Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Babiš: „Pro obědy zdarma mám sakra dobré důvody.“ Expertku nepřesvědčil, co rodiče?

Autor: simao - 
10. prosince 2018
05:25

Je to prý věc, kterou Andrej Babiš (ANO) momentálně žije. A taky záležitost, na které lze nepochybně nabrat politické body. Ale také ztratit? O návrh na obědy zdarma plošně pro předškoláky a malé školáky se nyní premiér „pere“ s ČSSD. Jak šéf ANO, tak i exministryně školství Kateřina Valachová či současná ministryně Jana Maláčová je chtějí prosadit, návrhy mají lehce rozdílné. A i mezi rodiči probíhá diskuze - jste pro to, aby všechny děti do 15 let jedly v jídelnách zadarmo, jak prosazuje Babiš? Hlasujte v naší anketě.

Návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) je jasný - obědy zdarma pro předškoláky a školáky do 15 let. „A hned se toho chytli další politici. Vlastně jsem rád, že se teď předhání, čí to byl nápad. O to větší je šance, že ho prosadíme,“ napsal v neděli Babiš na Facebooku v pravidelném, sáhodlouhém reportu svým voličům.

Věří, že návrh projde. „Moje představa je pro všechny děti posledních ročníků mateřských škol a děti na základkách do 15 let. Platit by to mělo jen pro státní školy,“ upřesňuje Babiš.

Anketa
Jste pro to, aby byly obědy zdarma pro VŠECHNY děti z posledních ročníků školek a děti na základkách do 15 let?
počet hlasujících: 5680

Jenže jsou obědy zdarma plošně pro všechny české děti skutečně přínosem? Opoziční politici si to nemyslí. A pochybují i někteří experti, zvlášť, když momentálně již funguje systém, kdy se podpory dočkávají děti ze sociálně slabšího zázemí.

Expertka: Co je zadarmo, ne vždy funguje

„Sociální opatření na podporu nejchudších jsou jistě potřebná, otázkou ale je, zda tou správnou cestou jsou právě obědy pro školáky zdarma. Už dnes platí velkou část skutečných nákladů na školní obědy stát. A z minulosti dobře víme, že co je úplně zadarmo, tak ne vždy funguje – nikdo si toho pak neváží,“ řekla Blesk Zprávám odbornice v oblasti vzdělávání Miluše Vondráková ze společnosti Tutor. 

„Pokud by takové rozhodnutí přece jen padlo, tak by to rozhodně nemělo být na úkor jiných výdajů do školství, například obnovy leckdy zastaralého IT vybavení škol nebo platů učitelů,“ upozornila na jiné priority.

Kde vzít peníze

Babiš již s ministrem školství Robertem Plagou (ANO) prý řešil, že je třeba vypracovat vládní návrh. „Pokud se ptáte, jaký je rozdíl mezi našimi návrhy a těmi ostatními, tak v tom, že ostatním je jedno, kde na to vezmem peníze. My je, na rozdíl od nich, musíme sehnat a zároveň se starat, abychom nezadlužovali stát,“ upozorňuje Babiš. A tady se nachází první kámen úrazu. Kde těch cca pět a půl miliardy ročně na to vzít?

„Peníze na to musí samozřejmě najít paní ministryně financí Alena Schillerová. A doufejme, že peníze budou hledat všichni ministři úsporami ve svých resortech. Včetně mě na Úřadu vlády,“ apeloval Babiš.

Maláčová: Děti budou lépe koncentrované

Vedle exministryně školství Kateřiny Valachové má v ČSSD velkou podporu návrh na obědy zdarma i u ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové. Sociální demokraté jsou tak s Babišem za jedno. Byť podle Valachové by mohly být obědy zdarma pro všechny děti i ve školkách, nejen pro poslední ročníky, jak zamýšlí Babiš.

Maláčová si dokáže představit, že by se plošné obědy zdarma financovaly z příslušných evropských fondů. „Ano, my ten návrh podpoříme, protože obědy zdarma – to je dlouhodobá priorita ČSSD, my jsme o tom v minulých letech jednali v rámci koncepce rodinné politiky, kdy jsme toto opatření chtěli zavést, protože obědy zdarma znamená, že všechny děti budou najezené ve škole, budou žít zdravě, budou mít zdravou stravu, budou lépe koncentrované a pak budou mít lepší školní výsledky,“ uvedla v Otázkách Václava Moravce.

Současná podoba dotovaných obědů do škol dle ní způsobuje jistou kontroverzi. A změna systému je nutná. „Máme dva programy, jeden z ministerstva školství, jeden z ministerstva práce a sociálních věcí – ty kraje, které nečerpají z ministerstva práce, ty čerpají z ministerstva školství, protože jsou to dva paralelní programy, zároveň tady máme program neziskové organizace, největší je Women for Women (zakladatelka Ivana Tykač - pozn. red.), to znamená, že my tady máme několik paralelních programů, které se překrývají, způsobuje to zmatek,“ míní.

Babiš: Obědy zdarma rodiče potřebují

Že by vznikl systém obědů pro všechny děti zdarma, to premiér Babiš vidí jako šanci, navázat na úspěšné projekty ze zahraničí. Argumentuje i tím, že školáci mají obědy zdarma např. ve Finsku - již od roku 1948. „Obědy zdarma plošně podporují i ve Švédsku, Estonsku, Slovensku a cílenou podporu mají v Kanadě, USA, Velké Británii, Francii, Maďarsku nebo třeba Itálii,“ uvedl Babiš.

Na obědy zdarma se Babiš dostal i během debaty s maďarským premiérem Viktorem Orbánem při jeho návštěvě v Praze. „Tehdy to ve mně definitivně uzrálo a veřejně jsem oznámil, že to chci prosadit. Pro obědy zdarma mám sakra dobré důvody,“ tvrdí Babiš.

Andrej Babiš u pohoštění, které pro něj a někdejší ministryni školství Valachovou připravili při návštěvě na škole v Psárech Andrej Babiš u pohoštění, které pro něj a někdejší ministryni školství Valachovou připravili při návštěvě na škole v Psárech | Foto Blesk - Alexandr Malachovský

A zmiňuje mj. příběhy rodin a hlavně matek samoživitelek, jejichž děti ve škole hladověly. „I experti říkají, že dětem bez obědů se rychle zhoršuje prospěch a zažívají sociální vyloučení. My všichni přece chceme, aby se lidi nebáli mít děti. A obědy zdarma pro nejmenší školáky jsou jedna z těch jistot, kterou podle mě rodiče potřebují,“ podotýká Babiš.

Nepotřebujeme to, zní od rodičů

Stejně jako Babiš nepřesvědčil zcela expertku Vondrákovou a řadu opozičních představitelů, kteří kritizují vládu za projídání peněz z rozpočtu (nyní v případě obědů zdarma takřka doslova), na pochybách jsou i někteří rodiče. 

„Díky, vládo, ale já žádné školní obědy zdarma nepotřebuju, můžu si je dovolit zaplatit sama. Prosím tedy, aby sumy za mě přešly na nějakou matku samoživitelku, ta je potřebuje určitĕ víc než já. Odpovědná politika se tomu, myslím, říká,“ vzkázala na Twitteru moderátorka ČT Nora Fridrichová a není sama, kdo se takto v diskuzi nad záměrem Babiše a ČSSD pozastavuje.

Nadšený není ani politolog Jiří Štefek. „Z rozpočtu se brzy stane trhanec. Nejprve slevy pro seniory, pak obědy zdarma pro školáky a nyní snižování sociálního pojištění. To vše v době zvolňující ekonomiky a tudíž slábnoucího přílivu financí z daní,“ upozorňuje. Před tím samým přitom upozorňoval v rozhovoru pro Blesk exministr financí a Babišův rival Miroslav Kalousek: „To, co vláda předvádí, je rozpočtový hřích. Projídáme poslední zásoby a navíc v dobrých časech. Vláda nedělá nic, aby zemi připravila na horší časy. Na všechno v budoucnu doplatí nejchudší a nejslabší.“

diskutujici ( 11. prosince 2018 06:43 )

Uz vidim nektere smejdy, jak ohrnuji nos, ze to jest nebudou.

marmat ( 10. prosince 2018 21:05 )

Jak hnusný charaktery trollů pod námi ......zřejmě NIKOHO nemaj..jen nenávist

marmat ( 10. prosince 2018 20:59 )

Bude to pod Hradem..."stát" u toho bude jeden posedlý samohon Který nemá žádné staré lidi v rodině a jestli, tak HLADOVÉ....asi rodný list z Bangladéše

hradnisamohonka ( 10. prosince 2018 20:01 )

Babiš-Pro obědy zdarma mám sakra dobré důvody. No jasně někam musíš upíchnout ty Kostelecké a Vodňanské blafy.

smfs ( 10. prosince 2018 19:37 )

Bravo, já bych ještě přidala. Mateřské školky, bezdomovci by se v jídelnách mohli zadarmo najíst, rodiče co pracují za minimální mzdu, důchodci, samozivitelky a všichni co potřebuji víc peněz na cigarety a chlast

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa