Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Unesený” Babišův syn: Pilot boeingu se schizofrenií?! Psychiatr promluvil

Autor: DH - 
14. listopadu 2018
05:00

Pilot trpící zákeřnou schizofrenií nebo pouhá figurka v mocenských hrách slavnějšího otce? Česko se ptá, kdo doopravdy je Andrej Babiš mladší (33), který je společně se sestrou Adrianou Bobekovou (39) obviněn v dotační kauze Čapí hnízdo. Odborník navíc objasnil možnou dědičnost jejich psychických problémů.

Když už se zdálo, že kauza Čapí hnízdo vyhasne a vše doposud zmíněné pohltí prach a popel, přišel šok! Investigativní novinářka Sabina Slonková a její kolega Jiří Kubík oheň znovu pořádně rozdmýchali, když ve „švýcarském exilu“ objevili jednoho z obviněných v dotačním skandálu, Andreje Babiše juniora (33). Ten doposud ale v kauze nevypovídal. Proti jeho výpovědi byl totiž nejspíše otec a premiér Andrej Babiš (64, Hnutí ANO), ale také zdravotní zpráva od psychiatričky Dity Protopopové, ne náhodou do úterý také zastupitelkou Prahy 8 za ANO.

I když policie syna předsedy vlády Babiše zatím nevyslechla a do dnešního dne byl prakticky neznámým člověkem, pár věcí o něm a jeho sestře, která je obviněná s ním, víme.

Mladý Andrej Babiš chtěl být vždy pilotem a také se jím stal. Pravidelně usedal do kabiny Boeingu 737, se kterým létal pod společností Travel Service. Po neshodách s vedením ho ale jeden z největších českých leteckých dopravců vyrazil. Údajně kvůli tomu, že se nebyl schopen podřídit autoritám. Další z mála informací uvádí, že si v roce 2016 pořídil rodinný dům v pražské čtvrti Ďáblice. Od této chvíle do teď po něm nebylo ani vidu ani slechu. Podle zpráv deníku Aha! trpí schizofrenií. Nyní pobývá se svojí matkou ve Švýcarsku.

Podobně neznámá je i jeho sestra a také další obviněná v dotační kauze, Adriana Bobeková (39). Ta měla do roku 2008 působit jako místopředsedkyně představenstva společnosti Imoba, pod kterou právě farma Čapí hnízdo spadá. Dceru českého premiéra Babiše údajně také sužují psychické problémy. Podle slov svého otce od 16 let trpí bipolární poruchou.

Video  EPICENTRUM: Únos Babišova syna na Krym. Přežije skandál vláda?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jsou poruchy potomků miliardáře dědičné?

Podle odborníků je dědičnost možná, ale nikoli zásadní. Při onemocnění schizofrenií, kterou údajně trpí Babiš Jr., sice hraje dědičnost roli, ale výsledky různých studií nejčastěji uvádějí, že riziko onemocnění je 13% v případě, že jí trpí jeden z rodičů, a 24%, když ji má otec i matka.

U bipolární poruchy neboli maniodeprese se dá o dědičnosti mluvit spíše. Jedná se ale především o určitou formu dispozic, které se u nemocného rozvíjejí vlivem prostředí (vztahy, životní události). Porucha se pak může, ale také nemusí projevit. Četnost této psychické nemoci je asi kolem 1 až 3 %. Trpí-li maniodepresí jeden z rodičů, riziko stoupá na 10 až 20 %.

Podle předního psychiatra Jana Cimického (70) se o dědičnosti vedou stále spory. „Dědičné je to třeba u jednovaječných dvojčat. Nedá se říct, že by to přecházelo z generace na generaci,“ řekl odborník deníku Aha!.

Video: Miroslav Poche a Pavel Poc (oba ČSSD) o vývoji v kauze Čapí hnízdo: Pokud se obvinění potvrdí, Babiš nemůže zůstat premiérem

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

bizon_pepa ( 15. listopadu 2018 12:29 )

Mas vtom trosku zmatek. Mladej bába ma schizofrenii. Muk i svoboda mely deprese. Takze mas pravdu jen v tom, ze oboje se léčí v bílých plastich.

avina ( 15. listopadu 2018 10:03 )

Činy i projevy Babiše jr jsou ukázkou schizofrenika. Znám to ze života partnera-přirovnávám projevy...Mladý se nevyjádřil, kdo mu platí pobyt, cestování, běžné výdaje....Ptali se ho? Tají to on i tisk. Říkal,že nyní jej správně léčí, takže si je vědom nemoci v určitých okamžicích. Kdo mu platí léčení? Jeho život je ukázkou jeho situace. Nemoc dcera p.Babiše- měl ji zpěvák Muk, herec Kopecký, hudebník Svoboda/ viz vyjádření lékařů v tisku.../.

pieero ( 15. listopadu 2018 09:57 )

Vrchol hyenismu Bakalových médií, perfektní načasování. PS: dnes to v práci moc nepřehánět, studentíkům odpustit odpolední rozvrh, vyrobit transparenty a navečer šup, šup jít si zahulákat na Václavák pod koněm.

jirilaska ( 15. listopadu 2018 04:28 )

Je mi to jasný Babiše mladčího odstranili proto aby náhodou neřekl pravdu o čapím Hnízdu já jako schizofrenik to chápu schizofrenici mají vzláštní schopnosti a taky mají právdu www.jirilaska.cz

anka ( 15. listopadu 2018 00:12 )

radsi byste mel sve deti ucit, ze Lez ma kratke nohy

Zobrazit celou diskusi