Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Divoká konspirace,“ tvrdí Zeman o „únosu“ Babiše juniora. Vláda podle prezidenta vydrží

Autor: Jakub Veinlich - 
13. listopadu 2018
21:23

Prezident Miloš Zeman jako dávný prognostik odhaduje, že menšinová vláda aféru okolo údajného únosu premiérova syna kvůli kauze Čapí hnízdo vydrží. Opozice chce kvůli novým zjištěním reportérů Seznam Zprávy svolat mimořádnou schůzi Sněmovny a hlasovat o nedůvěře vládě. Ve středu ráno mají spolu jednat koaliční partneři – tedy premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš a vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček.

Středeční ráno zřejmě rozhodne. Zřejmě hned po jednání vlády – možná i v jejím průběhu bude chtít vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) vysvětlit po premiérovi Andreji Babišovi nové informace z kauzy Čapí hnízdo – ve které čelí Babiš obvinění z dotačního podvodu. Reportéři Seznam Zpráv navíc vypátrali Babišova syna Andreje, kterého prý řidič Agrofertu měl podle jeho tvrzení unést na Krym.

„Nečekejte ode mě, že budu reagovat jako detektiv amatér a ptát se, jak je možné, že syn z prvního manželství je údajně unášen na Krym. Mně to vše připadá jako dosti divoká konspirace,“ reagoval prezident v rozhovoru pro TV Nova. 

Prezident navíc předpokládá, že i po schůzce Babiše a Hamáčka zůstane menšinová vláda ANO a ČSSD za tolerance komunistů i dál u kormidla. „To by se muselo stát, že by některému politikovi selhaly nervy, což se samozřejmě stát může, v historii už takové příklady máme,“ zhodnotil politické dění Zeman z pohledu 30leté praxe politika a také bývalého prognostika. „Mohu pouze Andreji Babišovi doporučit, aby mu ty nervy neselhaly,“ adresoval svůj vzkaz premiérovi. 

Právě s Andrejem Babišem probere nastalou situaci při společné večeři příští týden v pondělí na Zámku v Lánech. Potvrdil tak dřívější informace Blesk Zpráv.

„Do této doby se nebudu k věcem vyjadřovat. Na rozdíl od těch Jurečků a dalších, kteří plácají nesmysly,“ dodal Zeman.

Opozice sbírá podpisy proti vládě

Zatímco premiér Babiš pokračoval ve své zahraniční cestě a nové události komentoval z Palerma, opoziční strany začaly v Poslanecké sněmovně sbírat podpisy pro svolání mimořádné schůze, na které by chtěly vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Komunisté takový krok podpořit odmítají. 

Video  EPICENTRUM: Únos Babišova syna na Krym. Přežije skandál vláda?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Pro vyslovení nedůvěry jsou potřeba hlasy 101 poslanců. Předseda ODS Petr Fiala vyzval poslance vládních stran a KSČM, aby Babiše nadále nepodporovali. Podle Fialy, který schůzku ODS, Pirátů, SPD, KDU- ČSL, TOP 09 a STAN svolal, by se mimořádné schůze kvůli hlasování o svržení vlády mohla konat už příští týden. Sesbírané podpisy chce opozice sehnat do čtvrtka – následně žádost o svolání schůze předá předsedovi Sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO).

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 14. listopadu 2018 15:09 )

IGNOROVAT....

marmat ( 14. listopadu 2018 15:04 )

karolin111: snad čtete VÍC , než titulky ??? Už dnes je ONA a celý ten štáb totálně veřejností cupován a souzen za NE/etiku Také všichni už dlouhé měsíce v PS vědí ze spisu Policie, kde žije ml.Babiš a jakou má doloženou diagnozu!!! Občan Švýcarska pochoitelně bude také reagovat podle zákonů země, kde žije........

blackhole1 ( 14. listopadu 2018 11:54 )

Ta parta zde zamindrakovanych kreatur plných nenávisti a bezmocí pod vedením blba a primitiva zdenekkk a jeho sto nicku je pouze úsměvná a zasluhuje jen soustrastě politovat. Blbečci co Zemanovi a Babišovi nesahaji ani k podražce bot, kterýma je drtí na všech frontách tu kavarenskou pražskou verbež

salto ( 14. listopadu 2018 08:00 )

zdenekkkkk: Tepláko, ty citově oploštělé kopyto z pakoně, podle tvých příspěvků to vypadá, že pracuješ ve výrobně flašinetů a promítlo se ti to do kebule, protože omíláš pořád stejný nesmysl. V tom případě bys měl mít nárok na invalidní důchod z titulu nemoci z povolání

zacoaproc ( 14. listopadu 2018 07:18 )

Ty jsi krypl byl, jsi a vždy budeš zdenekkk, no ale co se divím. V hlavě máš jen srraačky, hnusnej si jak veškrnky perdel a smrdiš i přes display

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa