Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Křivda a krádež komunistů.“ Kalousek utnul projednávání zdanění církevních restitucí

Autor: simao, ČTK - 
30. října 2018
18:49

Kontroverzní a dlouho diskutovaný návrh KSČM na zdanění finančních náhrad církvím za majetek, který jim stát nevydal v restitucích, doputoval v úterý v podvečer do Sněmovny. Poslanci ho projednat nestihli. Miroslav Kalousek (TOP 09) nejprve protestoval proti tomu, že není přítomen premiér - Andrej Babiš (ANO) byl toho času na Slovensku - ani nikdo z jeho zástupců. A poté si vzal přestávku do konce jednacího dne.  

„Pokud se dnes hovoří o zdanění náhrad, tak je to absurdní z hlediska práva i z hlediska daňové legislativy. Když Vám někdo něco ukradne, což komunisté kdysi ukradli církvím, a už je vyplacená náhrada, tak je to náhrada za ukradený majetek. To není příjem. Tudíž to nemůže být ani daněno. Pokud by něco takového bylo schváleno a prosazeno, tak by to byla jenom další krádež a další křivda. Koneckonců pro komunisty je typická,“ uvedl dnes šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek před jednáním Sněmovny.

Na plénu Kalousek uvedl, že by šlo o vážné porušení soukromoprávních smluv, které uzavřel v minulosti český premiér. Rýpl si, že nyní při projednávání chyběl Andrej Babiš (ANO), který dnes vyrazil slavit založení Československa k východním sousedům, či kterýkoli z místopředsedů vlády. Kalousek proto navrhl, aby se bod přerušil do doby přítomnosti předsedy či místopředsedy vlády. Neuspěl. Pro bylo 52 poslanců, proti 82.

Podle Vojtěcha Filipa (KSČM) naopak „stát může, zejména v daňové oblasti, změnit pravidla, která tady jsou“.

Pirát Michálek: Chybí vládní analýza

Poslanec Jakub Michálek (Piráti) připomněl, že ústavní experti doporučovali být v tomto případě velmi obezřetnými a zástupci vlády jako ministryně financí Alena Schillerová (ANO) slibovali analýzy, ale zatím je nikdo neviděl. „Je tady opravdu velké riziko toho, že to Ústavní soud v případě schválení shledá protiústavním,“ podotkl.

Michálek upozornil, že byl zpočátku ke zdanění také vstřícný - s tím, že se částka za náhrady „vyčíslila netransparentně“. Nyní je ale opatrnější. Piráti proto navrhli, aby se přerušilo jednání do doby, než vláda předloží komplexní analýzu. Ani on neuspěl, pro bylo 54 poslanců, proti 86.   

Kalousek kontroval tím, že ho Filip svým vystoupením částečně „rozveselil“. A protože se kvapem blížila sedmá hodina večerní, rozhodl se pro tah - vzal si 25 minut přestávku na jednání poslaneckého klubu, čímž debatu ve druhém čtení pro dnešek zrušil a odsunul dále.

Rozpočtový i ústavně-právní výbor předlohu KSČM už dříve podpořily, navzdory výhradám kritiků o její možné protiústavnosti. Právní výbor doporučil odložit účinnost novely o rok, tedy na leden 2020. Vznikl by díky tomu časový prostor pro její posouzení před Ústavním soudem.

Komunisté podobně jako například premiér Babiš pokládají výši náhrad za nadsazenou. Stát by zdaněním mohl podle zdůvodnění KSČM získat každoročně zpět zhruba 380 milionů korun z přibližně dvou miliard korun, které církvím posílá. Zástupce předkladatelů Vladimír Koníček (KSČM) už dřív řekl, že stát by náhrady vyplácel podle smluv, které s církvemi uzavřel.

Církve by ale musely zahrnout náhrady při podávání daňového přiznání mezi zdanitelné příjmy. Zákon o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi byl schválen v předminulém volebním období za Nečasova koaličního kabinetu. Počítal s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávaly, mají církve během 30 let získat 59 miliard, navyšovaných o inflaci. Náhrady jsou vypláceny podle tohoto zákona od roku 2013.

blackhole1 ( 31. října 2018 09:06 )

salto ( 31. října 2018 08:52 )

zdendakk: Tepláko, ty kopyto z pakoně, zkus se ponořit do té problematiky církevních restitucí hlouběji. Již na začátku 90-tých let prohlásil, že katolická církev si už nebude nic nárokovat. Samotná restituce byla velice diskutabilní už jenom tím, že prošla o jeden hlas (pravomocně odsouzený ctihodný poslanec ODS - Pekárek z Kolína - bral úplatky - aby po zvednutí ruky nastoupil do lochu). To však hochům s modrými ptáky, bijcům za pravdu z TOP a zbožným křesťanům vůbec, ale opravdu vůbec nevadilo. Vrať se zpátky ke koblihám, teplákům, Babišovi, Zemanovi atd. Tam ti to jde lépe ač omíláš pořád to samé, ale je to tvá pevná půda pod nohami.

dragomira ( 31. října 2018 08:36 )

willi48 ( 31. října 2018 08:26 )

pepsi a vilda, moje slova ! Dík za ně !

snehulak ( 31. října 2018 08:26 )

Náš demokrat by tu chyběl. Hýká o Masarykovi a Havlovi neustále, ale ta slušnost, o které oni neustále básnili mu chybí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa