Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Drahoš, Hilšer nebo Fischer. O šéfovi Senátu rozhodnou nezávislí, strany se o ně perou

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
17. října 2018
05:50

Ve středu zasedne Senát. Ale stále ještě ve starém složení. V zákulisí už se přitom horlivě vyjednává o obsazení nového předsednictva. Jednotlivé kluby se snaží co nejvíc posílit. Ten nejsilnější totiž může podle tradice navrhnout kandidáta na nového šéfa horní komory Parlamentu. Kdo nahradí stávajícího předsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD)? Zatím nejčastěji padá jméno Jaroslava Kubery (ODS), STAN pak mluví o Zbyňku Linhartovi. Jazýčkem na vahách budou nezávislí senátoři, o které se teď jednotlivé kluby přetahují. 

„Ještě mám nějaká jednání, ve středu se rozhodnu a ve čtvrtek dám vědět,“ řekl Blesk Zprávám Marek Hilšer, tou dobou nezávislý a nezařazený śenátor, jehož cena je na politickém poli teď hodně vysoká.

Vedle Pavla Fischera, Jiřího Drahoše, nebo Ladislava Faktora je totiž jeden z těch,  které se jednotlivé senátní frakce pokoušejí ulovit. Důvod? Silnější vyhrává – v překladu řečeno – kdo bude mít na ustavující schůzi nového Senátu 14. listopadu nejsilnější klub, bude mít podle tradice možnost navrhnout svého kandidáta na předsedu Senátu.

„Mluvil jsem s uskupením Senátor 21, mluvil jsem se STANem, budu mluvit ještě s lidovci,“ nastínil zákulisní vyjednávání Marek Hilšer, který kandidoval do Senátu za své hnutí. Klíčové při rozhodování pro něj prý bude především to, jak se jednotlivý klub postaví k jeho prioritám, koho bude navrhovat na předsedu Senátu, i to, do jakého senátního výboru by mu umožnil vstoupit.

O pozici nejsilnějšího klubu přitom usilují především ODS, která má v tuto chvíli 16 senátorů, hnutí STAN také 16 a ke KDU-ČSL se teď zatím hlásí 15 členů z 81.

Podle informací Blesk Zpráv neúspěšní prezidentští kandidáti a nyní senátoři Marek Hilšer, Jiří Drahoš a Pavel Fischer své kroky v zákulisí koordinují a scházejí se spolu. To ovšem Hilšer v rozhovoru odmítá.

„Nějak zásadním způsobem to spolu nekoordinujeme,“ tvrdí Hilšer, který má mít údajně spolu s Drahošem nakročeno do klubu hnutí STAN. Pavel Fischer je zatím asi nejvíc na vážkách.

Námluvy ale probíhají také u ODS. Na dobré cestě je podle zdrojů Blesk Zpráv obeznámených s vývojem jednání, spolupráce s někdejší poslankyní TOP 09 Jitkou Chalánkovou, definitivně ale ruka v rukávu stále není. ODS by mohl posílit také nově zvolený Senátor Ladislav Faktor, kterého ve volbách podpořil senátní matador Jaroslav Kubera.

Faktor k ODS, ale s podmínkou

„Pan Kubera je férový chlap a pokud by měl můj hlas rozhodnout o tom, že by ho ODS mohla navrhnout na šéfa Senátu, pak bych do klubu za určitých podmínek vstoupil,“ řekl Faktor Blesk Zprávám s tím, že by chtěl mít ale nějakou záruku, že i dál bude moct působit, jako by byl nezávislý. „Chtěl bych asi nějaký papír, ve kterém by byly jasně stanovené mantinely, tak abych mohl fungovat více méně svébytně,“ doplnil Faktor.

Pokud by ODS ulovila právě Chalánkovou i Faktora, její klub by se rozšířil na osmnáct členů. Pokud by STAN získali Hilšera i Drahoše, byl by počet opět vyrovnaný. Jazýčkem na vahách by tak mohl být například Pavel Fischer.

Právě u Hilšera bude rozhodovat i to, koho bude jednotlivý klub na šéfa Senátu prosazovat. „Je to jedno z kritérií. Například představa pana Kubery pro mě není moc přijatelná. Už třeba jeho náklonnost k panu Zemanovi, nebo Babišovi je pro mě nepřijatelná. Myslím, že v popředí Senátu by měla být osobnost, která bude všeobecně respektovaná a jakousi protiváhou právě prezidentovi a premiérovi,“ doplnil pro Blesk Zprávy Hilšer.

Vedení Senátu bude pětičlenné

V pondělí večer se zástupci zatím nejsilnějších klubů – tedy ODS, STAN a KDU-ČSL - na společné schůzce dohodli, že příští vedení Senátu zůstane pětičlenné. Předseda a čtyři místopředsedové.

Za ODS je kandidátem na šéfa horní komory nejčastěji zmiňovaný dosavadní místopředseda Senátu Jaroslav Kubera – mluví se ale i o současném předsedovi senátního klubu Miloši Vystrčilovi. STAN navrhují šéfa senátního výboru pro regionální rozvoj Zbyňka Linharta, nebo ředitele gymnázia Jiřího Růžičku ze školského výboru. Lidovci navrhují bývalého rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla, který je předsedou senátního evropského výboru.

Vše o senátních volbách najdete zde: 

dragomira ( 17. října 2018 12:36 )

zadnice ( 17. října 2018 11:03 )

Strany se o ně perou? A za kolik to bude?

oltec ( 17. října 2018 09:05 )

ještě tam pořádně nesedí a už spekulují jak škodit tu nejde o lidi ale o koryta Hilšer je jen jeden který neudělá nic ani pro svoje voliče

ad-ga ( 17. října 2018 08:46 )

Drahoše nikam necpat, blekota a nemá vlastní názor Senát je odkladiště zkrachovalých politiků , hnus

zada ( 17. října 2018 08:21 )

Perte se a žerte se!!!! Stejně jste se nacpali do senátu jen pro prachy!!!!! Teď si tam s tím bývalým nomeklaturním kádrem Štechem podejte ruce!!!! Senát je teď jedna banda sluníčkářů. Třeba se i pos.erte kariéristi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa