Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš nemá s ultimátem KSČM problém. Zdanit církevní restituce chce i bez něj

Autor: ČTK, simao - 
4. června 2018
11:05

Komunisté mu dali ultimátum: buď nová vládní koalice podpoří opět zdanění církevních restitucí, nebo ji KSČM nepodpoří. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se však této výzvy nijak neobává. Se zdaněním finančních náhrad za církevní restituce počítá i on. 

Andrej Babiš (ANO) souhlasí se zdaněním náhrad za majetek, které církve nedostaly v restitucích. KSČM to označila za jednu z podmínek pro podporu menšinové vlády ANO a ČSSD. Dnes to řekl na tiskové konferenci na ministerstvu dopravy.

Anketa
Je zdanění finančních náhrad za církevní restituce správná věc?
počet hlasujících: 288

Podle Babiše je postoj ANO v této věci dlouhodobý a zdanění církevních restitucí není nové téma, proto o věci s KSČM nejednal. Sněmovna letos v únoru v prvním čtení schválila návrh na zdanění peněžitých náhrad, které stát posílá každoročně církvím za majetek nevydaný v restitucích. Předlohu KSČM podpořili poslanci ANO, ČSSD a SPD.

Sporů u Ústavního soudu se Babiš nebojí

Církve už avizovaly, že v případě přijetí zákona jsou připraveny bránit se u Ústavního soudu. „My s tím souhlasíme dlouhodobě, předpokládám, že ČSSD se k tomu přidá. Není to nové téma, my jsme o tom ani nemluvili v rámci vyjednávání o nějaké podpoře KSČM,“ řekl Babiš.

Premiér v demisi prohlásil také, že ocenění nevydaného majetku, na jehož základě stát církvím náhrady posílá, bylo nestandardní. „Dokonce jsou i poznatky, že se údajně vydává i majetek, který možná neměl být předmětem restitucí,“ řekl Babiš. Možného napadení zdanění církevních restitucí u Ústavního soudu se neobává.

Se zdaněním církevních restitucí projevil v minulosti nesouhlas ministr kultury Ilja Šmíd (za ANO), který je součástí první Babišovy menšinové vlády. Ve druhé vládě - společné s ČSSD - však sedět podle všeho nebude. Tento resort by totiž měl připadnout sociálním demokratům a kandidátem je nyní olomoucký primátor a poslanec Antonín Staněk.

S komunisty má ANO a ČSSD 108 hlasů

Vzhledem k tomu, že s návrhem přišla už ČSSD ve volebním programu v roce 2013, Babiš předpokládá, že sociální demokraté právní problém možné retroaktivity zdanění vyřešili. Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik v neděli v České televizi řekl, že kdyby se závazek vládních stran neobjevil v dohodě s KSČM o podpoře menšinového kabinetu, komunisté by vládu nemohli tolerovat, a naopak by jí mohli vyslovit nedůvěru.

ANO se dohodlo s vedením ČSSD na podmínkách koaliční spolupráce, dohodu ještě musí posvětit členové sociální demokracie v referendu, které potrvá do 14. června. ANO a ČSSD mají ve Sněmovně dohromady 93 poslanců, k většině by jim měli pomoci zákonodárci KSČM, kteří by menšinový kabinet tolerovali a kterých je celkem 15 - dohromady tak jde o hlasovací koalici 108 poslanců. Babiš minulý týden vyjádřil přesvědčení, že nová vláda by mohla požádat o důvěru v červenci.

kukukuu ( 4. června 2018 20:30 )

Už je to jasné - farář tě naučil akorát vykuřovat.

salto ( 4. června 2018 20:04 )

partyzanka.michel: Sice se najde pár rozumných názorů, ale kdo tady neblábolí, každý má svou pravdu a navíc někteří se berou strašlivě vážně

kukukuu ( 4. června 2018 16:54 )

Můžeš si vyslechnout i popis Einsteinovy teorie relativity a rozumět tomu budeš stejně málo.

kukukuu ( 4. června 2018 16:31 )

Zapomněl jsi na logiku - to "Tvé" auto jsi si nechal poskládat svými feudálními automechaniky ze součástek, které jsi nutil nakrást pod hrozbou trestů ovečky na své farnosti, k tomu právo první noci...

kukukuu ( 4. června 2018 16:25 )

Každá doba má svého obecního blba a informátora jako byl Pepek Vyskoč.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa