Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Filip vytáhl „Kalouska, symbol korupce“. A vysvětlil, proč KSČM nevadí Babiš ve vládě

Autor: Jaroslav Šimáček - 
29. března 2018
13:06

KSČM napjatě vyhlíží, jak dopadnou vyjednávání mezi ANO a ČSSD o vládní koalici. Vládu se komunisté chystají podpořit, přímo do ní nevstoupí. Svou toleranci přitom mohou kdykoli během voleb, upozorňuje předseda komunistů Vojtěch Filip. Andrej Babiš jim přitom ve vládě nevadí. „Nelustrujeme politiky jiných politických stran. Já při respektu k presumpci neviny nebudu tuto podmínku nastolovat v jednání vůči ANO,“ řekl Blesk Zprávám Filip.

„Pro mě je zásadní, zda stojím na straně vítěze voleb a jednám s ním o nějaké realizaci, když je to možné, anebo stojím na straně Miroslava Kalouska, který volby prohrál, a navíc je v Česku symbolem korupce,“ uvedl Vojtěch Filip (KSČM) v rozhovoru pro Aktuálně.cz. 

Je přitom rád, že došlo na vyjednávání s hnutím ANO. „Je mi líto, že je to tak pozdě, ale jsem rád, že se to konečně stalo,“ říká. Filip se však podivuje nad tím, že ČSSD váhá nad trojstranným jednáním. Zatím se vyjednává na úrovni jednotlivých stran, dnes je v plánu opět schůzka představitelů ČSSD a ANO. KSČM jedná s Babišovým hnutím po vlastní ose, schůzka všech tří stran zatím neproběhla.

Stejně jako ČSSD, i KSČM rozjela s ANO expertní jednání. Shodu nenašla v zákoně o referendu, kdy by komunisté nejraději hlasovali i v zahraničně - politických otázkách - mj. o vystoupení z NATO. To je pro ANO nemyslitelné, deklaroval to tento týden i šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) během návštěvy třetího nejvýše postaveného politika USA Paula Ryana v Česku, jehož oficiální přijetí na mimořádně schůzi komunistům příliš „nevonělo“.

Filipovi vadí přístup k zahraniční politice

Podle Filipa přitom má přitom i vládní tolerance vlády své limity. KSČM chce podpořit pouze vznik vlády, Filip přitom míní, že Česko už konečně stabilní vládu potřebuje. Na dotaz Blesk Zpráv, zda během vyjednávání byl nějaký moment, kdy by komunisté zvažovali přímý vstup do vlády, Filip uvedl: „Nebylo to naším cílem vzhledem k tomu, jaké spory máme v oblasti daní či zahraniční a bezpečnostní politiky.“

Zatímco ČSSD usiluje o pět křesel ve vládě (a ANO zatím nabízí s ohledem na volební výsledek čtyři), KSČM se zaujmout vládní křesla nechystá. „Nejsme ochotni jít do vlády, protože v zahraniční politice hnutí ANO setrvává na překonaných základech. NATO se neosvědčila jako intituce, která by pohlídala vnější Schengenskou hranici, dokonce to v první fázi odmítla. Evropa to neřeší, dochází k odstředivým tendencím v jednotlivých státech a my vnímáme, že toto je politika, která   nepřispěje ke klidu v Evropě. Proto do té vlády vstoupit nechceme. Jsou pro to i jiné důvody, ale tyto dva považujte za nejdůležitější,“ vysvětlil šéf KSČM pro Blesk Zprávy.

To však neznamená, že by KSČM nevznášela i personální požadavky na vládu. „Samozřejmě chceme, aby členové vlády, kteří budou nominováni do druhé vlády, byli důvěryhodní. To znamená, aby garantovali, že to, co bude ve vládním prohlášení napsáno, také realizovali. Ne aby to dopadlo jako v té vládě minulé Bohuslava Sobotky, že ve vládním prohlášení bylo leccos napsáno a potom to ministři nesplnili, nebo dokonce dělali pravý opak,“ dodává Filip.

Babiš nevadí. Nelustrujeme jiné politiky, říká Filip

Filipovi přitom nevadí další angažmá Andreje Babiše ve vládě, nad kterým se pozastavuje ČSSD. A to kvůli jeho trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. „Nelustrujeme politiky jiných politických stran a jestliže hnutí ANO vyhrálo volby a jejich kolektivní orgán rozhodl, že nominují svého předsedu Andreje Babiše na předsedu vlády a prezident to respektuje, já při respektu k presumpci neviny nebudu tuto podmínku nastolovat v jednání vůči ANO,“ řekl Blesk Zprávám Filip.

O Babišovi si přitom myslí své. „Chová se opravdu jinak než někteří političtí matadoři. Na druhou stranu však jeho netradiční způsob znamená, že i my musíme hledat určité záruky, že dohoda bude skutečně platit,“ uvedl pro aktuálně.cz.

Filip  také upozorňuje, že tolerance vládě může kdykoliv skončit. „Nebude to samostatná vláda hnutí ANO, dojde k trojdohodě ANO, KSČM a ČSSD. Pokud jde o toleranci, tak tu můžeme kdykoliv v průběhu volebního období odejmout,“ říká nyní.

Zatímco Babiš komunistům nevadí, vládní podpora ze strany KSČM vadí řadě opozičních stran. TOP 09 či STAN před jejich angažmá varují, právě Miroslav Kalousek mluví o faktické koalici ANO, KSČM a také SPD.

Vládnout za podpory KSČM však vyjednavači ČSSD označují za akceptovatelné řešení. „Určitě to není ideální stav, který bychom si přáli. Když už v minulosti nastala situace, kdy jsme mohli vytvořit většinu s KSČM – to bylo za předsedy Špidly – tak jsme to neudělali. Bohužel je v současné době situace taková, že moc smysluplných koalic nebo většina v Poslanecké sněmovně se vytvořit nedá,“ řekl Blesk Zprávám Roman Sklenák, který ve Sněmovně nahradí odcházejícího Bohuslava Sobotku.

ČSSD přitom během jednání s ANO řeší daně a také zavedení proplácení prvních tří dnů nemocenské. „Pokud jde o karenční lhůtu, jsem rád, že sociální demokracie po tolika letech pochopila, proč to pořád předkládáme. Jsem rád, že se ČSSD zastala našeho návrhu. Pokud jde o daně, i my máme samozřejmě dlouhodobě plán zavést tady vícepásmové daně, daňovou diferenciaci jak u fyzických, tak právnických osob. Ale víme, že hnutí ANO je tady neústupné, tak hledáme jiný konsenzus,“ dodává Vojtěch Filip a zmiňuje mj. bankovní daň, o které by dle něj měla vláda jednat.  

oldedek ( 19. května 2018 10:16 )

Kéž by jste pane Bartoši dostali alespoň na chvíli rozum a nedali možnost komoušům neomaleně vydírat a nepustili je ani kapku k "lizu" ... 1. Nové volby by stejně vzhledem k našim hloupým spoluobčanům zase vyhrál Babiš - má na nové volby nejvíce peněz 2. Zabráníte našemu rozumprdovi Mýlovi možnost vytvořit prezidentskou vládu - to by jste Mýlovi možná překazili i pozvat tanky a nebo udělat ještě něco mazanějšího ... 3. Budete moci se stát s Vaší kontrolou a názory odkrývat šméčka Hradu, SPD a strany pod vedením pana Falbra, Semelové, Grebeníčka, Foldyny ... 4. A po zvolení budete mít čas se dostat do formy, která Vám pak dovolí přinést a vysvětlit Váš mladý přístup k politice a nechat v pokoji umřít staré dinosaury ... aj.,aj.,aj.,aj., Prosím ...

gabreta ( 4. dubna 2018 17:52 )

Tobě bych taky nedoporučoval termín "Demokracie" používat, protože jeho význam jsi zatím nepochopil. Možná v 8 třídě ho pochopíš!!

vamberk ( 30. března 2018 19:51 )

Dneska jsou (zvláště pidistrany) pohoršeny tím, že by KSČM tolerovala novou vládu a moralizují ? Tak malý výlet do srpna 2006, kdy prohlásil moralista Kalousek : "Hovořili jsme o možnosti koaliční spolupráce. Byla by to menšinová vláda, která by hledala podporu napříč politickým spektrem, v případě komunistů předpokládám nějakou formu umožnění vzniku," uvedl Kalousek po jednání s Paroubkem. "Je-li to cena za to, že bude zachována politická pluralita a vrátíme-li se k poměrnému systému, je to cena, kterou jsem ochoten navrhnout orgánům strany," řekl lidovecký předseda na otázku, zda mu nevadí, že by takovou vládu museli tolerovat komunisté. Kalousek přitom před volbami patřil k nejhlasitějším kritikům častého společného hlasování poslanců ČSSD a KSČM.

nikal ( 29. března 2018 19:02 )

to že VOjta vytáhnul Kalouska je návnada pro blby, aby zakryl vlastní svinskou hrabárnu a hamižnost. Komunisti jsou morální čuňáci, kteří nemájí právo poukazovat na jiné. Protože Vojta si nahrabal vždycky, ve straně, ve Sfinxu a teď sivhrabe skoro třicet let v parlamentu a vo.lové mu tleskají

oltec ( 29. března 2018 18:33 )

Kalousek zdůrazňuje že se ANO opírá o komunisty a když to řekne tak si vzpomenu jak ožralej spocenej prohlašoval že by klidně s komunistama vládl vždyť on tomu Filipovi nesahá ani po kotníky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa