Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hádky o platy poslanců: „Chci přidat. Každé mimino chce víc mléka,“ bouřil jeden z nich

Autor: Zuzana Štíchová, Jaroslav Šimáček - 
30. října 2018
16:40

Poslanci se v úterý ve Sněmovně dostali k dlouho odkládanému bodu - růst jejich platů. Vláda navrhuje zastropování koeficientů pro jejich výpočet, čímž by se zamezilo skokovému nárůstu platů až o 20 procent, a růst by byl pozvolnější. Miroslav Kalousek (TOP 09) vládní návrh odmítl a varoval před populismem. Tomio Okamura (SPD) navrhl, aby se platy zamrazily na současné výši. A strhl během 2. čtení hádku kolem toho, který z politiků jezdí jakým luxusním vozem. Poslanec Petr Pávek (STAN) uvedl, že zmrazení odmítá a přidat naopak chce.

Pokud nestihne projít legislativním kolečkem návrh zákona o platech politiků, který by stopl skokové navýšení, polepší si poslanci zhruba o 10 tisíc, ministři o 15 tisíc, premiér o 20 tisíc korun a prezident dokonce o 25 tisíc korun měsíčně. Navíc si přilepší ještě o standardní růst mezd ve státním sektoru. Celkem tedy asi o 20 %.

Návrh ve Sněmovně ležel od května, dnes na něj přišla ve Sněmovně řada. „Účelem je zmírnit nárůst výše platových základen představitelů státní moci,“ potvrdila před poslanci ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která rovněž uvedla, že návrh má zamezit tomuto skokovému navýšení.

Chci přidat, říkal poslanec

Schválení doporučily Sněmovně oba výbory - rozpočtový i ústavně-právní. Přesto se kolem něj rozhořela ostrá debata. I když čas poslance tlačí, návrh na zkrácení projednávání lhůty na sedm dní neprošel - pro bylo 44 poslanců, proti 48. Stihnou poslanci návrh odhlasovat, aby nedostali 20 procent navíc?

Reakce poslanců během debaty o přidání byly různé. Zaujal mj. poslanec Petr Pávek (STAN). „Já tady stojím, možná jako jediný v tomto sále a říkám - ano, já chci přidat. Já chci přidat, protože všude jinde ve všech ostatních oblastech jsme přidali a přidáváme dál a je to zasloužené, je to dobré. A tady už několik let jsou zmraženy růsty platů a mně to přijde nepřirozené, mně to přijde zvrácené. Takže přirozené automaticky navyšované příjmy si zaslouží určitě i politici a dokonce i my, poslanci,“ říkal dnes ve Sněmovně.

Vláda chce zastropovat koeficient

Platová novela, která tomu má zabránit, předpokládá, že by se ústavním činitelům zvyšovaly platy pouze v návaznosti na růst průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře. Nezvýšil by se koeficient, kterým se tato mzda násobí. Ten chce vláda zastropovat na 2,5násobku. Měl totiž vzrůst na 2,75násobek.

„Zvýšení platové základny od 1. ledna 2019 vlivem nárůstu násobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře z 2,5 na 2,75 by představovalo bezprecedentní skokové zvýšení platů představitelů státní moci, které zejména s ohledem na způsob odměňování ostatních skupin zaměstnanců odměňovaných z veřejných rozpočtů nelze považovat za přiměřené,“ odůvodňuje vláda svůj návrh.

Plat poslance a senátora by podle ČTK vzrostl asi o 6 tisíc korun. Pokud by předloha schválena nakonec přece jen nebyla, zvýšil by se o dalších asi 8 tisíc korun.

Kalousek: Proboha, nerozhodujme o našich platech

Ve Sněmovně během debaty vystoupil značně kriticky k vládnímu návrhu exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Upozornil totiž, že odměňování představitelů státní moci by mělo mít systém a nemělo by být ovlivněno poslanci samotnými, aktuálními politickými náladami či populismem.

Kalousek připomněl, že v tomto případě nejde jen o poslance, senátory a ministry. Ale také o platy zhruba kolem dvou tisíc soudců, kteří jsou vyplácení podle téhož zákona. Připomínal také, že v roce 2011 během ekonomické krize navrhl naopak výrazné snížení platů všech představitelů o 20 procent.

„Chtěl bych zdůraznit, že jsem to byl já, kdo v době krize prosadil snížení platů ústavních činitelů o 20 % a jejich zamrazení na 3 roky. Soudci si vysoudili výjimku. Po třech letech se navyšování platů vrátilo k onomu automatu. Má se postupovat podle automatu a ne podle politických nálad. Přestaňme si konečně už upravovat své platy. Jsem proti zásahu do toho automatu, tedy i proti návrhu, který vláda předkládá,“ řekl k tomu před jednáním Sněmovny.

Svou někdejší aktivitu na utáhnutí opasků politiků, ale i soudců, komentoval slovy: „Když se bolestivě šetří, tak musíme šetřit především sami na sobě.“ Doufal však, že byl v minulosti nastavený automat a nastal konec „trapných diskuzí“ o platech. „Ó, jak jsem se mýlil, prostě ten populismus je naprosto neodolatelný,“ varoval.

Vládní návrh podle Kalouska opět chce, aby si politici rozhodovali o svých platech. „Já vás prosím, abychom to nedělali, nerozhodujme si, proboha, o svých platech. Ten systém tady existuje,“ dodal s tím, že jde o otevření pandořiny skříňky, ať už bude odhlasován jakýkoli návrh, protože za rok zase někdo přijde s nějakým chytrým nápadem. „Je to nesmysl, my tady nejsme od toho, abychom si rozhodovali o svých platech,“ dodal.

Michálek: U našich platů nesmíme připustit exhibici

„Primárně pokud jde o naše platy, tak bychom neměli připustit, aby se to zvrhávalo v nějakou exhibici, měli bychom k tomu přistoupit věcně,“ podotkl Pirát Jakub Michálek.

Varoval před oběma extrémy - vzrůstu platů o 20 procent či naopak zastropování platů na současné výši. Ani jedno by dle něj nebylo správné a druhá varianta by měla negativní dopad na zájem o to, kdo v politice bude působit. Do budoucna by platy měly růst podle růstu celé ekonomiky, nejen podle státní správy, navrhli Piráti. Nemá jít o politické rozhodnutí, odmítl Kalouskovy výhrady.   

Piráti vyrazili do boje i s několika dalšími připomínkami. „Odmítli jsme skokový nárůst o 20 %. Současně předkládáme pozměňovací návrhy, aby platy rostly podle celé ekonomiky a také upozorňujeme na téma nemocenské poslanců. Poslanci mohou dostávat nemocenskou, nedostávají tedy plný plat, ale historicky se to nepoužívalo,“ zmínil šéf pirátských poslanců Michálek. Na plénu pak připomněl případ bývalého senátora Františka Čuby, který byl v pracovní neschopnosti a rok a půl bral plat v Senátu.

Okamura bouřil: Plivnutí občanům do obličeje

Kromě vládních stran, od kterých návrh vzešel, tedy ANO a ČSSD, se proti skokovému nárůstu staví také SPD, a to velmi radikálně. „Pro nás je to nepřijatelné. Hnutí SPD navrhuje zamrazení nárůstu platů politiků do roku 2021, a to i dalších ústavních činitelů,“ řekl na tiskové konferenci předseda hnutí Tomio Okamura.

Jeho návrh ale rozpočtový výbor nepřijal. Okamura zároveň naznačil, že není spokojen ani s vládním návrhem. „SPD je jedinou stranou v Poslanecké sněmovně, která odmítá zvyšovat platy politiků,“ tvrdil a mluvil o plivnutí občanům do obličeje. Politici mají v čistém čtyř- až pětinásobné platy, než je průměr v ČR, podotkl. A před poslanci navrhl zamrazení platů až do roku 2021. 

Hádka o auta poslanců

Pirát Mikuláš Ferjenčík takové zamrazení odmítl. Poslanci by měli privilegium, že by jim platy v případě zamrazení nejen nerostly, ale v době eventuální ekonomické krize ani na rozdíl od ostatních lidí neklesaly.

Petr Gazdík (STAN) vyzval Okamuru, aby se vzdal auta s řidičem, čímž by daňovým poplatníkům ušetřil mnohem více. „Když v roce 2013 kandidoval (...), říkal, že není žádný papaláš, aby jezdil v autě s řidičem,“ rýpl si i předseda lidovců Pavel Bělobrádek. A nadhodil, že by se platy mohly zamrazit třeba jen vedení Sněmovny. 

Okamura se bránil, že všichni, kdo jsou ve vedení Sněmovny, jezdí v BMW sedmičkové řady a on sám naopak jezdí Škodou Superb, zatímco třeba premiér má Audi A8. Okamura vyzval ostatní politiky, aby své luxusní vozy vyměnili za méně luxusní. „Já jsem v soukromém životě, jak známo, jezdil násobně lepšími auty za své vlastní peníze. Nepotřebuji si to užívat,“ dodal. „Jezdím metrem a tramvají,“ uzemnil Okamuru Michálek. Lidovec Marian Jurečka takovou debatu označil za nedůstojnou.

Pávek: Každé mimino chce více mléka

Poslanec Pávek (STAN) označil debatu o zvyšování platu nejen za zvrácenou. Podle něj se v této debatě postupuje „až moc prolhaným způsobem“. „Každý zaměstnanec oceňuje svoji práci, věří, že ji odvádí dobře a chce od svého zaměstnavatele přidat. Každý podnikatel, kterému se daří, chce ve svém podnikání udržet větší zisk. Každé mimino chce víc mlíka a každý důchodce chce vyšší penzi. To je naprosto přirozené,“ uvedl.

A dodal: „Nehodlám ani dál živit tu závist, kterou některé návrhy mají probudit v těch lidech, kteří jsou mimo tento sál. V zásadě je to ale tak, že speciálně poslanci, nejenom politici obecně, ale speciálně poslanci trpí velkou nedůvěrou ze strany občanů v této zemi. Vy víte, že poslanec, potažmo vylepšený politik, je opravdu velmi nedůvěryhodný. Nedivím se (...) Debata o tom, že si za svou práci tady budeme snižovat náš plat, je natolik pokrytecká, že nemůže, nemůže působit důvěryhodně.“

„Je naprosto normální, že tady tuto věci diskutujeme,“ reagovala poslankyně Pirátů Olga Richterová, podle které nejde o sebemrskačství, ale normální diskuzi, co je politikům přiměřené. Označila to za „hledání rovnováhy“. 

Podobně jako Pávek se už před senátními volbami vyjádřil také senátor za ODS Jaroslav Kubera. „Za dobu, kdy Špidla zmrazil platy, tak stouply v nepodnikatelské sféře o 26 %. Považuji to za nesmysl, já se za to nestydím,“ hájil i on nárůst vlastního platu. Senát se zatím nemohl do debaty o platech zapojit, čekal na dnešní projednání ve Sněmovně.

Rok od roku horší debata

Podle Romana Sklenáka (ČSSD) je úroveň debaty o platech politiků rok od roku horší. Podobně jako Kalousek mluvil i lidovec Ondřej Benešík, který upozornil, že automat již existuje a současná diskuze byla vyvolána uměle.

„Je tu automat, koeficienty. Považuji za chybu, že se tím znovu zabýváme. Uvítali bychom to nechat tak, jak to je. Neotvírejme to znovu. Jestliže máme neustále diskutovat o tom, jaké máme mít platy, je to pozice nepříjemná,“ potvrdil pozici ODS její předseda Petr Fiala.

hafblaf ( 5. listopadu 2018 19:35 )

Půjdou nám naproti.

Petrolin ( 31. října 2018 20:55 )

Nechtěl by pan poslanec Pávek také plénky zdarma a mléka co vypije.Do dneška jsem neslyšel,že poslanec toho jména existuje.Ty prachy jej probraly.

salto ( 31. října 2018 15:02 )

„Chtěl bych zdůraznit, že jsem to byl já, kdo v době krize prosadil snížení platů ústavních činitelů o 20 % a jejich zamrazení na 3 roky - řekl Kalousek dobře, zapomněl, že on už má nahrabáno, ale hoši ze STAN ne. Dle mého názoru je Kalouskův postoj nekolegiální

illyria ( 31. října 2018 09:17 )

tak to zas není pravda... Budeme se mít lépe než Němci již za +- 20 let... Ale bude to tím, že Němci si rozvrátí zemi... Podle mého odhadu tam bude občanská válka...

illyria ( 31. října 2018 09:15 )

OK. Takže na státních zastupitelstvích (obyčejným kancelářským) přidají 15.9%. Což je z platu 15.000 v čistém 2385... Ale páni poslanci si chtějí přidat 20 % z platu 80.000 (a plus mají náhrady a další prebendy) přidat celých 16.000 Kč.... Kde to jsme?!? Poslanci by měli mít jak za komunistů vyplácen "náhradní plat" - stejný plat jako to, co brali v poslední práci před "nástupem" do PS.... A né si přidávat víc, než bere obyčejný člověk za měsíc...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa