Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ODS se chytla s Hilšerem kvůli milionům: Vyčůraný tunelář. Právník nováčka brání

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
19. října 2018
05:02

Příspěvek na mandát ve výši 5,4 milionu korun za šest let v Senátu se stal rozbuškou mezi nově zvoleným Markem Hilšerem a ODS. Spor se rozhořel poté, co Hilšer vstoupil do klubu Starostů a znesnadnil tak občanským demokratům možnost nominovat svého předsedu Senátu. Podle senátora Václava Lásky (za SZ) ale bývalý prezidentský kandidát neudělal zatím nic protizákonného nebo nemravného. Senátor ODS Tomáš Jirsa Hilšerovo chování na plénu označil za vyčůrané.

Nezávislý kandidát Pavel Fischer si na 5,4 milionu korun nepřijde, Marek Hilšer, který si kvůli volbám založil hnutí Marek Hilšer do Senátu, naopak ano. A někteří senátoři mu proto nemohou přijít na jméno. „Považuji to za obcházení ducha zákona a vyčůrané tunelování státního rozpočtu,“ pustil se do novopečeného senátora veřejně Tomáš Jirsa z ODS.

Občanští demokraté jen těžce „kousali“ Hilšerovo čtvrteční překvapivé ohlášení, že se připojí ke klubu Starostů a nezávislých, tedy ke klubu největších rivalů. Dlouho se přitom neoficiálně hovořilo o tom, že nejblíže má k malému klubu Senátor 21, jehož předsedou je právník Václav Láska a kde by v záměru ODS získat post předsedy hrál žádnou nebo spíš pozitivní roli.

„Měl jsem možnost kandidovat za nějakou politickou stranu, ale hned po prezidentských volbách jsem se vyjádřil, že chci být v tomto ohledu nezávislý. Proto jsem založil své hnutí, jehož funkcí je podporovat mou politickou činnost. Státní příspěvek půjde na podporu politické činnosti tak, jako jde u ostatních stran, například u ODS,“ vysvětlil Hilšer krok, který žádný z jeho dřívějších prezidentských soupeřů nepodstoupil.

Pavel Fischer kandidoval zcela nestranně a jeho státní příspěvek na mandát vyplacen nebude. V případě Jiřího Drahoše se pak podělí mezi čtveřici stran, za které kandidoval, tedy STAN, TOP 09, KDU-ČSL a Stranu zelených.

Hilšer neudělal nic špatně, nezávislí jsou diskriminováni

I kdyby byl Hilšerův krok účelový, nevidí v tom právník a senátor Václav Láska nic špatného. Právě jemu dal přitom Hilšer košem. Po jednání od něj prý dostal Láska jen sms, že nakonec „parťáci“ nebudou. Podle Lásky jsou nestranní kandidáti zákonem diskriminováni, když nedostanou příspěvek na mandát na rozdíl od politických stran a hnutí. Ty navíc prý často nepoužívají příspěvek na to, na co by měly.

„Můžete kandidovat dvěma způsoby: buď vás nominuje politický subjekt, pak on je příjemcem peněz, nebo na základě podpisů občanů, pak příspěvek propadá, protože neexistuje příjemce,“ vysvětlil pro Blesk Zprávy Láska a Hilšera se zastal.

„Z právního hlediska je to v pořádku. Vešel se do všech zákonných limitů. Z mého pohledu to ani žádné obcházení zákona není. Možná se tím vyrovnává nespravedlnost,“ kontroval na slova Tomáše Jirsy.

„Z hlediska mravního bude záležet, jak s těmi penězi bude naloženo. Pokud je bude vracet do své práce a bude je vynakládat ve prospěch lidí, kteří ho zvolil, tak na tom nevidím nic nemravného. Občanské centrum? Proč ne,“ nevidí v Hilšerově záměru nic špatného.

Peníze jsou podle něj ze zákona určeny na chod politické strany či hnutí v souvislosti s prací jejich senátorů. „Bohužel praxe se vyvinula tak, že strany na práci senátorů nevracejí nic a utrácejí je za jiné předvolební kampaně, třeba do Sněmovny, nebo za chod té strany. To si myslím, že je chyba,“ popsal.

Sám prý podobným nařčením čelí od té doby, kdy založil hnutí Senátor 21, které vzniklo za účelem podpory nezávislých kandidátů do Senátu. „Zákon umožňuje kandidovat nezávislým kandidátům, ale pak dělá poměrně velké rozdíly po té finanční stránce. To způsobuje, že klasičtí nezávislí kandidáti byli nekonkurenceschopní. Když pomineme ty, kteří předtím vedli prezidentskou kampaň, což je posunulo do pozice favoritů,“ řekl ke vzniku hnutí, které vzniklo z podobných pohnutek, jako zřejmě i to Hilšerovo.

Senátor 21 získává příspěvky za nezávislé kandidáty a podle Lásky s nimi má dohodu, že musejí jít ze 70 % zpět na práci senátora. „Určuje si, kam mají jít. Není to nikdy do jeho kapsy,“ upřesnil. Jednou z možností je například financování bezplatného právního poradenství. 30 % pak jde na chod hnutí, které kandiduje pouze v senátních volbách. Sám Láska má přitom smůlu, jeho příspěvek na mandát čerpá Strana zelených, která ho nominovala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sovca ( 20. října 2018 05:01 )

Co? Už se perou? Jasně vidět o co jde ve volbách.O peníze jde a ne o lidi.Je to hnus velebnosti.

blackhole1 ( 19. října 2018 22:43 )

Senát? Banda darmožroutů viz Drahoš

marmat ( 19. října 2018 21:56 )

Je to neudržitelné a pouze vděk velké skupiny "podnikatelů" z bývalé hvězdné éry a bod anti-EET z éry nové (mnoho hlasů z pohostinství) vyšvihlo na omezenou chvilku ODS na výsluní!!! "Pýcha vždy předchází/la pád!"

marmat ( 19. října 2018 21:36 )

Je doslova famózní, jak rychle nás ODS navrátí do reality- samožerové bez soudnosti byli a budou/zůstanou !!! z jejich tiskovek se ježí chlupy.....

marmat ( 19. října 2018 20:46 )

brzy vás budou muset příbuzní nechat zbavit (za takové minely) svéprávnosti. OSTUDU už máte zajištěnou .....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa