Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Moniku Babišovou překvapila Merkelová češtinou. Babiš prozradil, o čem mluvily

Autor: simao - 
26. července 2018
17:20

Andrej Babiš se vydal ve středu do Bavorska, kde společně se svou ženou v Bayreuthu zašli na operu a Richarda Wagnera. Na začátku své dovolené si tuto akci nenechala ujít ani Angela Merkelová, doprovázená manželem Joachimem Sauerem. Oficiální setkání s Babišem nebylo v plánu, český premiér a jeho manželka se však s německou kancléřkou potkali v zákulisí hudebních slavností. A vzniklo z toho i foto Babišové s Merkelovou. Dnes premiér odjel do sousedního Rakouska. Uvázl však v zácpě.

„Paní Merkelová mluvila na moji paní chvíli česky a vyprávěla, jak chodila na výzkumný ústav Akademie věd na stáž. Také vzpomínala na smažák a moravská vína z Valtic. A že máme u nás dobré univerzity. Jinak spolu mluvily anglicky. Já jsem si s ní dal Weisswurst v kaiserce,“ prozradil Andrej Babiš Blesku.

„Paní Merkelová mě překvapila svojí češtinou,“ potvrdila na Instagramu Babišova manželka Monika.

Merkelová jezdila za komunistů do Československa

Znalost několika slov a výrazů v češtině není u Merkelové tak úplně překvapivá. Ještě jako neznámá fyzička před rokem 1989 vyrazila několikrát do tehdejšího Československa – jako pracovnice na Institutu fyzikální chemie AV NDR v Berlíně.

V Praze dokončovala některé své práce v rámci doktorátu, vedl ji tehdy mj. profesor Rudolf Zahradník, který dodnes německé kancléřce a jedné z nejvlivnějších žen světa říká „Angelo“ a vzpomíná na ni jako na velmi pracovitou vědkyni. Také manžel Merkelové Joachim Sauer (německý kvantový chemik) pochází z vědeckého prostředí, ve kterém však na rozdíl od kancléřky zůstal.

Merkelová se v Praze naučila mj. objednávat česky jídlo v restauraci. Výrazy, které si zapamatovala, oprašuje i při setkání s českými představiteli. Třeba slovíčko „řízek“. „Vždy se do Prahy ráda vracím a vzpomínám na své zdejší pobyty,“ uvedla v minulosti. 

Neshoda ohledně migrantů

Babiš v Bavorsku jednal s tamním premiérem Markusem Söderem a probrali i palčivé téma migrace, kvůli kterému mezi Babišem a Merkelovou došlo i na neshody.

Český premiér opakovaně odmítá přerozdělování migrantů v rámci kvót, rozruch vzbudila i myšlenka navracení migrantů z Německa do zemí, odkud přišli a kam se registrovali. „Jsem rád, že německá kancléřka Angela Merkelová přiznala, že se mnou ani s ostatními premiéry z visegrádské čtyřky nedohodla nic o navracení migrantů do zemí EU, kde jsou registrovaní,“ uvedl začátkem července Babiš na Twitteru.

Babiš pak v polovině července odmítl pomoci Italům, kteří požádali o pomoc s rozdělením 450 migrantů, kteří přes Středozemní moře doputovali k jejím břehům v rybářské lodi. Německo oproti Česku pomocnou ruku podalo. Na téma migrantů bude přitom patrně koncem srpna jednat s italským premiérem Giuseppem Contem, který ho dopisem vyzval ke schůzce.

Babiš bere zahraničí i na sebe

Premiér Babiš se přitom v době, kdy jeho vláda nemá jmenovaného ministra zahraničních věcí a tuto pozici oficiálně zastává ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), netají tím, že do zahraniční politiky má co mluvit z pozice premiéra.

„To ministerstvo funguje, jsou tam náměstci, státní tajemník. Tu zahraniční agendu z hlediska EU dělám já na úrovni premiérů aktivně, tam nevidím problém, že by ministerstvo strádalo,“ uvedl nyní pro Novinky.cz.

Video  Angela Merkelová se setkala s prezidentem Zemanem.  - Blesk/ Tadeáš Provazník
Video se připravuje ...

Merkelová v Praze: Uplynou dva roky

S českým premiérem Babišem se Merkelová zatím mezi čtyřma očima na oficiální státní návštěvě (ať už v Praze, nebo v Berlíně) nesetkala. Narazili však na sebe na summitech EU a nyní i v Bavorsku během zahájení hudebních slavností Richarda Wagnera.

Merkelová byla naposledy v Praze před dvěma roky 25. srpna 2016. Tehdy ji přivítal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), došlo i na oficiální přijetí na Pražském hradě u prezidenta Miloše Zemana. Ale třeba i protesty před Úřadem vlády kvůli postoji Merkelové k uprchlické krizi.

Babiš uvázl v koloně

Premiér Babiš se nyní z Bavorska vydal ve čtvrtek odpoledne na přesun do Rakouska. Po cestě do Salzburgu ho však stihly komplikace v podobě nepříjemných kolon. „Kolem Mnichova to stojí jako na D1. I v Německu se opravuje a staví,“ uvedl Babiš na Facebooku, aby později přidal další foto z kolony.

V Rakousku čeká Babiše taktéž politické jednání, ale i hudební program, neboť se na pozvání kancléře Sebastiana Kurze zúčastní Salzburských hudebních slavností. S Kurzem bude Babiš jednat osobně, do Rakouska přitom přicestuje i další významná evropská politička – britská premiérka Theresa Mayová. I s ní by se měl Babiš v Salzburgu osobně sejít a probírat záležitosti ohledně brexitu. Babiše čeká také jednání s estonským premiérem Jürim Ratasem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mandat ( 5. srpna 2018 18:33 )

Naivni Babisova asi ani netusi,jako zlo cele Evrope dela Merkel.S tou zrudou se normalni clovek nefoti.

bullshit ( 27. července 2018 13:48 )

Souhlas, rodiče umí 3 jazyky a v totáči čekali na příslib jen do sousedních Rakous osm let. Po návratu, kdy si mohli vyměnit jen asi dvacet dolarů na celý pobyt, museli na koberec ke komoušům ( sami v KSČ nikdy nebyli )aby se zpovídali, zda se nesešli s nějakým kapitalistickým agentem. Takže kdo v totáči byl jako rodina Burešova, ten musel být řádně kovaný a oddaný režimu, včetně udavačství a konfidentství. To ale kobliháři asi nebudou chtít slyšet... Mnohdy ti, co rozhodují o naší budoucnosti ani nejsou Češi, ale pouze přistěhovalci, kteří umí mluvit a dokáží strhnout neznalé stádo, které má klapky před očima.

sores ( 27. července 2018 10:34 )

Chlapice Angela je odpo.r.ná, je to máma čmoudů tak jí všichni říkají. Naše máma!!!

janejaneja ( 27. července 2018 10:04 )

zdenku: Ale kníže není premiér ČR, to ještě nevíš ?

janejaneja ( 27. července 2018 09:59 )

Je zarážející, že Babiš brojí proti migrantům a ta jeho nádhera se fotí s představitelkou té celé hrůzy s migranty !! Tak jste blbí, vy babišovci, kteří byste za Babiše dýchali ?? Ani toto vás netrkne ? Pak bůh s vámi !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa