Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Generál Pavel k Zemanovi a „čučkařům“: Cizí agenti u nás jsou a Rusko chce budit strach

Autor: iht, simao - 
10. prosince 2018
05:02

Jsme členy EU i NATO. A stejně se někdy tváříme, že stojíme mimo. To vadí na českém přístupu generálovi Petrovi Pavlovi, který po konci v čele struktur NATO přemýšlí, co dál. Pro Blesk se však pozastavil i nad aktuální kauzou BIS a Zemanových „čučkařů“, jak nazval české agenty a zpochybnil, že jsou u nás špioni ruští. Pavel o ničem takovém rozhodně nepochybuje.

Zatímco prezident Miloš Zeman otevřeně zapochyboval o BIS a její zprávu ohledně ruských a čínských agentů v Česku označil za „plácání“ a vymýšlení, generál Petr Pavel hovoří jinak.  

„Přítomnost a aktivity cizích agentů jsou faktem, o tom není pochyb. Podstatný je obsah neveřejné části zprávy s konkrétními údaji, případy a trendy. K té mají přístup vrcholní politici a ti by měli odpovídajícím způsobem reagovat. Pokud roste počet kybernetických útoků, které se podaří vystopovat z Ruska a z Číny, je nutné rychle a rázně jednat. A stejně rozhodnou reakci vyžaduje stav, kdy zpravodajské aktivity jiného státu překonají tolerovatelnou úroveň intenzity,“ varoval v rozhovoru pro pondělní Blesk Pavel.

Před Ruskou politikou varuje dlouhodobě, vnímá Putinovu zemi jako jasnou hrozbu. „Rusko chce být velmocí a být respektováno. A nechápe, že respekt pochází ze síly idejí, ekonomiky, vědy, kultury, a ne výlučně ze síly armády, která má budit strach,“ upozorňuje Pavel.

Nezamlouvá se mu však ani český přístup. „Vadí mi, že naše politika vypadá tak, že i když jsme členy NATO a Evropské unie, často se tváříme, jako bychom byli někde mimo,“ říká.

Česko se sice připojilo k protiruským sankcím... „Jenže my mnoha prohlášeními ty sankce zase zpochybňujeme,“ připomíná generál a jeho slova jsou vysoce aktuální i s ohledem na rozhovor prezidenta Zemana pro ruskou televizi NTV, v němž hlava státu nyní uvedla: „Sankce jsou vždy zbytečné. Ničemu nepomáhají, naopak poškozují obě strany, ne jen jednu. Z ekonomického i z politického hlediska.“ Sankce uvalily západní státy na Rusko po anexi Krymu v roce 2014.

Video  Generál Petr Pavel během rozhovoru pro Blesk  - Ivo Horváth, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Petrolin ( 12. prosince 2018 17:00 )

Zajímavý člověk.V osmdesátých letech vstoupil do komunistické partaje.V naší tehdejší armádě nebyl také žádným čučkařem. Má tedy bohaté zkušenosti jak to chodilo v armádě za komoušů i jak to chodí nyní.To komunistické "důvěřuj,ale prověřuj" má zažité,stejně jako "nepřítel nikdy nespí".Vždyť jak jsem se dočetl v Blesku,tak za bezpečnostní riziko rovněž považoval to,že Babiš mladší má nějaké techtle mechtle s Ukrajinkou,obdivovatelkou Putina.

Nezadat ( 10. prosince 2018 15:09 )

Pokřivená zrůda co za komunistů lezl rusům do zadku a teď leze do americké.

Nezadat ( 10. prosince 2018 15:06 )

To že tady jsou špióni je známé,ale smutné je,že miliardy vydávané na BIS jsou vyhozené oknem a doposavad nikoho neodhalila a tak nechápu proč je mám platit ze svých daní.

snehulak ( 10. prosince 2018 11:27 )

Přítomnost a aktivity cizích agentů jsou faktem, o tom není pochyb. Generál by mohl (kdyby chtěl) potvrdit, kolik jich je tu i z USA a jiných jemu přátelských zemí. Speciálně u nás se to agenty jen hemží. Ať už přátelských, tak nepřátelských.

xxxx678 ( 10. prosince 2018 11:18 )

O gramatice to zde není. Na to jsem přišla i já, která měla vždy, opakuji, vždy...jedničku z češtiny. ( )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa