Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Nic jsem neukradl.“ Babiš vybuchl po selhání stížnosti v kauze Čapí hnízdo

Autor: simao - 
4. května 2018
13:55

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v pátek okomentoval to, že státní zástupce zrušil trestní stíhání v případě Jaroslava Faltýnka v kauze Čapí hnízdo, zatímco stížnostem na stíhání u Babiše a jeho rodiny nevyhověl. Babiš se čílil, že nic neudělal, nic neukradl a jde o politickou kauzu. Rozhodnutí, které má dle něj 60 stránek, nyní analyzují právníci.

Babišovi nevyhověli, Faltýnkovi ano. Kauza Čapí hnízdo, týkající se dotace 50 milionů z EU určené pro malé a střední podniky, kterou farma na Benešovsku vyinkasovala, se dočkala svého rozdrolení. 11 stíhaných podalo stížnost, u čtyř lidí byla úspěšná.

Babiš: Nikdy nic nebylo

U premiéra v demisi Andreje Babiše a jeho rodiny však nikoli. „Můj právní zástupce to analyzuje, všichni dobře vědí, já jsem se k tomu vyjadřoval tisíckrát. ČT snad nemá ani jinou tému než Čapí hnízdo. Ono to tak vypadá, že je to nejdůležitější věc v historii naší země. Já můžu jenom říct, že žádný podvod nebyl, je to záležitost, která mě má vlastně donutit, abych odešel z politiky, takže je dobře, že státní zástupce potvrdil slova pana Faltýnka ještě předtím, než byly volby,“ uvedl dnes při své reakci před novináři Babiš.

A to po jednání s odbory, se kterými řešil platy zdravotníků. Přislíbil jim navýšení o 10 procent, na tiskovce však řešil dotazy na Zemanova slova o novičoku v Česku a právě také na své pokračující trestní stíhání.

„My jsme se k tomu vyjadřovali, takže já samozřejmě mohu jenom říct, že moji právní zástupci analyzují rozhodnutí, které má 60 stran a potom mě obeznámí s dalším postupem. Ale já mohu jen znovu potvrdit, že žádný podvod jsem nespáchal, nic jsem neudělal, nic jsem neukradl, nebyla žádná korupce a je to čistě politická kauza. Snad mám pocit, že už léta tady nic jiného média nezajímá, jenom Čapí hnízdo,“ dodal Babiš rozlíceně.

Video  Babiš se naštval: Celý případ Čapího hnízda je prasárna a svinstvo.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zkrátka nikdy nic nebylo, jak se zpívá v písni kapely Sto zvířat. A právě zvířat mají na Čapím hnízdě také požehnaně. Babiš nejednou vyzýval lidi, ať se tam vyrazí podívat na surikaty či lemury. A argumentoval v minulosti i tím, že 50 milionů z evropských dotací nezmizelo, ale je právě na farmě.

Pospíšil: Není to účelovka

Na fakt, že u Faltýnka trestní stíhání končí, ale u Babiše pokračuje, však reagovali i další politici. „Zastavení stíhání J. Faltýnka a naopak pokračující stíhání A. Babiše potvrzuje, že nejde o účelovku zaplacenou mafií proti politikům ANO, ale o nezávislé vyšetřování prováděné nezávislými orgány právního státu,“ věří předseda opoziční TOP 09 a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

„Bylo zrušeno trestní stíhání místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka. Já toto rozhodnutí orgánů činných v trestním stíhání respektuji. A to i když premiér v demisi tvrdí, že se trestní řízení dá ovlivňovat. A jen dodávám: Trestní stíhání premiéra v demisi Babiše stále pokračuje,“ poznamenal na Facebooku šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Faltýnek premiérem?

Babiš přitom během dotazu na tiskovce čelil i otázce, zda bude mít posun v kauze dopad i na vládní vyjednávání. Na tu však nereagoval. Pirát Mikuláš Ferjenčík se přitom pustil na rovinu spekulací, kdy nastínil možnost, že by se premiérem mohl stát právě Faltýnek. „Takže novým premiérem bude Faltýnek?“ podotkl taktéž na Twitteru.

Otázka trestně stíhaného premiéra rezonuje výrazně i v případě vyjednávání ANO s ČSSD. Další kolo se mělo odehrát na úrovni předsedů Babiše a Jana Hamáčka v pátek, bylo však přesunuto na pondělí. A v minulosti – naposledy před schůzkou Výboru ANO, který rozhodl o obnovení vládních námluv se sociálními demokraty – se spekulovalo i o tom, že by premiérem mohl být např. vicepremiér Richard Brabec (ANO).

Ten se však do této pozice nijak nehrne a Babiš zůstává dle svých i Faltýnkových vyjádření jediným kandidátem na premiéra. ČSSD však požaduje záruku do koaliční smlouvy, že by v případě prvoinstančního odsouzení odstoupil.

marmat ( 4. května 2018 23:27 )

cezar8:zdravím -jste živá voda mezi placenými trolly zde. Když před časem označil tuto osobu pan Babiš za největší zlo naší politické scény, bylo poměrně zřejmé, že jde o tohoto člověka....Možná, že pan Hamáček má jakési zadání na tomto poli MV-jde o TO jaké a od koho?!

cezar8 ( 4. května 2018 19:52 )

marmat zdravím a souhlasím. Bylo by dobře, aby se případ dostal před soud a ještě lépe, kdyby se zjistilo, kdo v tom má prsty, že by ublížený soc chov....?

cezar8 ( 4. května 2018 19:45 )

riha, také zdravím, takových sichlhamrů a zdenečků je pořád ještě dost, ale nás je víc a proto se nebudeme bát vlka nic, jinak s tím Sokolem jsem to také viděl a myslím si totéž....

bullshit ( 4. května 2018 18:53 )

Bureš trpí bájnou lhavostí. Největší lhář předsedou vlády, to je mazec. Do prů-se-ru zatáhl svoji rodinu, to umí jen opravdový gauner.

marmat ( 4. května 2018 18:18 )

cezar8:pojmenováno PŘESNĚ....50.milionů bylo často tak možná na pivo při větších výběrových řízeních a do krabice pro Ráta! Dotace pana Babiše se přidala k dalším 920 milionům (odhad stavby je 970 milionů).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa