Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Bruselu řešili Čapí hnízdo. Kauza Česko o miliony nepřipraví, vzkázali smířlivě

Autor: ČTK, Mii - 
27. března 2018
20:50

Česku v důsledku vyjmutí projektu farmy Čapí hnízdo z evropského financování nebude snížen celkový rozpočet Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy. V úterý o tom ujistil šéf generálního ředitelství Evropské komise pro regionální a městskou politiku Marc Lemaitre. O Čapím hnízdu v těchto dnech diskutuje kontrolní výbor Evropského parlamentu.

„Česká republika nemusela kvůli vynětí této položky řešit snížení celkového objemu rozpočtu na tento program,“ uvedl Lemaitre. Na konci ledna souhlasilo české ministerstvo financí s doporučením komise na vyjmutí více než čtyř desítek projektů ze šesti operačních programů.

Farma Čapí hnízdo, kde je v souvislosti s padesátimilionovou dotací stíhán předseda vlády v demisi Andrej Babiš, byla na doporučení komise vyjmuta z ROP Střední Čechy.

Souhlas českých úřadů umožnil finální účetní uzavření programů z minulého víceletého finančního rámce, tedy let 2007 až 2013. Aby EK mohla ověřit, že Čapí hnízdo byl ojedinělý případ, potřebovala podle Lemaitrea prověřit další tři desítky náhodně vybraných malých a středních podniků, u nichž pochybení nenašla.

Video  Babiš se naštval: Celý případ Čapího hnízda je prasárna a svinstvo  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Lemaitre připomněl, že doporučení ze strany komise následovalo poté, co EK i česká strana dostaly závěry šetření Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). „Vyplynulo z nich, že Čapí hnízdo není žádný nezávislý malý a střední podnik, ale podnik, který je součástí skupiny Agrofert. Proto nebyl oprávněným příjemcem podpory," uvedl generální ředitel. Pro stávající víceleté finanční období mohou být příjemci podle něj lépe kontrolováni.

Europoslankyně: Opravy jsou běžné

V krátké debatě při zasedání kontrolního výboru následně vystoupili jen dva europoslanci, oba z České republiky - lidovec Tomáš Zdechovský a zástupkyně Hnutí ANO a místopředsedkyně výboru Martina Dlabajová. Zdechovský se vyslovil pro lepší kontrolu přidělování dotací ze strany komise a zasazoval se také o oficiální zveřejňování závěrů OLAF. „Přispělo by to k věrohodnosti Evropské komise,“ poznamenal.

Podle Dlabajové v úterý při jednání nezaznělo nic, na co by už nebyla známá odpověď. „Nyní je jen na ČR, jak se s tím vypořádá. Tento případ rozhodně není ojedinělý,“ uvedla europoslankyně. Je podle ní běžné, že při čerpání peněz z fondů soudržnosti státy projekty vyjímají či přicházejí s finančními opravami.

panda82 ( 29. listopadu 2018 18:41 )

No teď jsme o něco přišli díky našin europoslancům z 22 čechů nylo přítomno jen 7, a tak jsme Bruselu k smíchu, Šrojdrová prý hledá sirotky a druzí neomluveni

salto ( 28. března 2018 08:46 )

Ale, ale, ale... Že by to bylo jinak, než nám prezentují ti bijci za mravní čistotu z "demogratického bloku". A co ty slavné korunové dluhopisy, jimiž to začalo? O nich je jaksi ticho po pěšině. Ovšem ústavní hodnoty by se měly dotáhnou se školáky do zdárného konce. Je vidět, že "demogratický blok" se s tím ne.ere a bujuje tak nějak po bolševicku, kdy účel světí prostředky

Nezadat ( 28. března 2018 00:11 )

socan68:Ta přezdívka ti sedí,ale uvědomil jsi si,že každý socan je idiot.Asi ne protože si idiot a nějak tě srdíčko a rozum táhne mezi idioty.

marmat ( 27. března 2018 21:54 )

Rozhodně mu toto přinese mnoho pozitivních bodů...i když ŠKODA z této intriky je už dodnes na premiérovi famózní Karma to nenechá jen tak....semele strůjce bez woodo

Nezadat ( 27. března 2018 21:46 )

Tak a co teď udělají ty naše nezávislé s korumpované soudy?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa