Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Drahoš nechápe útoky od Horáčka. Ze spojenců v prezidentské volbě jsou nepřátelé

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
21. března 2018
06:00

Těsně po prvním kole prezidentských voleb se z nich stali velcí spojenci. Michal Horáček se hned po vyhlášení výsledků sbalil a ze svého štábu odjel rovnou za Jiřím Drahošem. Nabídl mu do druhého kola volby, do kterého Drahoš postoupil, svou podporu, a to i ve formě billboardů. Poté, co volby vyhrál o 14 dní později Miloš Zeman, však Horáček začal někdejšího předsedu Akademie věd veřejně kritizovat. Rány nezahojil ani čas. Drahoš textařovy útoky dodnes nechápe.

Během kampaně z nich byli soupeři. Horáček dokonce obvinil Drahoše z plagiátorství, když se na jeho facebookovém účtu objevily věty, které už v minulosti zveřejnil právě on. Po prvním kole volby ale přišlo příměří.

„Já chci tady znovu jasně říci, že to nekončí ani pro mě, že udělám všechno pro to, aby pan současný prezident příštích pět let už prezidentem nebyl. Napadlo mě v průběhu odpoledne, že vlastně mám billboardy zaplacené až do konce ledna, takže týmu pana profesora Drahoše a jemu osobně nabídneme tuto možnost, aby je mohl využít,“ řekl Michal Horáček těsně poté, co se dozvěděl v polovině ledna, že nepostoupil do druhého kola prezidentské volby. A hned také odjel s touto nabídkou do Drahošova volebního štábu, který tou dobou slavil postup a ladil taktiku na konečný souboj se Zemanem.

Video  Horáček to ještě nebalí. Budoucnost v politice nevyloučil  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Billboardy pak Horáček Jiřímu Drahošovi skutečně nabídl a oblepil republiku heslem „Volím Drahoše“. Nabídl mu také spolupráci na bázi volebních týmů a jezdil za něj po městech také orodovat. Stejně tak ho doprovázel také do televizních debat s Milošem Zemanem.

Po volbách ale velké spojenectví patrně skončilo. Horáček se totiž v rozhovoru pro DVTV rozpovídal o Drahošových slabinách.

Jiří Drahoš podle Horáčka kampaň nezvládnul - byl málo razantní. „Co mě překvapilo mnohem víc, že Jiřího Drahoše opustili voliči z prvního kola,“ řekl Horáček mimo jiné. Podle něj to mohlo být i kvůli televizním debatám před prvním, ale i druhým kolem, ve kterých byl silnějším hráčem podle textaře Drahošův soupeř a nakonec i vítěz voleb Miloš Zeman.

„Já jsem s ním absolvoval 27 debat či duelů a pan profesor Drahoš všechny prohrál,“ kroutil hlavou Horáček. „Se mnou, s panem Fischerem, s panem Topolánkem a tak, podle hlasování lidí,“ doplnil. Tohle mělo být varováním pro všechny. „Já si myslím, že to v něm není. To je vědec, který má nějakou tezi, proti němu je jiný vědec, který má svou tezi, a vlastně si to nevyvrací,“ dodal své hodnocení Horáček, podle kterého bylo také chybou, že prezidentské volby byly v duchu všichni proti Zemanovi.

Michal Horáček, který ohlásil svou kandidaturu mezi prvními a který si svou kampaň jako jediný platil ze svého, později Drahošovi na svém facebookovém profilu vyčetl, že se nezachoval podobně jako on a Marek Hilšer po prvním kole. Tedy, že neodjel ze svého volebního štábu pogratulovat vítězi voleb.

„Tehdy, myslím, se měl pan profesor Drahoš vydat z Pakůlu do Top Hotelu. Je to autem sotva deset minut. A vítězi poblahopřát,“ narážel Horáček na to, že volební štáby obou kandidátů, tedy Drahošův v bývalém Paláci kultury (zvaném Pakul) a Zemanův v TOP hotelu, byly od sebe jen kousek.

„Příjemné by to nebylo, o tom nepochybuju. Ale chce-li někdo kultivovat politické prostředí a vytyčit si pozici smiřovatele, musí se sám umět smířit jako první,“ pokračoval v kritice Drahoše hned po volbách Michal Horáček.

 

Drahoš od volební prohry nebyl příliš vidět. Ať teď, kdy ohlásil vznik svého spolku Společně pro Česko a také kandidaturu v podzimních senátních volbách. Horáčkovým slovům ale nerozumí ani s odstupem několika měsíců.

„Vyjádření Michala Horáčka, které zmiňujete, jsem dost dobře nechápal. Pokud někde existoval silnější kandidát, tak by pravděpodobně vzešel z prvního kola prezidentských voleb, ale tam byl ten odstup mezi mnou a těmi ostatními kandidáty velmi výrazný. Takže ten výrok jsem nepochopil,“ okomentoval pro Blesk Zprávy Horáčkovy výtky Drahoš.

Oba bývalí soupeři se od té doby neviděli. Drahoš s Horáčkem podle svých slov nepočítá ani pro práci v jeho nově založeném spolku, se kterým chce objíždět Českou republiku a sbírat podněty od lidí k tvorbě, nebo úpravám některých zákonů.

Video  Drahoš: Horáčkův výrok jsem nepochopil. Silnější kandidát tu nebyl.  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík/ Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Od té doby jsme se nesetkali. Michal Horáček, pokud vím, tak hned po těch volbách odjel na dovolenou, takže s Michalem Horáčkem jsem se neviděl. S ostatními dvěma protikandidáty, těmi desetiprocentními – tedy Markem Hilšerem a Pavlem Fischerem - ano,“ uzavřel Drahoš.

astalavista ( 21. března 2018 22:14 )

ostrostrelec ( 21. března 2018 21:52 )

Jen se jebejte navzájem vy dva idioti.

dingous ( 21. března 2018 20:37 )

už je před senátníma volbama, blbe

karel ( 21. března 2018 18:16 )

Drahoš evidentně nepochopil vůbec nic, byl jen symbolem menšího zla, než Zeman. A snahou dostat trafiku v Senátu za úplně jiný kraj, než sám pochází, jenom potvrzuje jeho zájem o blaho lidu

nofte ( 21. března 2018 18:05 )

Kdy bude prezident konečně prezidentem a né vůdcem hradního týmu zastírá průšvihy vyhledáváním apoštola k ocenění, ach bóže.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa