ozývaly se přitom i hlasy, že přijetí fiskálního paktu omezí suverenitu Česka. „My, co to vidíme opačně, co nechceme euro, také varujeme před přijetím tohoto fiskálního paktu, protože to je příprava. Když ho nepřijmeme, tak samozřejmě tu svrchovanost si držíme výrazně silněji,“ varoval Klaus.

Notoval si v té chvíli se šéfem SPD Tomiem Okamurou. Také podle něj přináší pakt ztrátu kontroly suverénních států nad svými rozpočty a je to další krok v přibližování ČR do eurozóny.

Není to pravda, oponoval Kalousek

Miroslav Kalousek (TOP 09) s Klausem nesouhlasil: „Ve vší úctě k předřečníkovi, není to pravda. Není možné interpretovat tuto smlouvu jako přípravu ke vstupu do eurozóny. Ano, je pravda, že by nebylo možné vstoupit do eurozóny, pokud bychom nepodepsali tuhle smlouvu. To pravda je. Ale není možné to otočit a říct: podpis této smlouvy znamená přípravu vstupu do eurozóny. To už pravda není, to je nepravdivé posunutí.“

A přidal i argument: „Můžu to doložit i na tom, že tuhle smlouvu ratifikovaly i státy, které na rozdíl od nás mají vyjednánu trvalou výjimku ze vstupu do eura. A mohu všechny odpůrce eura uklidnit, že nikdo nás tam nebude násilím cpát.“

Také ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) již několikrát řekla, že přistoupení k paktu dodatečně nezavazuje českou stranu k přijetí eura. Dnes zopakovala, že přistoupení k paktu neovlivňuje rozhodnutí české strany o vstupu do eurozóny a nijak k němu dodatečně nezavazuje. Nebude podle ní mít žádný přímý nebo nepřímý dopad na státní rozpočet a umožní české straně účastnit se plnohodnotně summitů eurozóny. Uvedla, že smlouva na Evropskou unii ani na jinou mezinárodní organizaci nepřenáší žádné nové pravomoci, a proto postačí schválení prostou většinou.

Řada je na senátorech

O ratifikaci paktu musí ještě rozhodnout Senát. Senátoři se v červenci rozhodli, že o ní budou jednat až poté, co o přistoupení rozhodne Sněmovna. Fiskální pakt je mezinárodní smlouva, kterou v roce 2012 podepsalo 25 členských států EU.

Platí od 1. ledna 2013 a členské země EU mohou k paktu přistupovat kdykoliv. Státy eurozóny a signatáři mimo eurozónu, kteří oznámili úmysl být ustanoveními vázáni, musí zavést do vnitrostátního práva pravidlo vyrovnaných rozpočtů vládního sektoru. 

Pro přistoupení k paktu hlasovalo 106 poslanců, proti jich bylo 43. Přistoupení podpořili poslanci ANO, Pirátů, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Naopak poslanci ODS, SPD a KSČM hlasovali proti.

Okamura

Neprošel návrh poslance SPD Jiřího Kobzy odročit projednávání do doby, než ČR přijme euro. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura řekl, že smlouva je zbytečná a obtížně vymahatelná. Rovněž podle předsedy ODS Petra Fialy je to symbolická cesta k přijetí eura.

„Před pár dny jsme slavili sto let od data, kdy naši předci definitivně vybojovali suverenitu nad národním evropským soustátím,“ připomněl v debatě Tomio Okamura výročí 100 let založení Československa. „Fiskální pakt je další krok přibližování České republiky do eurozóny a ke společné rozpočtové politice Evropské unie,“ míní Okamura a tvrdil: „Jde skutečně o významnou část státní suverenity, resp. jde skutečně o to, že přicházíme o významnou část státní suverenity.“

Nekorektní strašení

Naproti tomu poslanec vládního hnutí ANO Jan Volný prohlásil, že on v paktu ztrátu suverenity nevidí. „Strašit tady ztrátou suverenity není korektní, není to pravda,“ řekl na adresu Okamury předseda výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL). Obdobně odmítl Okamurovy obavy i Kalousek s tím, že Česko neztratí „byť jenom milimetr“ své suverenity nad veřejnými rozpočty.

Předseda klubu STAN Jan Farský míní, že schválení smlouvy poskytne české straně vstupenku na summity eurozóny, kde se rozhoduje o její budoucnosti. „Tento krok může mít obrovský význam, kdo to nechápe, nechápe politickou realitu Evropy,“ řekl bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Babiš za dveřmi? Nehrozí to, tvrdil Stanjura

Odpůrce paktu přitom neobměkčily ani tyto argumenty. „Takové to pořád, chudáka našeho premiéra by nechali za dveřmi, ale když my to dneska odhlasujeme, tak ho pozvou k tomu stolu, aby s nimi moudře porokoval o problémech eurozóny či podobně… Já to považuji minimálně za neslušné, aby na nějakém jednání stál český premiér za dveřmi a doprošoval se vstupu k jednacímu stolu,“ bouřil Stanjura, který si myslí, že něco takového nehrozí a jde o vymyšlený a zástupný argument. 

bryx ( 1. listopadu 2018 17:04 )

prasatkopepicek: i tak bude krásnější než dosavadní

ferrys ( 1. listopadu 2018 17:02 )

Jak by k tomu přišli pražští vexláci, kdyby bylo euro?Potom že tady není lobbing.Je a tvrdý a již od minulého režimu se vše točí jek kole neproduktivní a příživnické Prahy.Proč víc jak tři čtvrtiny slováků má rádo euro? Za minulého režimu prognosťáci typu Klaus a spol. pro mezinárodní obchod v převážně tzv. spřátelených zemích jednoduše zavedli tzv. "Konvertibilní rubl", a nikdo ani necekl.Když chci jet na dovolenou, či cestu do zahraničí, musím se nechat odírat, jak vexláky, tak celostátní bankou.A Slováci se jen smějí.Za jejich eura tady dostanou aspoň víc korun.To vím z osobního styku.

sekebo ( 1. listopadu 2018 16:47 )

Tihle 2 pitomiové by se měli přestěhovat někam východně od Košic. Zajisté tam mají oba své kořeny a tam by jim bylo určitě mnohem lépe, než v této zemi, kam nepatří

mandat ( 1. listopadu 2018 15:24 )

Blesk asi neni informovan, ze pakt nepodepise ani Rakousko.Chorvatsko,Polsko a samozrejme Madarsko. CR ma dluhy, ze to vystaci na let na Mesic a zpet.Nezvladaji se Romy,plati se za ne kolem 500 miliard korun, ty jejich neziskovky maji vetsi pocet,nez je Romu v CR.CR neni schopno se postarat o duchodce, o nemocne deti a o samozivitelky,ale chce zamorit nasi republiku migranty.Kdo to bude zivit ? Kdo zaruci bezpecnost nasich obcanu ? Nebo nikdo z politiku nesleduje,co se deje v Zapadni Evrope ?

prasatkopepicek ( 1. listopadu 2018 14:49 )

Klaus se zacina pripravovat na kandidaturu na pristiho prezidenta. To co uz delsi dobu vyvadi tomu nasvedcuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa