Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Čunek o konci Bělobrádka: Dobré rozhodnutí. Povede lidovce a půjdou s Babišem?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
16. října 2018
05:02

Jiří Čunek (59, KDU-ČSL) je vedle Patrika Kunčara jedním ze dvou lidovců, kteří uspěli v senátních volbách. Někdejší vicepremiér ve vládě Mirka Topolánka byl navíc zvolený už v prvním kole. Poté, co Pavel Bělobrádek oznámil, že už nebude kandidovat na předsedu KDU-ČSL, Čunek nevyloučil, že hozenou rukavici zvedne. Blesk Zprávám současný hejtman Zlínského kraje prozradil, že se rozhodne v lednu nebo v únoru. V rozhovoru také řekl, že lidovci podle něj měli být součástí vlády, protože na opoziční roli doplatili ve volbách.

Co říkáte na výsledek voleb? KDU-ČSL má dva senátory plus Jiřího Drahoše, kterého jste podpořili.

Je to škoda, že jsme neposílili víc. Mrzí mě to.

Co vidíte jako ten hlavní důvod, byť je to teprve krátce po uzavření volebních místností a sečtení hlasů?

Obecně nikdy nejsme stranou, která až na nějaký obvod – možná na jižní Moravě, kde by byla KDU-ČSL preferovaná. Většinou ten kandidát musí tu značku, řekněme svou prací a osobností, řekněme potlačit a lidé víc volí tu osobnost než tu stranu. Když vidíte ODS kdysi, tam volili kohokoliv, když vidíte socany – nebo sociální demokracii, tak v tom památném roce 2008, kdy to převálcovali a bylo vlastně jedno, kdo tam kandiduje. To se u KDU-ČSL nemůže stát, takže tady ta náročnost na kvalitu kandidáta je velká.

Pavel Bělobrádek v sobotu oznámil, že už nebude kandidovat na post předsedy strany. Asi už se vás někdo ptal, jestli tu hozenou rukavici zvednete?

Pavel Bělobrádek oznámil, že nebude kandidovat a já dnes neoznámím, že budu kandidovat. Na to je skutečně čas. To je věc ledna, února, kdy to rozhodnutí padne.

Čili nevylučujete to a necháváte si nějaký čas?

Já to nevylučuji a hlavně to neřeším. Nemusím si tak dlouho ujasňovat, kam jít a kam nejít, protože ty funkce téměř všechny znám, protože jsem v nich také neuspěl – zrovna v této. Je to tak, že teď mám jiné věci, které musím teď řešit a přemýšlet o nich. Na toto je teď čas a budu to řešit, až na to přijde pravá chvíle.

Souhlasíte s těmi argumenty Pavla Bělobrádka, že je čas, aby strana dostala novou dynamiku, že je už vyčerpaný a chce, aby se i vedení strany nějakým způsobem proměnilo a popřípadě omladilo?

Skleróza multiplex – neboli roztroušená skleróza – je neuvěřitelně závažná choroba, se kterou se ale dá žít, když člověk dodržuje určitou životosprávu. Mezi to patří, že bude odpočívat, že se nebude vystavovat velkým stresům a tak dále. Copak předseda strany něco takového může mít? Takže je vůbec obdivuhodné, skutečně, že se Pavel rozhodl to nést dál, to břemeno a možná, kdyby ta strana skutečně šla nahoru, tak by mu to mohlo pomoct, ta euforie a tak dále. Ale celkově si myslím, že pro něj je to dobře.

Co se týká té jeho práce, odvedl strašně moc, ale teď se mi zdá, že ta strana stagnovala, že některá ta rozhodnutí, na která já mám jiný názor, to znamená třeba jít do vlády a tak dále, jsou jiná…, ale celkově si myslím, že je to dobré rozhodnutí z těchto důvodů.

To, že KDU-ČSL nešla do vlády, myslíte, že se to nějak podepsalo na výsledku komunálních a senátních voleb?

Trochu si myslím, že ano. Jsem přesvědčený, že lidé ocení, když se za něco bijete. Ne když řeknete: považuji za výhru, že jsem v opozici a nemohu moc nic udělat kromě kritiky, protože vše má v rukou vláda a vládní většina.

Video  Bělobrádek otevřeně: Proč končí jako předseda a jak bojuje s nemocí?  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Takže byste byl pro, aby KDU-ČSL například znovu zkusila vyjednávat s hnutím ANO o případném vstupu do vlády nebo případné větší spolupráci?

Ne, ten čas je pryč, do té vody se nedá vstoupit. To by musela vzniknout nějaká mimořádná situace uvnitř koalice. Ale vůbec to není tak, že by teď měl někdo něco navrhovat.

sores ( 16. října 2018 14:54 )

Bělobrádek, Kalous ožrala a Drahoš pryč z politiky. Jsou to jen vyžírkové a lidi je nezajímají!!!

majojo ( 16. října 2018 14:46 )

Nepamatuji šéfa KDU-ČSL, který by nebyl KuRva prodejná a *** velkokapacitní. Přesně to, co pámbíčkáři vždycky jsou a byli. Tedy až na jednoho v začátcích téhle povedené partaje, ale to může být jen vzpomínkový optimismus.

zada ( 16. října 2018 14:32 )

A co výjezdy k sudežákům na srazy??? Kdopak tam bude jezdit a "rýt před nimi držkou v zemi" jako to dělal Herman s Bělobradem???? No to jsem zvědav...

jentakjenkobliha ( 16. října 2018 14:09 )

Podvodník s dávkami Čuník udělal jen jedinou dobrou věc, že vystěhoval cikány z centra Vsetína a to mu stačilo i na zvolení senátorem.

majojo ( 16. října 2018 12:20 )

Jinými slovy: Pro mně dobré rozhodnutí. Jdi třeba do pihele, Bělobrádku a hlavně už se nevracej.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa