„Moje dcera Adriana má 20 let bipolární poruchu a pokud někdo neví, co to je, tak ať si vzpomene na Karla Svobodu,“ nechal se šéf hnutí ANO slyšet, aby nastínil psychické problémy svých dvou dětí poté, co v Seznam Zprávách promluvil jeho syn Andrej Babiš mladší a tvrdil, že byl unesen do zahraničí. Premiér jeho tvrzení samozřejmě odmítá.

Jenže když zmínil i jméno skladatele, který se v lednu 2007 zastřelil vlastní zbraní a spáchal tak sebevraždu, poštval si tím proti sobě jeho pozůstalou rodinu. Především syn Petr se na své sociální síti do politika dost tvrdě opřel: „Škoda, že Andrej nevzal tátu taky na Krym… ty v**e, to je fakt silnej WTF moment!“ nechápe.

„Táta žádnou bipolární poruchu neměl! Kdo je bezcitný, ať soudí lid. A kdo lže a nemá záklopku, ať mluví z Palerma,“ kritizoval Babiše a popřel, že by jeho slavný tatínek bojoval s poruchou dříve označovanou též názvem maniodepresivní psychóza, kdy se u dotyčného střídají stavy euforie či nadšení se silnými depresemi. Tato nemoc často trápí právě umělce, například i herce Miloše Kopeckého (†73). V minulosti se o ní skutečně mluvilo i v souvislosti se Svobodou, a tak se nejedná jen o premiérův výmysl. Také jeho odchod ze světa naznačuje, že bojoval s běsy.

Ovšem je pochopitelné, že pro jeho syna je to dodnes citlivé téma. Rozhodl se proto Andrejovi oplatit stejnou mincí. „Když on dokáže bez podkladů říct tohle, já mohu říct, že kdo neví, co znamená mafián, ať si vzpomene na Andreje Babiše. Nevím, proč to lejno hází na nás, měl by si ho strčit zpátky do p**ele,“ rozjel se na Facebooku režisér, který si po svatbě se scenáristkou Lucií (39) po jejím vzoru pozměnil příjmení. V minulosti už na sebe několikrát upozornil poměrně kontroverzními způsoby. Například chce natočit film, který by měl bojovat s islámem, ale chybí mu peníze. 

Nedávno zase dost lidí včetně zpěváka Dana Hůlky (50) šokoval a naštval tím, že když se zastavil na hrobě svých rodičů, vyfotil si přímo na místě rozesmáté selfie. „Debilní selfie, v níž si dělám legraci sám ze sebe a také ze smrti. Cílem není znevážení mých milovaných zesnulých. Naopak,“ vysvětloval pak Blesku.

KAUZA BABIŠŮV SYN

Novináři Seznam Zpráv objevili premiérova syna, Andreje Babiše mladšího, ve Švýcarsku. Tam se údajně léčí a kvůli psychickému zdraví je ostatně také nezpůsobilý k trestnímu stíhání v dotační kauze ohledně Čapího hnízda. Žije zde s matkou, Babišovou první manželkou. Muž ale šokoval svým tvrzením o tom, že byl unesen na Krym. Konkrétně Petrem Protopopovem, což je řidič zaměstnaný v Agrofertu a manžel psychiatričky z ANO Dity Protopopové.

„Mně manželka toho Protopopova Dita řekla: vyber si. Buďto tě zavřeme v Národním ústavu duševního zdraví, buď budeš tady, nebo půjdeš na prázdniny. Tak já jsem si vybral prázdniny. Já jsem to nazval únos i v mailu policii (…) Být vzat do Krymu byl šok pro mě,“ tvrdil Babiš junior. Jeho otec ale vše odmítl s tím, že jeho dvě starší děti trpí psychickými problémy. Kauza ovšem rozpoutala poprask na české politické scéně a dokonce se schyluje k hlasování o nedůvěře Babišově kabinetu. 

VIDEO: Andrej Babiš mladší pro Seznam zprávy

Video
Video se připravuje ...

Andrej Babiš mladší pro Seznam zprávy Seznam zprávy

VIDEO: „Nemocný“ syn Andreje Babiše a „únos“ kvůli Čapímu hnízdu: Šokující, říká europoslanec Zahradil (ODS).

 

Fotogalerie
48 fotografií

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu