Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

BIS kontruje Zemanovu výsměchu: V Česku jsme rozbili síť ruských agentů

Autor: ČTK, Mii - 
7. prosince 2018
16:15

Bezpečnostní informační službě (BIS) se podařilo rozbít zpravodajskou síť jedné z ruských zpravodajských služeb působící na území České republiky a ochromit její činnost. O akci informovala BIS zákonné adresáty počátkem letošního roku. Uvedl to v pátek ředitel BIS Michal Koudelka v reakci na čtvrteční posměšnou kritiku rozvědky prezidentem Milošem Zemanem. 

„Máme za sebou mimořádně úspěšné období spolupráce s bezpečnostními složkami v České republice i řadu úspěchů ve spolupráci se zahraničními partnery,“ prohlásil Koudelka. 

Šéf BIS zmínil, že za posledních pět let zamezila BIS desítkám ruských a čínských zpravodajských důstojníků v jejich činnosti, buď nedoporučením udělení akreditace, nebo jejich odchodem tzv. tichou cestou.

„Naše zákonné adresáty jsme například počátkem letošního roku informovali, že se nám podařilo úspěšně rozbít zpravodajskou síť jedné z ruských zpravodajských služeb působící na našem území, a zcela tak ochromit její činnost,“ uvedl Koudelka.

Podle Zemana je BIS neschopná

Zeman ve čtvrtek v TV Barrandov zkritizoval výroční zprávu BIS za rok 2017, v níž kontrarozvědka varuje před ruskými a čínskými špiony. Označil ji za „plácání“ a zpravodajce za „čučkaře“. Podle něj BIS naopak selhává v odhalování islámských teroristů na českém území.

Zeman zmínil, že čte i neveřejnou část těchto zpráv, v níž by očekával konkrétní důkazy. „Doufám, že neprozrazuji žádné jiné státní tajemství, než je tajemství o neschopnosti BIS, když vám řeknu, že za těch šest let není žádný konkrétní údaj o tom, že by se podařilo odhalit byť jednoho jediného, ať už ruského nebo čínského, špiona,“ řekl prezident.

Prezident Koudelku dvakrát odmítl jmenovat generálem

Koudelka pak následně v reakci odhalil rozbití ruské sítě a připomněl i vyhoštění tří ruských zpravodajských důstojníků působících v ČR pod „diplomatickým krytím" v souvislosti s kauzou Skripal.

BIS je podle něj úspěšná i v boji proti terorismu, napomohla například zadržení imáma Samera Shehadeha. „V této souvislosti by však bylo nešťastné vyvolávat neopodstatněné obavy z české muslimské komunity, která je v tuto chvíli klidná a neradikalizovaná,“ dodal.

Do konfliktu s BIS se Zeman dostal již několikrát. Naposledy letos v říjnu již podruhé odmítl jmenovat do generálské hodností ředitele BIS Michala Koudelku, důvody neuvedl. Podle dřívějších spekulací médií mohly být za nejmenováním Koudelky rozdílné názory BIS a Zemana v kauze otrav novičokem.

marais ( 8. prosince 2018 11:25 )

Sama BIS je prolezlá agenty, tak ví jak to chodí a vydává kde co za špionáž.

PPP150W ( 7. prosince 2018 21:12 )

Od vás to sedí. Proč nežijete v zemi, která je budoucností? Proč žijete v prohnilém kapitalistickém satelitu dekadentní USA. Mohl byste nám to tady objasnit? Já si myslím, že vy jste jen velký rýpal, pokryrtec, kverulant a lhář. Poučujete co mají dělat ostatní, co udělali špatně a sám se chováte zcela jinak. Jste jen obyčejný emigrant, tak na co si to tady hrajete? Očekávám, že opět odpovíte nějakým svým oblíbeným bonmotem, něco ve stylu, že se mám zamyslet a odpovědět si sám. To totiž lidé, kteří nejsou schopni zdůvodnit, či vysvětlit svá tvrzení a myšlenky, obyvkle dělací.

marmat ( 7. prosince 2018 18:24 )

platí za ...................

marmat ( 7. prosince 2018 18:13 )

Deratizovali Vám mysl ? že takový nesmysl !!!

PPP150W ( 7. prosince 2018 18:07 )

Měl byste vědět, že satanas zásadně neodůvodňuje žádné své perly, které pronese. Obvykle odvětí jako nyní. Bezdůvodně někoho nařkne z čehokoli a na případný požadavek doložení faktů blahosklonně odvětí, že se má dotyčný zamyslet sám nad sebou. Jednoduše z toho důvodu, že jeho intelekt nemá dostatečný potenciál dotáhnout svá tvrzení do konce. Osobně jsem toho názoru, že by se dle své rady měl řídit především on sám a pravděpodobně by neškodilo, kdyby zašel s touto mentální poruchou k odborníkovi. Jistě by byl přínosným studijním exemplářem v oboru psychologie a přispěl by k výzkumu mentality podobně postižených i přes to, že zde zosobňuje raritní kus.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa