Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babišovi u policejního výslechu. Došlo i na Moniku a dceru Adrianu

Autor: ČTK, nkov - 
9. června 2018
10:17

Premiér Andrej Babiš (ANO) poprvé vypovídal ve čtvrtek na policii jako obviněný v dotační kauze Čapí hnízdo. Policie v týdnu vyslechla i další obviněné, Babišovu manželku Moniku a dceru Adrianu Bobekovou, píše Právo. Obhájce rodiny se k tomu nevyjádřil. Policie stíhá premiéra a šest lidí pro podezření z padesátimilionového dotačního podvodu. Za to Babišovi hrozí až deset let vězení.

K výslechu se Babiš (ANO), kterého prezident Zeman ve středu podruhé jmenoval premiérem, dostavil pět měsíců poté, co ho sněmovna spolu s Jaroslavem Faltýnkem (ANO) vydala k trestnímu stíhání. Výslech obviněného miliardáře, jeho manželky a dcery z prvního manželství podle informací deníku Právo vedl kriminalista Pavel Nevtípil, který má na starosti i vyšetřování kauzy Čapí hnízdo.

Babišovi se na Čapím hnízdě také vzali. Babišovi se na Čapím hnízdě také vzali. | Instagram Moniky Babišové

Na policejní stanici se premiér dostavil ve čtvrtek, jeho manželka Monika byla vypovídat již v pondělí, dcera pak v pátek. Pro všechny aktéry šlo o vůbec první výpověď na policii. Výslech měl proběhnout bez problémů, Babiš i jeho příbuzní přitom popřeli veškerou vinu s tím, že se trestného činu nedopustili.

V kauze je k dnešnímu dni obviněno celkem 7 lidí, kromě tří zmíněných je to také Babišův švagr Martin Herodes, manažer Agrofertu Josef Nenadál a bývalá náměstkyně jihlavského primátora Jana Mayerová. V květnu přitom zrušil státní zástupce stíhání Faltýnka a dalších tří osob.

Tak šel čas v kauze Čapí hnízdo

Vyšetřování v kauze Čapí hnízdo probíhá již od roku 2015 Vyšetřování v kauze Čapí hnízdo probíhá již od roku 2015 | Blesk/David Malík

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. Babiš předloni ve Sněmovně řekl, že v době žádosti o dotaci vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Video  První rozhovor novomanželů Babišových: O vynuceném francouzáku a předmanželské smlouvě!  - David Turek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

salto ( 11. června 2018 09:20 )

Připadá mi to tak nějak, ehm přitažené za vlasy. Nejdřív to byly korunové dluhopisy a ty tak nějak vyšuměly do ztracena. Pak nastoupilo Čapí hnízdo, které léta nikomu nevadilo. Ať už to sakra skončí jednoznačným výrokem vinný-nevinný, ale ať se to neprotahuje do nekonečna. Zatím tady nevybíravě plivou po Babišovi jeho odpůrci.

marmat ( 10. června 2018 20:22 )

Vše mimo diskutování ...hlavně nadávání od placených trollů je zoufalství Blesku....Sponzor by měl sáhnout hlouběji do kapsy....Tohle je bezkonkurenční žumpa českého bulváru !!!

osinek ( 10. června 2018 15:16 )

Zeptej se Zemana.Ten jmenoval trestně stíhaného Babiše premiérem. Je to neskutečná ostuda!! Neznám zemi, ve které by trestně stíhaný člověk byl jmenován premiérem!!

osinek ( 10. června 2018 11:57 )

Primitivové na úrovni žáků z pomocné školy se často ouchylují k nadávkám zejména když jim docházejí argumenty. Říha krásný příměr. Níže je odkaz na článek popisující jak vidí "Andyho čerpače" vesničné z malé vísky Třemešná na Jesenicku. V hospodě u Huberta je velké foto A.Babiše, pod kterým je tento text: ANO, kudy chodím lžu a kradu!!!!! https://zpravy.aktualne.cz/.../eet...babis.../r~c0d4dd40b86011e6ae080025900fea04/ 2. 12. 2016 - V Třemešné nyní funguje jediná hospoda U Huberta, s fotkou ministra financí Andreje Babiše a nápisem “ANO, kudy chodím lžu a kradu ... Řího, vzdělanče, seznam se s názory vesničanů z Třemešné, které A.Babiš hodně zklamal

vaber ( 10. června 2018 08:44 )

copak nevíš znalče ,že před aférou bylo Čapí hnízdo hodnoceno jako nejlepší dotace a je mně jedno jestli to dostane ten nebo onen, když peníze správnš využije

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa