Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

„Sluníčkář“ zpražil Babiše: Odmítnutí migrantů je chyba, čísla o muslimech nesedí

Autor: simao - 
8. srpna 2018
05:59

Andrej Babiš (ANO) předčasně končí dovolenou v Řecku, což je také jeden ze států, které naplno zasáhla migrační krize. Premiéra čeká v srpnu i schůzka s italským premiérem Giuseppem Contem, aby spolu probrali otázku pomoci a přijímaní migrantů. Babiš navzdory výzvě odmítl přijmout symbolicky jednoho jediného migranta z Itálie. Je to politická chyba, míní ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek.

Když Giuseppe Conte vyzval v České televizi Andreje Babiše, aby Česko přijalo na důkaz solidarity během migrační krize jednoho migranta z Itálie, český premiér odmítl a označil to za falešné gesto. „Myslím, že je to principiální otázka. Proč bychom to dělali? To je falešné gesto, proč bych to dělal? (...) My to tady nechceme, máme na to jiný názor,“ odmítl Babiš v ČT italský požadavek a věří, že Itala naopak přesvědčí při římské schůzce o svém postoji.

„Je to politická chyba, protože nás partner v EU požádal o pomoc. Partner, na kterém leží z velké části zátěž za celou EU, a my jsme tu pomoc odmítli poskytnout,“ kontroval pro Blesk Zprávám ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek.

Babiš si však za svým rozhodnutím stojí. I v nedávném rozhovoru pro agenturu Reuters zopakoval, že Česko nepřijme žádné migranty - Češi dle něj pomáhají lidskými zdroji a také financemi včetně 80 milionů eur vynaložených od roku 2015 na podporu migračních středisek mimo EU.

Rozumek: Jsme připraveni přijmout až 1000 migrantů

Podle Rozumka je však Česko již nyní připraveno přijmout 500 až 1000 prověřených migrantů. Z čeho tak usuzuje? „Z kapacit, které jsou v současné době k dispozici. Objíždíme každý týden s právním a sociálním poradenstvím všechny uprchlické tábory, všechny detence. A vidíme, že často v nich je poloprázdno a že by nebyl nejmenší technický problém ty lidi přijmout, ubytovat, provést azylové řízení a tímto pomoci buď Itálii, Řecku, nebo Španělsku,“ míní Rozumek.

„Kapacitně na to máme, myslím si, že bychom to zvládli velmi, velmi dobře. Bohužel to všechno selhává na politické bojácnosti, nikdo z politiků není ochoten říct a také pro to něco udělat, že bychom v této situaci mohli podat pomocnou ruku,“ podotkl.

Hotspoty v Africe přináší problém

Evropě pomůže nejen solidarita, ale především jednotný evropský azylový systém, který by rozlišil ty, komu jde doma o život, od těch, kteří chtějí systém zneužít, apeluje také Rozumek.

„Jediná cesta je postupovat jednotně jako EU a vytvořit jednotný systém, který by rychle rozlišil, kdo je uprchlíkem podle ženevské úmluvy, a tito lidé by se integrovali, a kdo není a měl by se vrátit zpátky. My k tomu nepřispíváme vůbec. Pokud bude pořád pozice taková, že Italové, Řekové, Španělé v tom budou sami a my budeme v podstatě vše odmítat a nikdy nic pozitivního nenavrhneme, tak myslím, že je to chyba,“ uvedl Rozumek.

Andrej Babiš se proti obdobné kritice hájí, že řešení navrhuje - zřídit hotspoty v Africe. Tam by se posuzovalo, kdo má na azyl nárok a kdo nikoli. Problém je však v tom, kdo by o tom rozhodoval a co s lidmi, kteří by nárok měli, upozorňuje Rozumek. „Uzavřeme hranice a vytvoříme centra v Africe, to je téměř nereálné, protože jednak žádné africké státy se nechtějí stát takovým magnetem pro migranty a uprchlíky, a vždy z každého systému vám vypadnou lidé, kteří mezinárodní ochranu potřebují a o které bychom se zase měli nějakým způsobem rozdělit. Z České republiky by ale zase přišlo, že my si z takového systému hotspotů v Africe nevezmeme vůbec nikoho,“ říká Rozumek.

Země své migranty zpět nechtějí

„Je to jenom marketingový tah a líbivé gesto pro domácí publikum, že opravdu nikoho nepřijmeme, ale v praxi je to naprosto nereálné, protože ty státy samotné nechtějí tato centra zřídit a my jako Evropa máme velký problém do zemí, kde si myslíme, že by ta centra mohla vzniknout, vracet vlastní občany těch států,“ upozorňuje Rozumek. 

„Vrátit letadlo plné Alžířanů, Tunisanů, Maročanů v současné době je nereálné. Ty státy nechtějí vzít zpátky ani svoje vlastní občany, které mají povinnost přijmout, natož se stát centrem pro migranty, uprchlíky ze třetích zemí,“ pokračuje. Teoreticky si to dokáže představit v zemích jako Černá Hora a Srbsko, kde by tyto státy pod příslibem vstupu EU mohly dočasně někoho přijmout. Odmítá však i Babišův další návrh, že lodě s migranty vůbec nesmí do Středozemního moře vyplout a musí se zcela zarazit byznys pašeráků.

„Je to nereálné, dokud nebudou legální cesty, tak převaděči budou v podstatě rozhodovat o tom, kdo se do Evropy dostane a kdo nedostane. Je ale pravda, že se na byznys převaděčů musíme zaměřit,“ řekl Blesk Zprávám Rozumek. „To, že by lodě vůbec nevypluly, je naprosto iluzorní. Samotné Řecko má tři tisíce ostrovů a nejsme schopni jako Evropa, a jako ČR už vůbec ne, hermeticky uzavřít břehy a nikdo nebude vyplouvat,“ dodává.

Právě na jeden z řeckých ostrovů přitom Babiš vyrazil během vládních prázdnin na dovolenou - na ostrov Mykonos. A řekl i to, co si s sebou vzal za čtení.

„Čtu skvělou analýzu evropské migrační krize. Má jenom 37 stran, ale tak skvělý a komplexní materiál jsem snad ještě nečetl. Malá ochutnávka: při stávající populační explozi by mohl počet obyvatelů Afriky stoupnout do roku 2100 na čtyři miliardy. To je osminásobek stávajícího počtu obyvatel Evropské unie,“ upozornil Babiš na Facebooku během dovolené v Řecku.

„Za posledních 20 let vzrostl nejvíc počet obyvatel Nigérie. O 72 procent, Egypt stoupl o 55 procent. A teď pro srovnání Evropa: Itálie stoupla o šest procent, Německo o jedno procento a Polsku ubyly dvě procenta. To jsou věci, které musíme vzít do úvahy, když se bavíme o nelegální migraci a způsobu, jak ji řešit,“ dodal Babiš.

Využití migrantů? Prý ve fabrikách

V posledním rozhovoru před dovolenou také Babiš pro Reuters uvedl, že si myslí, že po volbách do Evropského parlamentu v příštím roce dojde v Evropě k posunu. Projeví se podle něj tichá většina, která bude hlasovat proti migraci.

Rozumek naopak v přijetí migrantů do Česka nevidí problém, sám sebe přitom označuje za „sluníčkáře“. A vidí pro ně i praktické využití. „Bezpochyby bychom potřebovali nové lidi. S tím, že bychom mohli někoho přijmout z Itálie, Řecka nebo Španělska, by se daly propojit prosby byznysu,“ navrhuje Rozumek.

„Je celá řada profesí a firem, které vyžadují nově příchozí. Dokonce se objevují zástupci byznysu, kteří se zasazují o to, aby přicházely celé rodiny, protože pak je větší šance, že ten zaměstnanec v té fabrice nebo firmě zůstane a bude se integrovat,“ vysvětluje.

Rozumek: Babiš přestřelil s počtem muslimů v Belgii

Integrace migrantů je přitom problémem i z hlediska náboženství přicházejících. Obavy v Česku panují z muslimů. A i na to Babiš před schůzkou s Contem poukazuje. „My chceme bojovat za naši kulturu, za dědictví našich předků a my nechceme - pokud někomu nevadí, že v Belgii v roce 2030 bude více muslimů, než původních obyvatel, tak to je jejich problém - my to tady nechceme,“ řekl v ČT premiér.

„Ta čísla si vycucal z prstu, podle mého názoru jsou vymyšlená,“ odmítá tento argument Rozumek. Info.cz označilo Babišův výrok o Belgii za poplašný a nepravdivý. „Podle predikcí Pew Research Center nebudou muslimové za několik let tvořit většinu obyvatel země. V premiérem zmíněném roce 2030 by měli mít na belgické populaci asi 10procentní podíl,“ upozornil web.

Počet Afričanů roste, nemýlí se premiér

Ohledně Babišova varování před čtyřmi miliardami lidí v Africe v budoucnu však ředitel OPU s premiérem souhlasí. „Má v podstatě pravdu v tom, že populace Afriky bude velmi rychle růst. A vždy bude nějaký tlak na to, aby se lidé dostávali z chudé Afriky do Evropy. Pokud nějakým způsobem nepomůžeme v rozvoji ekonomik afrických zemí, ti lidé budou přicházet dál a dál,“ upozorňuje Rozumek.

Zaměřit se na efektivní pomoc africkým zemí, aby lidé nemuseli odcházet, je tak nyní další zásadní věcí. „Což je samozřejmě hrozně těžké, ale myslím si, že tam leží klíč k řešení, aby lidí do Evropy přicházelo méně,“ pokračuje Rozumek. 

Uvědomuje si přitom i problém, spočívající v tom, že se vylidňují i celé oblasti z důvodu sucha. „Je potřeba se vážně zamyslet nad tím, že počet obyvatel Afriky se má do roku 2050 skutečně zdvojnásobit, a měli bychom se hodně zaměřit na rozvojovou pomoc, která by prospěla těm samotným africkým zemím, aby vznikaly pracovní příležitosti tam, protože jinak ten migrační tlak nepoleví,“ dodává.

Video se připravuje ...
Další videa