Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Ušili na nás boudu.“ Senát se sejde speciálně kvůli „nenažrancům“

Autor: Zuzana Štíchová - 
1. prosince 2018
05:02

Přiměřeně, nebo skokově. Pokud nestihnou zákonodárci schválit novelu zákona o svých platech, přilepší si o 20 %, za což je prezident Zeman označil za „nenažrance“. I proto se 12. prosince extra sejde Senát, aby v případě, že novelu do Sněmovny vrátí, nemuseli poslanci do práce mimo plán. Sněmovna má totiž v plánu „schůzovat“ letos naposledy v předvánočním týdnu.

Přidat si trochu, nebo hodně? To je ve zkratce otázka, o kterou běží v případu novely zákona o platech politiků, ale třeba také soudců, nebo státních zástupců. Pokud se novelu nepodaří do konce roku schválit a nepodepíše ji prezident, poskočí dříve zmražené platy rovnou o 20 %.

A protože to není populární krok, po měsících průtahů se vše začalo „honit na poslední chvíli“. Sněmovna, kde návrh ležel od 2. května, ho schválila v polovině listopadu, přednostně poslala předlohu do Senátu, a ten se tak musí sejít kvůli platům „extra“. Mimo jiné i proto, že ostatní zákony přišly později a lhůty pro projednání jsou tak jiné. Sečteno a podtrženo, 12. prosince se Senát sejde prakticky jen kvůli platům, o týden později i projedná ostatní záležitosti z listopadové schůze Sněmovny.

Video  Epicentrum: Chci přidat, přirozeně jako každý, říká "nenažranec" Pávek  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Poslanci nechtějí do práce mezi svátky

Kdyby totiž platy projednal Senát až 19. prosince, tedy v původně plánovaný termín, Sněmovna by se musela pro změnu „extra“ sejít mezi Vánoci. Je totiž velmi pravděpodobné, že senátoři zákon poupraví a pošlou zpět do dolní komory. A předvánoční schůze Sněmovny končí už 21. prosince.

„Páni poslanci na nás ušili takovou boudu, abychom za blbí byli my a ne oni. To budeme mít jako speciální (bod), překoná to kytici vyhozenou na Národní třídě,“ rýpnul si nový předseda Senátu a zároveň šéf organizačního výboru, který o termínech zasedání rozhoduje, Jaroslav Kubera (ODS).

Že společně s kolegy pošlou novelu zpět poslancům, je podle něj dost dobře možné. „To je velmi pravděpodobné, protože to je celé špatně. A ne v tom, jaký má být koeficient, ale je to špatně i mezi těmi skupinami. Není možné, aby náměstek měl dvojnásobný plat oproti ministrovi, protože ten nebere žádné odměny. Je tam nerovnost,“ vysvětlil Kubera, který od počátku zastává názor, že do nastaveného systému by se zasahovat nemělo a mělo by tak dojít k 20% navýšení od 1. ledna. Platy politiků totiž byly v minulosti zmraženy, tedy nerostly.

„Ať je to systém, který je automatický. Ne náhodně. Dávám příklad, že město, které drží trvale MHD na koruně, a pak zdraží na 10 korun, tak ho lidi pomalu lynčují. Když zdražuje každý rok o 20 haléřů, tak si toho nikdo nevšimne,“ přirovnává růst platů k jiným situacím předseda horní komory s tím, že jde podle něj o „mnoho povyku pro nic“. 

PPP150W ( 2. prosince 2018 13:26 )

Procentuální růst tak vysokých platů jako mají poslanci je velmi příjemný a samozřejmě čím dál příjemnější. Na co tedy bylo zmrazení jejich platů, když to nyní skokově dorovnají? Jen si dělají z lidí prd.elky. Nic jimého v tom není.

illenne ( 2. prosince 2018 00:30 )

No pane jo, předseda senátu, tedy Kubera přes 200 000 Kč měsíčně . No neberte tak dobře placenou práci v 71 letech . A mně bylo divné, že už nechtěl být primátorem. No jistě, tam by tolik nedostal. Jsme hodně malá země, tak k čemu máme senát. Když ho tam vidím za tím pultíkem, tak už vím, na co máme senát. Akorát tak na dvě věci . Senát bych zrušila a Kubera by měl konečně čas na odpočinek .

spliny ( 1. prosince 2018 17:01 )

No a co ať dostanou třeba jednou tolik přidáno. Kdyby to čechům vadilo tak půjdou stávkovat a nedrží hu.bu,lidem holt stačí těch 13 tisíc někdo má i 20-30tis. a je spokojen!Frantíci stávkují kvůli zdražení benzinu a vyrazí všichni do ulic a po.s.r.a.ný češi nadávají jen doma.Tak konečně konejte už!!!!!!!!!!

flora ( 1. prosince 2018 16:53 )

Je to hrozný. namyšlenci líní .Téměř všichni musí mezi svátky do práce. Ti šťasnější si mohou vzít dovolenou, ale ta jim zas bude chybět v létě. Někdo ani tu dovču nesmí vybrat.

suov ( 1. prosince 2018 16:32 )

V O L E !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa