Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš: Odporný útok na mé děti. Kalousek: Do hnoje je zatáhl on sám

Autor: simao - 
13. listopadu 2018
17:56

Andrej Babiš (ANO) v Palermu. Tohle spojení se dočkalo řady narážek v souvislosti s obhajobou premiéra v kauze jeho syna Andreje mladšího. Babiš ze sicilského pobřeží posílal do Prahy hromy, blesky. Mluvil o odporném útoku na své děti, bezcitných fanaticích, vrcholu hyenismu. A načasované kampani. Jeho kritici Miroslav Kalousek (TOP 09) či expremiér Mirek Topolánek si neopomněli rýpnout, že děti do kauzy Čapí hnízdo zapojil sám současný premiér.

Není to zdaleka poprvé, co se Andrej Babiš rozvášnil, když šlo o jeho děti. Tentokrát ale v souvislosti se šokující reportáží Seznam Zpráv, které vystopovaly jeho syna Andreje mladšího ve Švýcarsku, kde žije s matkou a léčí se. Reportérům Jiřímu Kubíkovi a Sabině Slonkové sdělil, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo nedobrovolně odvezen na Krym. Premiér Babiš odmítá, že by šlo o únos. A pustil se i do Kubíka a Slonkové, mimochodem někdejší šéfredaktorky MF Dnes, která však nedlouho po Babišově koupi novin v jejich čele skončila. Babiš je nyní označil za hyeny.  

Babiš promluvil o synovi Andrejovi a dceři Adrianě

Nejdřív však dnes premiér mlčel. Pak poslal z italského Palerma alespoň zprávu, ve které popíral, že by byl jeho syn Andrej unesen na Krym, prý z ČR vycestoval dobrovolně. A musí se léčit kvůli psychické nemoci, tvrdí šéf ANO.

„Můj syn Andrej, kterého novináři přepadli v bytě ve Švýcarsku, kde žije s jeho mámou, a natáčeli ho tajně s kamerou v brýlích, jak se tím sami chlubí, a kladli mu sugestivní otázky, aby dostali tu správnou odpověď, to je skutečně vrchol hyenismu. A protože natáčet psychicky nemocného člověka tajně a tímto způsobem je odporné a hnusné,“ postěžoval si pak v úterý odpoledne již naplno a bez okolků Babiš.

Babiš junior je přitom jedním z obviněných v dotační kauze kolem ekofarmy Čapí hnízdo. Spolu s ním i jeho otec či nevlastní matka Monika Babišová. A také jeho sestra Adriana Bobeková, která na tom však není podle Babiše zdravotně také dobře. „Moje dcera Adriana má 20 let bipolární poruchu a pokud někdo neví, co to je, tak ať si vzpomene na Karla Svobodu,“ poznamenal premiér Babiš.

Kriminalisté prý nemocím jeho dětí nevěří

Že obě Babišovy děti tvrdí, že jsou duševně nemocné, však již před Babišovým vzkazem z Palerma psal iRozhlas.cz, který upozorňuje na to, že právě zdravotní stav Babišových potomků komplikuje od počátku situaci během stíhání.

Usnesení o jeho zahájení obsahuje i případy Bobekové i Babiše jr. Právník Babišovy dcery zaslal „omluvenku“ ze stíhání: „Omluva byla doložena potvrzením psychiatrické poradny s tím, že je od 16 let léčena pro závažnou duševní poruchu, kdy současný nepříznivý duševní stav vylučuje její schopnost účasti na trestním řízení.“ Podobná přišla i od Babiše juniora s tím, že i zde by měla být účast na trestním řízení vyloučena. „Vzhledem k charakteru onemocnění jde o dlouhodobé, pravděpodobně až trvalé omezení,“ uvedli detektivové, kteří však oba nakonec obvinili a podle Českého rozhlasu zkrátka „ani jednomu z potomků současného premiéra neuvěřili“.  

Pro své čtyři děti by položil život

Babiš si o tom myslí své. „Zpochybňovat zdravotní stav mých dětí mohou jen bezcitní fanatici,“ hřímal z Palerma.

Prý netušil, že bude muset jednou v takové situaci komentovat zdraví svých dětí. A omlouval se jim, že to musí udělat. „Myslím, že všichni rodiče, kteří mají podobné trápení s dětmi, mě určitě pochopí, protože každý rodič udělá pro svoje děti všechno. A já jsem ochoten za děti, za jejich život a zdraví všech mých čtyř dětí, položit i život,“ uvedl Babiš, který vedle toho mluvil i o kampani a nebo „pokusu destabilizovat politickou situaci s odporným útokem na moje děti“.

Topolánek: Na zdraví dětí už přísahal

Babiš se po svém monologu dočkal řady narážek na sociálních sítích. Někteří si povšimli spojení, kdy Babiš, označovaný kritiky a opozicí za oligarchu a nyní bezmála za gangstera, promlouval k Čechům z Palerma, kam však vyrazil na konferenci o situaci v Libyi a migrační krizi. 

„27. 6. 2013 přísahá na zdraví dětí a vnuček; ví, že dcera je vážně nemocná. 8. 1. 2017 přísahá na čest a zdraví svých dětí; ví, že dcera a syn jsou vážně nemocní. 21. 2. 2018 přísahá na zdraví dětí, s plným vědomím nemoci svých dětí. Tak kdo je tady hyena?“ rýpl si do Babiše expremiér Mirek Topolánek.

Kalousek: Těch dětí je mi upřímně líto

„Těch dětí je mi upřímně líto. Je ale nutné zdůraznit, že do hnoje své kriminální kauzy je zatáhl jejich otec. Rozhodně ne opoziční politici nebo novináři,“ podotkl rovněž na Twitteru exministr financí a šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Babiš o svých dětech emotivně mluvil ve Sněmovně v březnu 2016, když se hájil v kauze Čapí hnízdo na plénu. „Já můžu tady veřejně prohlásit na zdraví mých čtyř dětí a dvou vnuček, že já v žádném případě nebudu nikdy zasahovat do práce redaktorů v Mafře,“ říkal Babiš v červnu 2013, když kupoval tento vydavatelský dům.

Své děti pak vytáhl i v momentu, kdy se řešil „udavačský web“ k EET. „Já jsem ten formulář zrušil a mohu prohlásit na svou čest a na zdraví mých dětí, že jsem o něm nevěděl, neinicioval jsem to, že to udělali úředníci,“ říkal v lednu 2017 tehdejší ministr financí.

Co řekl Babiš o svých dětech u kauzy Čapí hnízdo v roce 2016

A pak je tady onen příběh z roku 2016, kdy se Babiš sáhodlouze hájil před poslanci právě v kauze Čapí hnízdo. Co tehdy o svých dětech přesně řekl?

„Moje dcery jezdí od dětství na koni. Rozhodl jsem se proto, že dám rodině prostředky, aby si firmu koupila a projekt zrealizovala. Farmu Čapí hnízdo vlastnily v rozhodné době mé dvě dospělé děti a bratr mojí partnerky, který držel podíl odpovídající podílu mých dvou nezletilých dětí a mé partnerky. (...) Proč jsem nechtěl říci jména akcionářů? No protože jsem nechtěl ohrozit svoje děti. Svoji rodinu! To je to nejcennější, co mám. Proto jsem se ne vždy vyjadřoval správně. Nemohl jsem říct pravdu! Toto přece musí každý rodič pochopit! (...) Děti jsou to nejcennější, co máme. Jsou smysl našeho života (...) Všichni víme, jakou já a moje rodina prožíváme mediální štvanici. Rodina je mi přednější než moje kariéra,“ tvrdil Babiš.

Je to kampaň, míní premiér

O nynější kritice, která se na jeho hlavu snesla (nejen) ze Sněmovny po reportáži s jeho synem, ale zahrnuje i kritiku ze sociálních sítí za to, jak údajně naložil se svým synem Andrejem mladším, má však Babiš jasno.

„Celá tato kampaň má za cíl jenom vyvinout tlak na orgány činné v trestním řízení živé kauzy Čapí hnízdo a k tomu samozřejmě toho využívají opoziční politici, protože jaký by neměli program, kdyby neměli Babiše. A kvůli tomu zase svolávají mimořádnou schůzi. Kolikátou pak už kvůli Babišovi svolávají. Strany, které nemají žádný program než antibabiš,“ vzkázal Babiš, který se ve středu chystá jednat se svým koaličním partnerem Janem Hamáčkem (ČSSD) „v situaci, kdy se nám daří a kdy skutečně máme skvělé výsledky“.

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 14. listopadu 2018 15:00 )

Opilec a odporný žvanil Kalusek s Topolánkem ????? Jejich názory někoho zajímají ??? Ksyž Kalousek na někoho nadává, pak dotyčný dělá vše správně.

kradlous ( 14. listopadu 2018 09:47 )

Dva gauneři mají důvod ke smíchu?To jejich učinkování v minulosti je nejen ke smíchu ale k potrestání.

hurryd ( 14. listopadu 2018 05:39 )

Fuj.Dělá se mi zle z těch hnusnejch zlodějskejch ksichtů vedle premiéra!!!

jentakjenkobliha ( 13. listopadu 2018 22:27 )

Tak to dělej taky a nefňukej.

jajanene ( 13. listopadu 2018 22:23 )

Už skutečnost, že na Babiše útočí grázlové Kalousek a Topolánek, ho sama staví do role oběti. Ti dva zloději jsou ta nejhnusnější pakáž v této zemi a nikdo je nemůže překonat. A že nemají sebemenší úctu a ohled k nemocným lidem, to už snad tady nikoho nepřekvapí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa