Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman hostil vládu nadívaným bažantem. Z adventního setkání chce novou tradici

Autor: ČTK, FiM - 
10. prosince 2018
19:54

Český prezident Miloš Zeman dnes na zámku v Lánech uspořádal pro předsedu vlády Andreje Babiše (ANO) a ministry menšinového kabinetu tvořeného hnutím ANO a levicovou ČSSD předvánoční večeři. Na svém Twitteru o tom referoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident vyjádřil dle něho přání položit tradici pro tato každoroční přátelská setkání se členy vlády v adventním čase. Ministři povečeřeli nadívaného bažanta, kterého měli možnost zapít vybranými víny od moravských vinařů, zjistil Blesk.

 

Z fotografie uveřejněné Ovčáčkem vyplývá, že pozvání na večeři v Lánech přijali všichni ministři Babišovy vlády. Členové vlády už od nedělního odpoledne do pondělního poledne jednali na neformálním zasedání na zámku Štiřín v Kamenici u Prahy.

Na ministry čekalo podle zjištění Blesku tříchodové menu. Předkrmem byla Pražská šunka od kosti a domácí vepřový sulc s čerstvým křenem. Jako hlavní chod se servíroval bažant špikovaný slaninou po lánsku. Ministři, kteří si chtěli „zamlsat“, mohli sáhnout po dezertu v podobě zmrzlinového poháru s ovocem. Popíjel se Sauvignon z roku 2017 a Panské 2015, obě vína pochází od moravských vinařů.

Ovčáček na svém účtu zveřejnil prohlášení, že jeho šéf a zároveň shodou okolností i český prezident přivítal na zámku v Lánech premiéra a členy jeho vlády u příležitosti přátelské adventní večeře. „Pojďme se domluvit, že to bude tradiční akce,“ citoval prezidenta. „Takže opět za rok!“ vyřkl Ovčáček plán Zemana na prosinec příštího roku.

Podle současného zvyku se na přelomu roku setkává prezidentský pár s premiérem a jeho chotí, hlava státu po Novém roce hostí také šéfy obou parlamentních komor. Proč podobná tradice nebyla položena již za Babišova předchůdce, premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD, už prezident ani jeho mluvčí nevysvětlili.

Další novinkou je i neformální jednání celé vlády, na kterém ve Štiříně ministři se svým ministerským předsedou Babišem probírali priority jednotlivých rezortů na příští rok. Někteří ministři označili setkání za vládní teambuilding, například ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) podle fotografie doprovodil setkání hrou na klavír. Jednání kabinetu na zámku Štiřín předcházela návštěva ministrů v pivovaru.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

turbina ( 11. prosince 2018 10:15 )

pr.del11 : Kolik máš dioptrií hluchavko ?

panda82 ( 11. prosince 2018 08:57 )

a konečně taky fotka, která odpovídá skutečnosti, ne co nás krmí tisk, aby vypadal co nejhůř, přehledem o děni stejně na něj nikdo nemá,

pavel11 ( 11. prosince 2018 08:56 )

nejlepší prezident hostí nejlepší vládu od nepřevratu.

hradnisamohonka ( 11. prosince 2018 08:40 )

Třicet let po revoluci a komunista, proruský liguére ataman, ulhaný pomstychivý dědek hostí tlupu estebáků a neschopných vlezdozadků .

fotrpjotr ( 11. prosince 2018 08:06 )

Nezáviď,ty máš taky bažanta,sice pod postelí,ale zase občas ti zase donese léky ošetřující sestra.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa