Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kuberu „nadzvedly“ obědy ve školách zdarma a kontruje: „Když děti, tak i senioři“

Autor: peb, ČTK - 
14. prosince 2018
16:01

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) reaguje na podle něj absurdní návrh ČSSD a ANO, který prosazuje obědy pro děti ve školách zdarma. Pokud by tento návrh prošel, Kubera hodlá podat pozměnovací návrh, který by obědy zadarmo zařídil i seniorům. Informoval o tom web Novinky.cz. 

„Pokud budou zdarma obědy pro děti, tak budu prosazovat, aby byly obědy zdarma i pro seniory. A to myslím vážně. To není vtip,” uvedl pro Novinky Kubera. „Bylo to kontrování té hlouposti. Doufám, že nenastane ani to A. Teprve kdyby nastalo A, tak bych bojoval o B. Rozumím, že děti jsou budoucnost národa, ale senioři už mají něco za sebou, a jsou tak trochu opomíjení,” dodal. 

Pro svůj návrh by šéf Senátu chtěl nejprve přesvědčit poslance ODS, případně by sám podal senátní pozměňovací návrh. Pokud by ho Senát schválil, zákon by se vrátil do Sněmovny. 

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) označila Kuberovu myšlenku za spekulativní. „Nejdříve se podíváme, jak by dopadly obědy do škol, a pak se pojďme zamyslet nad obědy pro seniory. Ale myslím, že má pravdu v tom, že i situace českých seniorů je nelehká,” řekla Maláčová.

Opozice: Nic není zadarmo, zaplatí to někdo jiný

Část opozičních politiků označuje návrh na školní obědy zdarma za populistický. Jaroslav Kubera uvedl, že dětí, které obědy zdarma skutečně nutně potřebují, není tolik. „Všichni, kteří jsou v té situaci, tak mají poměrně bohaté sociální dávky, takže na obědy mají. To, že to jejich rodiče nedají na obědy, ale prohulí to a propijí, to je jiný příběh,” řekl Kubera Novinkám. 

„Je možné, že jsou určité věci bezplatně. To však pouze znamená, že je zaplatí někdo jiný. TOP 09 není v žádném případě proti adresné pomoci dětem, jejichž rodičům na obědy nezbývá. Takové projekty už fungují asi pět let a velmi je vítáme a podporujeme," uvedla k tématu místopředsedkyně TOP09 Markéta Pekarová Adamová. 

Jana Maláčová minulý týden řekla, že peníze na bezplatné obědy by se daly získat například vyšším zdaněním velkých nadnárodních firem, jako jsou mobilní operátoři a banky.

S nápadem obědů zdarma přišel také předseda vlády Andrej Babiš, ČSSD už má ale podle poslankyně, bývalé ministryně školství Kateřiny Valachovénávrh zákona připravený. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pavel11 ( 15. prosince 2018 11:40 )

Maláčová ty milko neurážej bohaté občany obědy za darmo to už tady bylo 1948 kdy komunisti slibovali kde jaké ***vy.y

defakto ( 15. prosince 2018 00:21 )

… Kuberu nadzvedlo , že se budou mít děti obědy zdarma ? Děti nemají svůj vlastní příjem a jsou co se týče peněz závislé od svých rodičů jestli jim dají na stravenky nebo nedají.Kdežto důchodci dostávají důchod s kterým si sami hospodaří i když je ten důchod kolikrát zoufale nízky na ten oběd by měli mít .

dr.x.crement ( 14. prosince 2018 23:51 )

Obědy dětem ne zadarmo,ale dotované a zdravé.Jen aby ty jejich rodiče ty dávky neprochlastaly a neprokouřily. +++++++++++++++++++ Dnes mají senioři obrovskou slevu na dráze 75%,ale drážní budovy jsou v zuboženém,devastovaném stavu,k pláči.Budovy z 19.století.Rozum to nebere. Tož to všechno zase prožerme,soudruzi.

dragomira ( 14. prosince 2018 21:46 )

Reklama na rakovinu Tubera to zase vyřešil...

Actimel ( 14. prosince 2018 20:09 )

Tak jemu nestačí plat předsedy senátu + důchod + hromady různých náhrad! On by chtěl ještě i oběd zadarmo??? Pane Kubero, myslíte, že to my poplatníci všechno utáhneme za vás co vy naslibujete!!! Běžte už víte kam...do zádele!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa