Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišova syna unesli na Krym? Figuruje v kauze Čapí hnízdo, vypátrali ho ve Švýcarsku

Autor: simao, ČTK - 
12. listopadu 2018
22:47

Andrej Babiš mladší, syn premiéra Babiše z prvního manželství, měl být údajně unesen na Krym. Osobně o tom mluvil s reportéry Seznam Zpráv, kteří ho zastihli ve Švýcarsku, kde momentálně pobývá a má mít údajně i švýcarské občanství. Jak zmizení Babišova syna souvisí s kauzou Čapí hnízdo? Právě v ní totiž toto jméno figuruje mezi obviněnými. Babiš mladší říká, že „něco s Čapím hnízdem podepisoval“, ale nevěděl co. A tvrdí, že ho nějaký čas drželi na Krymu. Z řad opozice zní po třeskuté reportáži volání po hlasování o důvěře celé Babišově vládě. 

„Farmu Čapí hnízdo vlastnili v rozhodné době mé dvě dospělé děti (Andrej Babiš mladší a Adriana Bobeková - pozn. red.) a bratr mojí partnerky (bratr Moniky Babišové Martin Herodes - pozn. red.), který držel podíl odpovídající podílu mých dvou nezletilých dětí a mé partnerky,“ uvedl premiér Andrej Babiš ve Sněmovně v březnu 2016, když se hájil v kauze Čapí hnízdo, za kterou ho „pranýřovala“ opozice. 

Právě z opozice nyní zní, že kvůli kauze Čapí hnízdo by mohlo být vyvoláno dokonce hlasování o nedůvěře vládě. Padají i výzvy k premiérově demisi.

A to po odvysílání reportáže o údajně poněkud pohnutém osudu Babišova syna Andreje mladšího, který má momentálně pobývat ve Švýcarsku. „Pozitivně si pamatuji, že jsem něco s Čapím hnízdem podepisoval. Nevěděl jsem vůbec, co podepisuji,“ řekl Babišův syn serveru Seznam Zprávy.

Bude se hlasovat o důvěře vládě?

„Zítra navrhnu na předsednictvu a poslaneckém klubu KDU-ČSL vyvolání hlasování o vyslovení nedůvěry této vládě! Doufám, že s ohledem na vážnost situace to bude podpořeno a i ostatní politické strany toto podpoří ODS, STAN, Pirátská strana, TOP 09 a probudí se třeba i ČSSD,“ vzkázal na Twitteru místopředseda lidovců Marian Jurečka.

V úterý startuje další schůze Sněmovny, před kterou budou jednat jednotlivé poslanecké kluby. Premiér Babiš, který v pondělí večer na dotazy Blesk Zpráv nereagoval, je na zahraniční cestě - právě v pondělí večer vyrazil na konferenci o migraci a situaci v Libyi, kterou hostí italské Palermo

Video  Babiš: Čapí hnízdo? Brutální kampaň, abych odešel z politiky  - Petr Soukup, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Otec chtěl, abych zmizel, řekl Babiš mladší

Babišův syn v reportáži tvrdí, že ho proti jeho vůli odvezli loni na Krym, upozornilo Info.cz s tím, že Babiš i jeho rodinní příslušníci čelí trestnímu stíhání v kauze 50milionové dotace z EU určené pro malé a střední podniky, kterou vyinkasoval projekt, který v té době nespadal pod křídla holdingu Agrofert, ale po vypršení stanovené lhůty se pod ně opět vrátil.

Trestní stíhání Andreje Babiše trvá. Stejně tak jeho rodiny. I proto se o Babišova dospělého syna začali zajímat reportéři Seznam Zpráv. 

„To podle mě nebyl nápad mýho táty, mě vzít na Krym,“ řekl Jiřímu Kubíkovi a Sabině Slonkové Andrej Babiš mladší ve Švýcarsku, kde ho vypátrali. Aby o chvíli později přiznal: „Můj otec chtěl, abych zmizel.“ Proč? „Kvůli stíhání Čapího hnízda,“ řekl syn Babiše a jeho první ženy Beatrice.

Trestního řízení se účastnit nechce. A bere léky

„Já bych se nechtěl zúčastnit trestního řízení. Ale zdravotně jsem schopen komunikovat v českém jazyce,“ řekl v pořadu Babiš junior. Nyní prý bere léky, má ve Švýcarsku nového doktora a svému otci nechce dělat v novinách ostudu. 

„Teď jsem v péči lepších lidí, beru léky a mám se fajn,“ podotkl. O tom, zda má skutečně něco společného s Čapím hnízdem, se prý bavit nechce. „Technicky ano, ale nechci se o tom bavit,“ řekl a dodal: „Poslední dva roky jsem zažil něco šílenýho.“ 

Odvezli ho na Krym?

Babišova první manželka v pořadu Zvláštní vyšetřování vystoupila také. Upozornila na to, že Babiš mladší není zcela zdráv. „On má určitou diagnózu, je nemocný. Určitě nebude vypovídat a nebude chtít vypovídat. Ani to není v zájmu jeho zdraví,“ tvrdí.

Seznam Zprávy uvedly, že Babiše mladšího měl na Krym vézt Petr Protopopov, manžel psychiatričky a nedávné kandidátky ANO v komunálních volbách Dity Protopopové. Ten však reportérům řekl: „Nikdy jsem tam nebyl.“

Více se Protopopov s reportéry bavit nechtěl. Babišův syn vedle toho serveru ve Švýcarsku řekl, že se v minulosti kvůli konfliktu s policií dostal do Národního ústavu duševního zdraví, kde se setkal právě s psychiatričkou Protopopovou.

Policie protiprávní jednání neodhalila

Právě Protopopova se Babiš mladší dle svých slov bál. „Zneužil toho, že můj otec, chtěl, abych zmizel,“ tvrdí syn premiéra a dodává: „Řekla mi (Protopopová) - máš na výběr, buďto tě zavřeme v Národním ústavu duševního zdraví, buď tady budeš, nebo půjdeš na prázdniny. Já jsem si vybral prázdniny.“

A tak měl dle této verze skončit na ukrajinském poloostrově, který je v současné době anektovaný Ruskem. „On (Protopopov) mi řekl na Ukrajině - já a tvůj otec uděláme všechno, abys byl zavřený,“ tvrdil v reportáži Babiš mladší, který v minulosti oznámil české policii, že byl unesen.

Video  Babiš se naštval: Celý případ Čapího hnízda je prasárna a svinstvo  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Kalousek: Babiš křivě přísahal na zdraví svých dětí

Hrad se prostřednictvím Jiřího Ovčáčka k nastalé situaci postavil vyjádřením o nadcházející schůzce premiéra Babiše s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. „V pondělí 19.11. večer se v Lánech uskuteční pravidelné setkání pana prezidenta s panem premiérem, které bude příležitostí k debatě mezi čtyřma očima nad aktuálními otázkami,“ vzkázal Blesk Zprávám Zemanův mluvčí Ovčáček.

S reakcí ale dlouho neváhal šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, Babišův rival a častý terč premiérovy kritiky. „Politika nikdy nebyla, není a nebude řemeslo pro jeptišky a svaté. Neměli by jí ale provozovat čistokrevní gangsteři. Jak můžeš, Andreji Babiš, vůbec usnout, když jsi křivě přísahal na zdraví svých dětí, zatáhl jsi je do kriminálních rizik a tohle s nimi provádíš, aby’s to ututlal?“ napsal na Twitteru.

A přidal narážku na Babišovo „okřídlené“, že za všechno může právě Kalousek. „Přiznejme si to upřímně, jak je to doopravdy: A. Babiš ml. neexistuje, vymyslely si ho tradiční politické strany a Kalousek, symbol korupce. Protože neexistuje, nelze ho vyslechnout. Kdyby libovolná osoba XY tvrdila opak, je to důkaz, že osoba XY neexistuje a vymyslely si jí...“

Předseda ODS Petr Fiala neskrývá své překvapení. A to kvůli tomu, že Andreje Babiše mladšího vypátrali ve Švýcarsku právě novináři.

Policie oznámení šetřila, protiprávní jednání neshledala

Policie se podle předchozích zpráv serverů Neovlivní.cz a iRozhlas.cz oznámením zabývala, ale neodhalila žádné protiprávní jednání. Kriminalistický ústav obdržel koncem loňského roku e-mail s tím, že jeho autora - ve světle dnešních zjištění patrně Andreje Babiše mladšího - kdosi drží na Ukrajině proti své vůli, a tak se do vyšetřování případu pustili kriminalisté prvního policejního obvodu, upozorňoval letos na jaře iRozhlas.cz.

„Mohu potvrdit, že kriminalisté prvního policejního obvodu získali poznatky o možném protiprávním jednání tohoto charakteru. Nicméně prošetřováním zjistili, že k žádnému takovému jednání nedošlo,“ uvedl v květnu mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan.

Protopopová měla podle Seznam Zpráv vypracovat zprávu, zda je Babiš mladší způsobilý k trestnímu stíhání.

„Zjištěné skutečnosti mohou znamenat velký skandál. České soudy musí teď v první řadě určit znalce, který posoudí, zda je Andrej Babiš mladší skutečně nezpůsobilý trestního řízení, nebo jde jen o účelové vyhýbání se trestnímu stíhání,“ uvedl na Twitteru předseda TOP 09 a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

 

Více o tom, kdo je Andrej Babiš mladší čtěte na webu Reflex.cz

Přečtěte si, jak se na slova Andreje Babiše mladšího vnímá advokátka na E15.cz

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

monhtik ( 15. listopadu 2018 15:47 )

Jsou to nesmysly, jen urputná snaha zbavit se Babiše, nic jiného. Opozice v čele s pány Kalouskem a Fialou použijí všechno co se dá, bez ohledu zda je to pravda nebo nikoliv. Zajímavé je, že nahrávka byla natočená někdy před týdnem, možná i déle, lae zveřejněna byla až nyní, když ji někdo mezitím pečlivě sestříhal a upravil.

Palata ( 15. listopadu 2018 04:00 )

Nekde jsem četl, ža ani Mengele nepoužil sve deti k pokusum. Na rozdil od Andreje! Kdo tu STBckou zrudu proboha vychoval?

cezar8 ( 13. listopadu 2018 20:25 )

Je to hyenismus nejvyššího řádu, vyslýchat postiženého syna premiéra a osnovat na základě podsunutých odpovědí svržení zatím nejúspěšnějšího politika, který se provinil pouze tím, že přišlápl zlodějům jejich nenechavé pařáty a vyvedl zemi z krize. Čapí hnízdo je pouze kulisa a součást této špinavé hry....

zdrclamrdka ( 13. listopadu 2018 17:27 )

Kalousek spustil ofenzívu.

mandy ( 13. listopadu 2018 17:19 )

Odvezli ho na Ukrajinský poloostrov? Ten byl vždycky ruskej. Kdyby ho opilý Chruščov Ukrajině nedaroval, nemuseli by se teď o něj přetahovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa