Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišovi jednání o vládě skřípe: ČSSD je naštvaná, komunisté neví, ODS se brání

Autor: Jakub Veinlich - 
15. března 2018
09:32

Premiér v demisi Andrej Babiš se pokouší sestavit novou vládu už několik týdnů. Ta, která teď vládne v demisi, vládne od 16. ledna bez důvěry. Jenže s trestně stíhaným premiérem do vlády nikdo příliš nechce a ten kdo by chtěl, s těmi zas odmítá vládnout samotný Babiše. Z těchto důvodů ve čtvrtek proběhne další kolo jednání s KSČM o možnostech vládní spolupráce.

Hnutí ANO a komunisty dělí daňové neshody a rozdílný pohled na zahraniční politiku. Spolu s předsedy obou stran Andrejem Babišem (ANO) a Vojtěchem Filipem probírají výsledky několikatýdenních expertních jednání místopředseda hnutí ANO Richard Brabec a šéf sněmovního klubu KSČM Pavel Kováčik. Další postup a výsledky debat proberou komunisté v pátek na zasedání širšího vedení strany.

Premiér v demisi Babiš by se měl po schůzce se zástupci KSČM setkat ještě ve čtvrtek s vyjednavači hnutí Svoboda a přímá demokracie a ČSSD. O víkendu Babiš prohlásil, že stanovisko k vládě bude chtít slyšet i od ODS, takže se sejde i s jejím šéfem Petrem Fialou. ČSSD bude žádat odpověď na dotaz, jaké uspořádání Babiš preferuje.

Babiš dlouhodobě jedná o programu s SPD i komunisty, kteří však kvůli nedávné změně názoru premiéra ve sporu o angažmá Zdeňka Ondráčka (KSČM) v čele sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů zpochybňují důvěryhodnost hnutí ANO i jeho předsedy.

Fiala o víkendu prohlásil, že je připraven si Babiše vyslechnout, ale trvá na odmítavém stanovisku ODS k zapojení do vlády. Babišovo vyjednávání považuje za nesrozumitelné a nejasné. Podobně se vyjádřil šéf ČSSD Jan Hamáček, podle kterého je kvůli poslednímu dění hnutí ANO jako partner nepředvídatelné.

Od premiéra bude proto dnes Hamáček chtít slyšet, jakému uspořádání kabinetu dává přednost. "Pokud se ANO rozhodlo vyjednávat s ODS o středopravicové vládě, u toho ČSSD nebude," řekl ve středu Hamáček.

Zeman chce vládu do června

Z vyjednávání o vládě začíná být nervózní i prezident Miloš Zeman. Jednáním o sestavení nové vlády pověřil premiéra v demisi Andreje Babiš (ANO) 24. ledna – tedy téměř před dvěma měsíci. I když dává Babišovi k jednáním prostor, cíl už mu stanovil. Kabinet chce mít do června.

„Budu pana prezidenta informovat, jak postupujeme, asi málo informujeme veřejnost. Já jsem s ním nebyl asi měsíc, takže jsem neměl možnost mu dát všechny informace. Ale zrychlíme určitě,“ řekl Babiš novinářům v reakci na Zemanovu nervozitu.

„Důležité je, aby pan premiér intenzivně vyjednával. Do léta ještě dost času,“ reagoval na pravidelné tiskové konferenci prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček a dodal, že Zeman chystá v příštích týdnech také schůzky se zástupci ostatních stran.

 

„ODS stále tvrdí, tedy někteří, že nevyjednáváme, tím naznačují, že bychom měli. Když chceme, tak zase pan Fiala nechce – takže je to spíš takové divadlo z jejich strany, tak si promyslíme, jestli jim nedáme také nějakou nabídku,“ řekl Babiš Blesk zprávám.

Tím naštval nově zvoleného předsedu ČSSD Jana Hamáčka, který pohrozil ukončením schůzek. 

A předseda ODS Petr Fiala tuto výzvu také nebere úplně vážně. I přesto se ve čtvrtek setká s Babišem mezi čtyřma očima – zřejmě mu ale zopakuje stanovisko strany, které zůstává neměnné.

Za ČSSD bude ve čtvrtek s Babišem vyjednávat vedení strany, které v současné době tvoří zatím jen Jan Hamáček a Jiří Zimola. A řeč by měla přijít i na konkrétní rozdělení křesel v potenciální vládě, ale nejdříve si chce Zimola ujasnit celkovou situaci, zda má schůzka vůbec smysl.

„Půjdeme za ním s dotazem, zda má cenu pokračovat v jednáních o případné koalici, anebo se hnutí ANO rozhodlo vytvořit pravicovou koalici s ODS,“ uvedl.

Pokud Babiš připustí jednání s ODS, jsou připraveni sociální demokraté jednání ukončit. V opačném případě se budou chtít posunout dál. „Pokud budou chtít zástupci ANO jednat dál, myslím, že je na čase bavit se o zastoupení jednotlivých stran v koalici, tedy o ministerských postech, ale také o smluvních pojistkách, na základě kterých může taková koalice fungovat,“ řekl Zimola Blesk Zprávám.

ČSSD se obává, aby nebyla v případě vstupu do vlády přehlasovávaná většinou hlasů ANO. I když prezident Miloš Zeman vyzval zhruba před měsícem sociální demokracii na jejím sjezdu v Hradci Králové, aby si případný vstup do vlády rozmyslela, podle neoficiálních informací by chtěla kvůli kauzám trestně stíhaného premiéra v demisi ohlídat buď ministerstvo vnitra, nebo spravedlnosti. Jako druhé ministerstvo by mohlo být buď zdravotnictví, nebo ministerstvo financí.

Že si dělá ČSSD nároky na spravedlnost, podpořily i nedávné spekulace o tom, že by v příští vládě nemusel už být současný šéf rezortu Robert Pelikán. Jeho náměstkem je navíc Jeroným Tejc – do nedávné doby jedna z výrazných tváří ČSSD, který ovšem stranu kvůli neshodám s vedením opustil. Babiš ale nechtěl případné změny, které se mají podle serveru Info.cz týkat také ministryně obrany Karly Šlechtové, komentovat.

„Já to nechci komentovat, kdo bude nebo nebude ve vládě. V této chvíli ani já sám nevím. Závisí to od toho, s kým budeme ve vládě a tak dále,“ reagoval premiér na dotaz Blesk Zpráv.

Video  Zeman rázně na sjezdu ČSSD: Nebuďte podrazáky a jděte do vlády  - Blesk - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Třetím, kdo by se mohl podílet na vládě je KSČM. Ta by do kabinetu přímo nevstupovala, ale Babiš stojí o její podporu. Jenže ta se trochu upozadila po minulém týdnu – kdy pod tlakem odstoupil z čela Komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů Zdeněk Ondráček. Pokud by to neudělal sám, byli poslanci hnutí ANO připraveni hlasovat pro jeho odvolání. I když i jejich hlasy mu k funkci předsedy původně pomohly.

„Ztráta důvěry našeho dosavadního partnera může znamenat i ztrátu důvěry jednobarevné vlády," říká šéf KSČM od té doby a dává tak Babišovi najevo, že hlasy komunistů můžou nakonec při hlasování o důvěře vládě premiérovi chybět.

Žádný scénář za červen zatím ale politici nemají. Jinými slovy – co se stane, když se nepodaří do letních prázdnin Andreji Babišovi vyjednat podporu pro novou vládu, je v tuto chvíli ve hvězdách. V úvahu by připadaly předčasné volby. Na nich by se ale musela shodnout ústavní většina poslanců.

Ti ale většinou novou kampaň ze strachu o svou budoucnost vést nechtějí. A nové volby nechce ani prezident ani současný premiér. „My ty předčasné volby nechceme, takže doufám, že to dokončíme a že ta naše vláda vznikne,“ uzavřel Babiš.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

oldedek ( 19. května 2018 10:15 )

Kéž by jste pane Bartoši dostali alespoň na chvíli rozum a nedali možnost komoušům neomaleně vydírat a nepustili je ani kapku k "lizu" ... 1. Nové volby by stejně vzhledem k našim hloupým spoluobčanům zase vyhrál Babiš - má na nové volby nejvíce peněz 2. Zabráníte našemu rozumprdovi Mýlovi možnost vytvořit prezidentskou vládu - to by jste Mýlovi možná překazili i pozvat tanky a nebo udělat ještě něco mazanějšího ... 3. Budete moci se stát s Vaší kontrolou a názory odkrývat šméčka Hradu, SPD a strany pod vedením pana Falbra, Semelové, Grebeníčka, Foldyny ... 4. A po zvolení budete mít čas se dostat do formy, která Vám pak dovolí přinést a vysvětlit Váš mladý přístup k politice a nechat v pokoji umřít staré dinosaury ... aj.,aj.,aj.,aj., Prosím ...

NETA ( 15. března 2018 11:56 )

Oprava "ZPRAVODAJSTVÝ".

NETA ( 15. března 2018 11:27 )

A co ta hrubka? Zpravodajství je správně.

NETA ( 15. března 2018 11:13 )

Napsat "ZPRAVODAJSVÝ " ,to je opravdu známka vysoké inteligence.

hejhej ( 15. března 2018 10:08 )

ODS,TOP09, KDUČSL - strany, které sedí v PS od 1989 ( KDUČSL i za totáče) nechtějí pracovat, ale 100 000 plat ano. Fiala - ukřivděný sebestředný ubožák by chtěl být za každou cenu premiérem. Kdyby nekandidoval za jejich stranu V. Klaus ml. mají daleko méně procent. Řešením jsou předčasné volby a pidi strany se propadnou a bude klid.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa