„Už prostě nemůžu suplovat stroj na vzpomínky. Dělám to z čistě psychohygienických důvodů, protože bych se jinak zbláznil. Já jsem tatínka miloval, vždycky ho budu milovat, ale s tímhle už končím,“ prohlásil před rokem v časopisu Téma s tím, že se ke slavnému otci, který se před 11 lety zastřelil, už nechce dál vyjadřovat.

Smrt = život

Mluvit o něm mu sice dělá problémy, s vtipkováním na jeho hrobě ale zjevně problém nemá. Tentokrát mu tam totiž nezapálil jen svíčku, ale s náhrobním kamenem si vyfotil i svůj rozesmátý obličej. „Fotka je z mé vrcholně slavumělecké fotosérie – debilní selfie, v níž si dělám legraci sám ze sebe a také ze smrti. Cílem není znevážení mých milovaných zesnulých. Naopak,“ vysvětlil Blesku, jak ho to celé napadlo.

„Smrt je součást života a proč bychom na ně nemohli vzpomínat s úsměvem? Už jsem truchlil dost a nyní vzpomínám hlavně na šťastné chvíle, také na srandu, které je vždycky nedostatek,“ hájil se režisér.

Zdaleka ne všichni pro to ale mají pochopení. „Ty jsi vůl,“ komentoval Petrův pokus o černý humor zpěvák a jevanský »soused« Daniel Hůlka (50). „Já vím, ale říkám si, že humor nikoho na ambasádu nezavřel a nerozřezal,“ odvětil mu na Facebooku skladatelův syn s jasným odkazem na nedávnou brutální vraždu saúdskoarabského novináře na konzulátu jeho země v Turecku.

Táta by se smál

Někteří jeho přátelé tento žert nerozdýchali už vůbec. „Petře, mám tě rád a považuji tě za kamaráda, proto musím napsat, že tohle se ti fakt nepovedlo…“ napsal mu třeba Libor K. „První, kdo by se zasmál mému fóru, by byla moje máti, táta by následoval v závěsu,“ vysvětlil Blesku Petr, jehož maminka přezdívaná »Šiška« zemřela na rakovinu, když mu bylo pouhých 13 let.

Zastřelil se

Skladatel svůj život dobrovolně ukončil 28. ledna 2007. Před svou vilou v Jevanech si přiložil legálně držený revolver ke spánku a zmáčkl spoušť. Na rozloučenou nenechal žádný dopis. Sebevraždou měl několikrát vyhrožovat už předtím. „Přišel za námi s Kubou do kuchyně, pistoli si strčil do pusy a začal nám názorně s podivným výrazem v očích ukazovat, co taky může udělat,“ popsala děsivou scénu jeho druhá žena Vendula (46) v knize Téma na román.

VIDEO: Dcera Karla Svobody (†68) Wallace Svobodová: Táta se při práci vztekal!

Fotogalerie
21 fotografií