Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Schválili proplácení nemocenské od prvního dne. Kalouska štve vláda: „Jen rozdáváte“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
31. října 2018
13:08

Poslanci dnes schválili obnovení proplácení nemocenské od prvního dne nemoci. Pro bylo 128, proti pouhých 35. Odpůrcům nepomohly ani přestřelky Miroslava Kalouska (TOP 09) s poslanci ČSSD, kteří zrušení karenční doby usilovně hájili. Podpořily je při tom hlasy ANO, KSČM i Pirátů.

Za předkladatele promluvila exministryně školství Kateřina Valachová. Vyzvala ke „skončení trestání pracujících za nemoc“.

Karenční doba dnes a v tuto chvíli nemá své opodstatnění, míní Valachová. „Kvalita života, kvalita pracovních podmínek pracujících a zaměstnanců v 21. století by měla odpovídat standardu, který máme jako ekonomika. Zažíváme hospodářský růst, to znamená, kdy jindy než právě nyní pracujícím tuto kvalitu jejich pracovních podmínek a samozřejmě života a jejich zdraví zvednout a zajistit,“ apelovala na poslance.

Kalousek: Rozdáváte, kde můžete

Zrušení karenční lhůty odmítl exministr financí Miroslav Kalousek(TOP 09). „Umíte jenom rušit, neumíte tvořit. Neumíte předložit nic, co by nahradilo reformní kroky, které rušíte. Rozdáme, co můžeme a po nás potopa. To je vaše politika. Jste vysloveně protireformní vláda,“ pustil se do vládní koalice.

Karenční lhůtu označil za poslední reformní krok v povinném pojistném systému. „První tři dny nemoci jsou efektivní, nikoliv asociální, spoluúčast k pojištění, umožňující právě pro ty dlouhodobě nemocné, aby brali důstojné plnění. Zrušíte-li to, zatíží to mnohem víc veřejné rozpočty, zatíží to mnohem víc podnikatele,“ varoval Kalousek s tím, že vláda v návrhu rozpočtu na příští rok rozpočtuje nepřirozeně vysoký nárůst nemocenské

„Věta ′umíte jenom rušit′ od představitele vlády, která zrušila proplácení prvních tří dnů nemocenské, opravdu sedí,“ nedala se ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Do Kalouska si rýpla i poslankyně Alena Gajdůšková (ČSSD). „Veškeré reformy Nečasovy a Topolánkovy vlády nebyly nic jiného než zavádění nových bankovních produktů. A my jsme se snažili to napravit ve prospěch lidí, zaměstnanců,“ podotkla.

Klaus mladší: Výrazná komplikace

Proti zrušení karenční doby se postavil mj. i poslanec ODS Václav Klaus mladší. A přispěl svými zkušenostmi ze školství z doby, kdy vedl prestižní gymnázium PORG. „Nemocenská je zavedena proto, aby lidé, kteří jsou nemocní dlouhodobě, měli příjem. Ta není zavedena proto, že když má někdo rýmu nebo kašel, tak aby nešel do práce. A ve školách to vypadá zhruba tak, že když v listopadu udeří chřipková sezóna a je středa, tak tam jako ředitel chodíte a vidíte ty zaměstnance, kteří za vámi chodí, že by zůstali druhý den doma atd., že už mají kašel a není jim dobře,“ popisoval s tím, že opatření, které tyto lidi podpoří zůstat doma, výrazným způsobem komplikuje situaci.

Valachová s Klausem (jako obvykle) nesouhlasila. „Zejména ze strany zdravotních sestřiček, učitelek a učitelů skutečně naopak slýchám argumenty a prosby pro to, abychom karenční dobu a neplacení nemocenské od 1. dne zrušili,“ tvrdila. U těchto důležitých a společensky prospěšných profesí je dle ní paradoxní, že jsou lidé nuceni přecházet nemoci. „Skutečně to není normální,“ říkala.

Zaorálek: Nosohltany a chřipky jsou strašně rizikové

S Klausem nesouhlasil ani exministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který upozornil, že je z lékařské rodiny a jeho otec mu vyprávěl, že „tyhle nosohltany a začínající chřipky jsou vlastně v něčem strašně rizikové“. „On říkal, z těch nosohltanů to prostě klesne na průdušky, z průdušek to klesne na plíce, je z toho zápal plic a nakonec záněty srdečního svalu. A ti lidé právě proto, že to přecházejí, tak později mají vážné problémy a nakonec často končí právě díky tomu, že mají poškozené srdce,“ uvedl Zaorálek.

Richterová: Odstrašující efekt zůstává

Poslankyně Pirátů Olga Richterová upozornila, že nemocní nedostanou 100 procent platu, ale jen 60 procent. „Z nulového proplácení v prvních třech dnech nemoci má být proplácení ve výši 60 % platu. To je stále velice citelná spoluúčast. Ten, kdo je nemocný a má ten plat, nebo mzdu nízkou, tak to stejně velice výrazně pocítí. Čili ten jaksi odstrašující efekt tam stále zůstává. 60 % z platu z prvního týdne nemoci. To si můžete všichni spočítat, že to zkrátka není žádná hitparáda, pokud počítáte s každou stokorunou,“ míní.

Dle ní jde o důležité téma, protože jej pocítí každý zaměstnaný člověk v Česku. „Je opravdu velmi nestandardní, že my nemocenskou nevnímáme, protože máme stále tentýž plat,“ podotkla. 

„Skutečně není normální, pokud jsem pracující, chodím do práce, potom onemocním, tak abych z důvodu té nemoci byla odsouzena k tomu, že nezvládnu platit své běžné výdaje a nebo že dokonce upadnu do dluhové pasti. A toto je realita, toto je realita obrovského množství lidí,“ varovala v další rozpravě Valachová.

Richterová si od zavedení proplácení nemocenské od prvního dne slibuje mj. i to, že zaměstnavatelé i zaměstnanci začnou více dbát na to, co znamená přechozená viróza, a že to velmi negativně přispívá k dlouhodobým onemocněním.

Když zemře mladý muž po přecházení nemoci

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ve své kritice zrušení karenční doby také zmínila přecházení nemocí: „Nikdo nikoho přece nenutí chodit nemocný do práce. Přesto znám celou řadu lidí, kteří byť by si mohli poležet, tak přenáší choroby dál a roznášejí je, a to nejenom na pracovišti (...) Je prostě o přístupu člověka. Jsou i lidé, kteří byť bude placeno třeba 100 %, tak budou prostě dál chodit do práce i nemocní a roznášet ty nemoci mezi ostatní.“ Karenční doba se dle ní osvědčila.

Podle dalších poslanců se však toto opatření neosvědčilo. „Vůbec se mi nelíbí, když zemře mladý muž na myokarditidu, protože kvůli tomu, aby neztratil peníze první tři dny, tu nemoc přechází a nakonec zemře. Já to zažila na záchrance. Opravdu si myslím, že je vhodné, aby si člověk lehnul hned první den, aby neroznášel ty bacily. A vůbec důležité je pro podnikatele, aby nenakazil i další pracovníky,“ uvedla poslankyně ANO Věra Procházková, někdejší sekundární lékařka na ARO v sokolovské nemocnici a posléze její ředitelka.

Onemocní naschvál?

Exministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) uvedl, že třeba matky samoživitelky si nemohou dovolit být nemocné, protože je tři bezplatné dny „sakra bolí na příjmu“. „Víte, mě vždycky urážela jedna věc. Já pocházím z manuálně pracující rodiny. Moje maminka a konec konců i všichni ostatní pracovali rukama a mě vždycky uráželo takové to tvrzení, že ty lidi naschvál omarodí, aby naschvál měli nějakou nemocenskou,“ uvedl.

Pekarová Adamová naopak uvedla, že právě karenční doba motivuje lidi k tomu, aby vzali za své zdraví více zodpovědnosti. „Zdraví je ta nejvyšší hodnota, kterou všichni máme. To se asi shodneme. Všichni si ho přejeme ke všem možným příležitostem. Připíjíme si na něj a tak dál. Ale důležité je také k němu přistupovat sami aktivně a starat se o něj,“ uvedla.

Na to reagovala poslankyně KSČM Hana Aulická Jírovcová, která první dámu Topky sepsula: „Jedním dechem hájíte zdraví každého člověka a druhým dechem se jim vlastně vysmíváte, protože první tři dny jsou opravdu zásadní v jakékoliv nemoci.“

Maláčová: Není to opatření proti simulaci

Ministryně práce a sociálních věcí Maláčová je přitom toho názoru, že se kolektivně trestají pracující a lidé se bojí z finančních důvodů onemocnět. „Mají strach, jak na konci měsíce zaplatí hypotéku nebo nájem a to si myslím, že je velmi nespravedlivé,“ uvedla.

Odmítla argument, že by karenční doba byla opatřením proti simulaci. „Já to také nechápu. Pokud má být zavedení karenční doby opatřením proti simulaci, tak proč karenční doba platí také pro úrazy, hospitalizace nebo vážná onemocnění, jako rakovina? To se přece simulovat nedá. Nerozumím tomu argumentu,“ uvedla.

Vláda by přitom již příští týden podle Maláčové měla jednat o přesné podobě e-neschopenek, které by měly plně fungovat od roku 2020.

Bauer (ODS): Zvýšíte nemocnost a poškodíte podnikatele

S kritikou záměru přišel i poslanec Jan Bauer (ODS). „V době ekonomického růstu rušit něco, co tady velmi složitě bylo v minulosti zavedeno, bylo to zavedeno na základě dohody v tripartitě, je opravdu čirým ekonomickým nesmyslem,“ varoval. „Karenční doba jednoznačně přispívá k větší odpovědnosti zaměstnanců, hlavně u té krátkodobé nemocnosti. A v neposlední řadě karenční doba evidentně zmenšuje prostor pro fiktivní nemocnost,“ připomínal Bauer.

„Zrušením karenční doby vrátíte Českou republiku zpět o mnoho let, kdy byla dvojnásobná nemocnost. Zrušením karenční doby poškodíte podnikatelské prostředí, poškodíte firmy a zaměstnancům, o kterých tady velmi často hovoříte, v žádném případě nepomůžete,“ podotkl poslanec.

Valachová oponovala, že návrh zákona počítá s kompenzacemi směrem k zaměstnavatelům, a to ve výši snížení pojištění o 0,2 bodu, to znamená zhruba o 3,5 mld. korun.

Juříček z ANO se zdržel hlasování

Ne všichni poslanci ANO byli z návrhu ČSSD nadšeni. „Skutečně nepatřím k těm, kteří by ve stoje tleskali nápadu zrušit karenční dobu, ale přesto ten názor a ten zákon podpořím,“ připustil poslanec a lékař Jiří Mašek. 

Další poslanec ANO Pavel Juříček se naopak zdržel hlasování. „Výsledek nakonec může být opravdu především dopad do státního rozpočtu. My zaměstnavatelé si nějak poradíme. Vždycky jsme si poradili. A vždycky jsme se dívali na nemocnost zaměstnanců, jak v krátkodobém hodnocení, tak v dlouhodobém,“ připustil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pepicek1953 ( 2. listopadu 2018 12:22 )

mám zato že když velkéj chemik Kalous je v PS jaksi mimo,,asi po požití něčeho kapalného " tak by také neměl za ten den penízky

151515 ( 2. listopadu 2018 07:24 )

Případné zneužívání nemocenské se asi děje, stejně jako se děje chození opravdu nemocných do práce. Těžko to rozseknou naše elity, které marodí za 100 % platu. Momentální diskuse je jenom zviditelňováním ČSSD, která se snaží získat plusové body a ukázat nám, že její nepochopitelné začlenění do vlády bylo správné. Karenční doba je téma sice citlivé, ale nikoli zásadní. Zásadní jsou mandatorní výdaje a o těch se nějak moc nehovoří. Přitom naše vláda už stačila rozdat a slíbit tolik, že nám z toho půjde hlava kolem. A nebude to dlouho trvat.

marmat ( 1. listopadu 2018 10:53 )

Kalousek je s nervama v kýblu !!! Ale TOTÁLNĚ !!!

marmat ( 1. listopadu 2018 10:50 )

Za kolik a od koho je TATO aj.vaše tapety !!!?

marmat ( 1. listopadu 2018 10:48 )

Jste OK !!!??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa