Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Únosce“ Babišova syna a psychiatrička z ANO: Kdo jsou manželé Protopopovi?

Autor: ČTK, simao - 
13. listopadu 2018
15:37

Zprávu o zdravotním stavu Andreje Babiše mladšího psala psychiatrička Dita Protopopová. Premiérův syn v pořadu serveru Seznam Zprávy řekl, že jeho otec Andrej Babiš chtěl, aby kvůli trestní kauze zmizel z Česka, a manžel Protopopové Petr ho odvezl na Krym. Protopopova se přitom Babiš junior dle svých slov bál. Kdo jsou přitom manželé Protopopovi, které Babiš senior při své plamenné řeči z italského Palerma, kdy vše označil za kampaň a hyenismus, nezmínil ani okrajově?

Zpráva lékařky Dity Protopopové měla údajně pomoci Andreji Babišovi mladšímu vyhnout se trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Její manžel Petr Protopopov přitom pracuje dle serveru Lidovky.cz jako řidič Agrofertu. Právě na tenhle pár se upnula pozornost v souvislosti s pohnutým osudem Babišova syna z prvního manželství, který žije a údajně se i léčí ve Švýcarsku.

Nevěděl, co podepisuje

Premiér Andrej Babiš v minulosti uváděl, že v době, kdy farma Čapí hnízdo získala evropskou dotaci, vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a Martin Herodes, tedy bratr jeho partnerky a nynější manželky Moniky Babišové. Babišův syn Andrej mladší serveru Seznam Zprávy řekl, že k farmě Čapí hnízdo podepisoval nějaké dokumenty, prý ale nevěděl, co podepisuje.

Detailní informace sdělil Babiš junior v reportáži, kterou dnes řeší premiér i všechny sněmovní strany - promluvil tam o manželech Petrovi a Ditě Protopopových, svých údajných „únoscích“, kvůli kterým měl skončit na Krymu. Babiš mladší řekl Seznam Zprávám, že se s psychiatričkou Protopopovou setkal v Národním ústavu duševního zdraví, kam se v minulosti údajně dostal kvůli konfliktu s policií.

Babiš junior: Bál jsem se ho

Poslední dva roky pak prý zažil něco šíleného. V reportáži tvrdil, že právě psychiatrička Protopopová mu dala na výběr, že bude buď zavřený v ústavu, nebo pojede na „prázdniny“. „Mně manželka toho Protopopova Dita řekla: vyber si. Buďto tě zavřeme v národním ústavu duševního zdraví, buď budeš tady, nebo půjdeš na prázdniny. Tak já jsem si vybral prázdniny. Já jsem to nazval únos i v mailu policii,“ tvrdil.

A tak měl údajně putovat na Krym. „Být vzat do Krymu byl šok pro mě,“ uvedl Babišův syn. K údajné cestě s Protopopovem dodal: „On mě tam odvezl, že půjdu na prázdniny. A on je původem Rus, on je strašně proruský. Primitivní člověk.“

Popřel, že by Protopopov pro jeho otce pracoval dlouho. „Já mám strach z toho člověka, z toho pana Protopopova, mám z něho strach. On s jeho manželkou... Jeho manželka je psychiatrička... oni měli velkou důvěru. Oni tu důvěru zneužili. On mi na Ukrajině řekl: Já a tvůj otec uděláme všechno, abys byl zavřený. Tak já jsem zavolal polici. A on i jeho manželka lhal o mým stavu. Tehdy volal z Krymu a říkal, promiňte mi za vulgarismy, ale říkal: Jste v p*či,“ líčil Babiš junior.

Manžel psychiatričky: Hyeny!

Petr Protopopov, Rus původem z Moskvy, reagoval na novináře Slonkovou a Kubíka v pořadu Zvláštní vyšetřování ostře. „Nemáte tady co dělat. Nechci s vámi mluvit. Já vám nechci vůbec nic říct,“ zareagoval na investigativce.

„Vy nejste lidi. Nejste pro mě lidi,“ zaútočil slovně na novináře a ohledně cesty na Krym dodal: „Nemám co říct. Nikdy jsem tam nebyl.“ K dotazu, zda vezl Andreje Babiše mladšího na Ukrajinu, řekl: „Já se k tomu vůbec nebudu vyjadřovat. Do toho vám vůbec nic není. Myslete si o tom, co chcete. Já s vámi mluvit nechci (...) Protože jste hyeny.“

Premiérův syn je bývalý pilot

Babišův syn Andrej mladší, obviněný v kauze Čapího hnízda, je bývalý pilot, který létal s civilním dopravním letadlem Boeing 737, jak upozorňuje info.cz. Podle deníku Aha! však jeho mise u aerolinií skončila neslavně. Byl odejit. „Nedokázal se podřídit autoritám,“ uvedl deník.

Podle premiéra Babiše je však jeho syn nemocný. „Můj syn je psychicky nemocný. Bere léky, musí být pod dohledem a žije s matkou ve Švýcarsku,“ vzkázal Babiš v úterý z italského Palerma. O tom, že bere léky a má ve Švýcarsku nového doktora, mluvil v reportáži i Babišův syn.

Byl to únos, nebo ne?

Premiér Babiš si stěžuje, že se nyní pořádá hon na jeho rodinu. Odmítá přitom zprávy o tom, že byl jeho syn unesen na Krym. „Mého syna nikdo neunesl, z ČR odjel dobrovolně. Tuto věc prošetřovala policie a sama došla k závěru, že se únos nikdy nestal. Odmítám tuto manipulaci a nehorázný tlak novinářů na orgány činné v trestním řízení,“ doplnil dnes Babiš.

Jeho syn však vylíčil reportérům Jiřímu Kubíkovi a Sabině Slonkové jinou verzi toho, jak to bylo s jeho údajně nedobrovolným přesunem na Krym. „To podle mě nebyl nápad mýho táty mě vzít do Krymu. To byl nápad jeho,“ ukázal Babiš mladší v pořadu prstem na Petra Protopopova. „Zneužil toho, že můj otec chtěl, abych zmizel. Kvůli stíhání Čapího hnízda. On zneužil toho, že byl můj pečovatel. Protopopov,“ řekl Seznam Zprávám Babišův syn.

Psychiatrička radila i Babišovi

Psychiatrička Prototopová, kandidátka ANO v posledních komunálních volbách na Praze 8, někdejší poradkyně na ministerstvu zdravotnictví, která externě radila i samotnému Babišovi ještě coby ministrovi financí, dnes v prohlášení na Facebooku uvedla, že do politiky nevstupovala, aby ohrozila svou rodinu.

„A tlak, který nejen na mě, ale hlavně na mé nejbližší v posledních hodinách je, je neúnosný,“ uvedla. „Ve svém osobním životě, ale i lékařské praxi jsem se vždy chovala podle svého nejlepšího vědomí a navíc jsem vždy ctila přísahu, kterou jsem složila, a lékařskou etiku. Vždy jsem si vybírala ty nejkomplikovanější případy a těm lidem jsem chtěla maximálně pomoci. Lživé informace, které se v posledních informacích objevily v médiích, mě proto poškozují, urážejí, ale především lidsky mrzí, protože média se rozhodla parazitovat na nemocném člověku,“ napsala na Facebooku hnutí ANO Prahy 8 Protopopová.

V zastupitelstvu Prahy 8 skončila

Protopopová dnes rezignovala na post zastupitelky Prahy 8, sdělilo vedení radnice osmé městské části. Na úmysl Protopopové rezignovat upozornil Deník N. Protopopová byla lídryní kandidátky ANO v Praze 8 a získala 4789 hlasů. V zastupitelstvu za ni nastoupí první náhradník, kterým je Margaretha Johnová (ANO).

Psychiatrička a autorka řady vědeckých článků Protopopová, rodným jménem Kalnická, je absolventkou Lékařské fakulty UK v Hradci Králové a absolvovala mj. stáže na americké Mayo Clinic či v Belgii, na britských ostrovech či v Rakousku. Působila též v Psychiatrickém centru Praha – Centrum neuropsychiatrických studií.

V ústavu měla „malý úvazek“

Ústav národního zdraví, kde Protopopová naposledy působila, na reportáž Seznam Zpráv reagoval prohlášením taktéž na sociální síti: „Pan Babiš mladší zmiňuje lékařku MUDr. Ditu Protopopovou působící na malý úvazek v našem ústavu. Vedení ústavu tyto informace důkladně prověří, neboť jeho prvotním posláním je hájit zájmy pacienta a respektovat lékařské tajemství.“

Ve Švýcarsku Babiš mladší prohlásil, že se tam k němu chovají lépe, než Protopopovi. „Tady se chovají lidi jinak. Takže to byl špatný doktor a taky špatná manželka,“ uvedl. „Ona psala posudek? A co napsala, prosím vás?“ divil se. „Já bych se nechtěl zúčastnit trestního řízení, ale zdravotně jsem, jak vidíte, schopen komunikovat v českém jazyce,“ dodal.

Babiš: Není pravda, že byl syn unesen

Premiér Babiš pak dnes k případu svého syna vystoupil na tiskovce v italském Palermu. „Není pravda, že můj syn byl unesen. Je to jasné z dnešního prohlášení policie, tiskového prohlášení Policie ČR, která to vyšetřovala. Takže celá tato kampaň má za cíl jenom vyvinout tlak na orgány činné v trestním řízení živé kauzy Čapí hnízdo,“ uvedl Babiš starší. 

„Orgány činné v trestním řízení mají veškeré informace o pobytu a zdravotním stavu mého syna,“ ujišťuje. „Můj syn Andrej, kterého novináři přepadli v bytě ve Švýcarsku, kde žije s jeho mámou a natáčeli ho tajně s kamerou v brýlích, jak se tím sami chlubí, a kladli mu sugestivní otázky, aby dostali tu správnou odpověď, to je skutečně vrchol hyenismu. A protože natáčet psychicky nemocného člověka tajně a tímto způsobem je odporné a hnusné,“ dodal rozhořčeně.

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

panda82 ( 30. listopadu 2018 09:16 )

no přece krasobruslaři

lev1 ( 14. listopadu 2018 22:12 )

Slonková to podělala - bude od teď jejím šéfem připouštěna dělat pouze reportáže z psychiatrických léčeben

osinek ( 14. listopadu 2018 20:13 )

Není krajně podivné, že multimiliardář Andy z neznámých důvodů pověří ruského řidiče Protopopova zaměstnaného v Agrofertu, aby "uklidil" Andreje juniora někde na Ukrajině a poté v Moskvě a na Krymu? Proč Babiš svěřil svého nemocného syna ruskému řidiči Protopopovi, který ho delší dobu hlídal na neznámých místech v zahraničí? Proč právě na Ukrajině a v Rusku bez náležité péče? Nekontaktoval syn Andrej policii a nepožádal o ochranu před Protopopovem, který s Andrejem juniorem nejednal v rukavičkách? Proč o tom Babiš mlčí? Proč tento podivný postup se zapojením ruského řidiče v roli "psychiatra pečovatele" nevysvětlí? O "skandálním uklizení" Andreje juniora ve východních zemích a jeho útěku domů informují významné evropské a ruské tiskové agentury,televize a noviny Holt Babiš dělá Česku "dobrou reklamu" v zahraničí!Zejména v Evropě je Česko díky Babišovi vnímáno jako "banánová republika" s mafianslými manýry!! V civilizovanějších zemích by dáreček typu Babiše musel vypadnout z politiky a chodit kanály ! Babiši, podej demisi!!!

5nastolevceskych ( 14. listopadu 2018 19:27 )

Těch 9 kilo heráku by zničilo mnoho lidí, ale ta zmíněná dvojka škodí mnohem víc.

Pohybovenadany ( 14. listopadu 2018 05:36 )

A jak půjde Ybabiš do vězení ať mu tam pribalit i toho Zemana ...Terezku z vězení propustit !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa