Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš přiletěl do Palerma: Ve městě proslulém mafií řeší migranty a situaci Libye

Autor: simao, ČTK - 
13. listopadu 2018
01:20

Městečko Palermo usíná… Slavnostní večeří a v nejisté atmosféře začala v pondělí v sicilské metropoli Palermo, proslulé mafiánskými příběhy, dvoudenní mezinárodní konference o budoucnosti Libye a s tím spojené otázce migrace. Nechybí ani premiér Andrej Babiš (ANO), na jehož hlavu se mezitím v Česku snesla kritika po reportáži Seznam Zpráv o osudu jeho syna Andreje mladšího, který pobývá ve Švýcarsku, ale proti své vůli skončil před časem údajně na Krymu.

Konference v Palermu se vedle představitelů obou soupeřících libyjských vlád účastní mimo jiné šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová, zvláštní zmocněnec OSN pro Libyi Ghassan Salamé, egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí či zástupci Ruska. Ačkoli to do poslední chvíle nebylo jisté, přicestoval dnes večer i generál Chalífa Haftar, který ovládá východ Libye. Mezi účastníky konference je také český premiér Andrej Babiš.

Babiš ještě před začátkem večeře pořádané italským premiérem Giuseppem Contem prohlásil, že stabilní Libye je pro Evropskou unii klíčové téma, sám je ovšem prý zvědavý, kdo všechno se nakonec úterního plenárního jednání zúčastní.

Analytici přílišná očekávání od palermské schůzky nemají, neboť budou chybět hlavní světoví lídři, jako jsou německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Emmanuel Macron či jeho ruský kolega Vladimir Putin. USA na konferenci zastupuje náměstek ministra zahraničí pro Blízký východ a severní Afriku David Satterfield.

Babiš čeká, s čím přijde Conte

„Ta hlavní část je zítra (v úterý),“ řekl Babiš českým novinářům před odletem do Palerma z pracovní návštěvy Paříže. „Uvidíme, s čím přijde italský premiér Conte,“ dodal.

Na otázku, zda se přiklání k francouzskému postoji, který vidí jako prioritu uspořádání voleb, nebo k italskému, kdy by se úsilí soustředilo nejdříve na zajištění bezpečnosti, Babiš odpověděl, že na posledním unijním summitu předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani upozornil na to, že problémem Libye je i způsob, jak s ní Evropa komunikuje.

Chaos v zemi po svržení Kaddáfího

Libye se od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 nevzpamatovala z chaosu. O vládu kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety – ten na východě, který má podporu Libyjské národní armády (LNA) generála Haftara, neuznává vládu premiéra Fáize Sarradže v Tripolisu, jenž ovšem má podporu OSN. Oba kabinety mají vlastní parlament, centrální banku a ropnou společnost.

Stabilizací situace v Libyi je pověřena OSN, která minulý týden oznámila, že volby se v zemi budou konat nejdříve na jaře příštího roku. Haftar a Sarradž se naposledy setkali před pěti měsíci v Paříži pod záštitou francouzského prezidenta Macrona. Přislíbili tam, že volby se budou konat 10. prosince, což bylo podle týdeníku The Economist od počátku nerealistické, protože Libye ani nemá volební zákon.

Obavy o plynovod

Portál Foreign Brief poznamenal, že konference, od které se neočekává stanovení žádných termínů, je spíše než mírovým úsilím obrazem rivality uvnitř EU. Řím podporuje vládu v Tripolisu kontrolující západ země, kde leží plynovod Greenstream vedoucí na Sicílii a odkud vyrážejí lodě s migranty mířícími do Evropy.

Paříž má za to, že jistějším garantem stabilizace Libye je Haftar. Toho Rusové přijali v Moskvě jako hlavu státu a podporuje ho i Egypt a Spojené arabské emiráty, které v něm vidí spojence v boji proti islamistům.

Babiš se sejde i s Tuskem

Evropská unie má i vzhledem k migračnímu problému zájem pomoci zemím, ze kterých či přes které migranti do Evropy proudí. „Mluvíme o Marshallově plánu pro Afriku, a ty severoafrické země jsou stěžejní. To znamená Maroko, Alžírsko, Tunisko, Libye, Egypt. S některými zeměmi jsou už nějaké pozitivní dohody,“ řekl Babiš.

Jako příklad označil Egypt a za aktuální pak Maroko, se kterým EU jedná o ekonomické spolupráci. Dodal, že kvůli tomu v pátek navštíví Evropskou komisi. „Mám tam i schůzku s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Na poslední Evropské radě jsme debatovali, že Maroko je priorita, i když ilegální migrace se snížila o 90 procent, ale je potřeba komunikovat,“ řekl český premiér.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

penecas ( 13. listopadu 2018 10:59 )

největší mafián Česka jede do za svými kmotry ...

zada ( 13. listopadu 2018 07:56 )

Babiši nedej se, zase na tebe tady v česku dělají novináři hon. Tvého sychycky narušeného syna "donutili" svoji novinářskou "etikou" mluvit to co potřebují, aby Babiš padnul a aby vyhnali lidi do ulic - ovšem po slovenksém vyhnání do ulic kvůli vraždě novináře - kvůli tomu divadlu - mě do ulic už novináři nedostanou. Tohle je stejný!!!!!!!. Potřebují tady migranty. Křepčící novináři i Kalousek, takže zase víme odkud vítr fouká. 17 listopad má být zase "milníkem" změn pro kalouskovce. CHYBA!!!!!! Já protestoval v roce 2011,12 a 13 na Václávaku kvůli nezaměstnanosti a proti "kaluskovým" metodám vládnutí... I studentům už vymývají mozek... akce na "moderní dějiny", to je fakt góllll! FUJ!!!! Příští rok to bude 30 let co jsme si vycinkali, aby nám vzali "klíče" a vyplundrovali stát!!! To bude zase "oslav",lží a vymývání mozků občanů novinářkou a chartistickou a sluníčkářkou elitou, že už mi je dopředu špatně... . Slavit není co - demokracie tu není. Zprofanovaná policie, justice, novinářská skvadra co lže na potkání, politický nenažranci....a teď je nejzajímavější Čapí hnízdo???? No to mě fakt podrž!!!! BLBOST!!! Jen se to hodí sluníčkářům a kalouskovcům - zase načasováno . Ale pro mě už trapný, trapný, trapný. Kdo nemá rád Babiše, tak ale by měl mít alespoň lidskou duši. Vyslýchat psychycky narušeného, nic netušícího, syna proti vlastnímu otci je hyenismus!!!!!! A ČT to jsou hyeny, o tom přeci víme dávno. TV Seznam - to je bakalův ostrov hnusu!!!

petrw ( 13. listopadu 2018 07:31 )

jojo snad se uz nevrati

Toma?_Potyka ( 13. listopadu 2018 07:12 )

V Palermu se bude Bureš cítit jako doma ...

fotrpjotr ( 13. listopadu 2018 06:57 )

Babiš by tam měl připomenout jména viníků,kteří mohou za rozvrácení Libye a ostatních suverenních států po celém světě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa