Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Drahoš šéfem Senátu? Zemanův sok to nevylučuje, ve hře jsou ale další adepti

Autor: Zuzana Štíchová, jko - 
10. října 2018
05:20

Senátní volby zřejmě výrazně zamíchají nejvyššími funkcemi v horní parlamentní komoře. Z jejího čela se velmi pravděpodobně „odporoučí“ stávající šéf Milan Štěch (ČSSD), jehož strana v Senátu oslabí. Na jeho místě by se podle expertů mohl objevit Jiří Drahoš, který je podporován hned několika stranami. Na senátní půdě se ale šušká o tom, že by do čela mohli jít i jiní. Ve hře je například první místopředsedkyně Miluše Horská, nestranička zvolená za KDU-ČSL a nestraníky.

Není mnoho senátorů, kteří byli zvoleni hned v prvním kole. Přesně řečeno jich bylo v české historii jen 12, a to včetně Jiřího Čunka na Vsetínsku a Jiřího Drahoše v Praze 4. A právě o neúspěšném konkurentovi Miloše Zemana v prezidentské volbě se spekuluje coby o novém předsedovi horní parlamentní komory.

„Jiří Drahoš podle mě bude více přijatelný pro některé lidovce jako předseda Senátu než Jiří Čunek, který už má také funkci hejtmana,“ míní například politolog Jan Kubáček. Navíc by to mohlo být i popíchnutí Zemana. „Ten se totiž s předsedou Senátu musí při různých příležitostech potkávat. A ze svého vyzyvatele z prezidentské volby by nemusel mít v této roli velkou radost,“ dodal.

Drahoš by tak navázal na Štěcha, který se Zemanem v posledních měsících válčí. Mimo jiné třeba proto, že ve volbách hlavy státu podpořil právě Drahoše. „V tuto chvíli o takových věcech nespekuluji. Přicházím jako nováček do nového kolektivu, byť samozřejmě řadu svých senátních kolegů velmi dobře znám,“ napsal Drahoš Blesk Zprávám v reakci na dohady. Chce prý začít pracovat na moderním Česku a funkce označil za druhořadé. „V Senátu chci ale každopádně hrát aktivní roli,“ dodal bez upřesnění.

Jiří Drahoš (uprostřed) oznamuje kandidaturu do Senátu. Podpořili ho lidovci, STAN, TOP 09 i Strana zelených (1. 6. 2018). Jiří Drahoš (uprostřed) oznamuje kandidaturu do Senátu. Podpořili ho lidovci, STAN, TOP 09 i Strana zelených (1. 6. 2018). | Blesk:JAKUB POLÁČEK

Lidovecká partie: Bělobrádek, Horská i Čunek

Právě role nováčka ale může podle informací Blesk Zpráv rozhodnout v Drahošův neprospěch. Mluví se totiž o tom, že podmínkou pro post nového předsedy budou zkušenosti se senátním prostředím.

To by vyloučilo i dalšího možného kandidáta, kterého ale ještě čeká velmi obtížné druhé kolo, a totiž předsedu lidovců Pavla Bělobrádka. Právě lidovci totiž zřejmě budou po volbách hrát v Senátu hlavní roli. Neoficiální informace navíc mluví o tom, že Bělobrádek funkci nechce, přesto si prý bude chtít prosadit svou. Nejprve ale bude muset na Náchodsku porazit policejního exprezidenta Martina Červíčka (ODS).

Pokud by měla být naplněna podmínka zkušeností, nabízí se z řad senátorů z klubu KDU-ČSL a nezávislých 1. místopředsedkyně komory Miluše Horská.

Stejně tak by mohl být novým předsedou také Jiří Čunek. Toho ale pravděpodobně nebude chtít do čela pustit jeho stranický šéf Bělobrádek, kterému by v případě úspěchu Čunek „šéfoval“.

Situací v horní parlamentní komoře může ještě zamíchat povolební ustavování senátorských klubů. Nikde totiž není psáno, že zůstanou tak, jak dosud. Tedy například, že KDU-ČSL a STAN budou mít každý svůj. Důležité bude také, s kolika senátory budou jednotlivé kluby „operovat“.

Prezident skládá do rukou šéfa Senátu přísahu

Předseda Senátu je druhým nejvyšším představitelem ČR. Vyhlašuje volby prezidenta republiky, do jeho rukou také nově zvolený prezident skládá přísahu a do jeho rukou se může svého úřadu vzdát. Během funkčního období lze předsedu Senátu odvolat pouze na základě písemné žádosti nejméně jedné třetiny senátorů.

Současným předsedou, v historii celkově pátým, je Milan Štěch (ČSSD). Ten vede komoru už osm let a je tak nejdéle sloužící hlavou Senátu v jeho 22leté historii. Jeho předchůdci byli Petr Pithart (KDU-ČSL), který byl zvolen dvakrát, Libuše Benešová nebo Přemysl Sobotka (oba ODS).

Video  Zemanem opomenutý předseda Senátu Štěch: Budu volit Drahoše, vztah se Zemanem je chladný  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

willi48 ( 11. října 2018 08:11 )

Zpomal, rychleji píšeš než myslíš. Přečti si po sobě, jaké nesmysly tvoříš.

willi48 ( 10. října 2018 16:42 )

to bude tím, že Drahouš totiž úchylný je !!!

xxxx678 ( 10. října 2018 13:08 )

Přes čáru. Drzost a nevychovanost.

graIik ( 10. října 2018 13:03 )

Hecuje, koleduje si a pak se vztekle diví.

graIik ( 10. října 2018 13:00 )

Chceš popsat důkladně Zemana? Začneme s vykloubenou hlavou na stranu, debilním výrazem a sprostot co se linou z mordy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa