Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

„Přisprostlý“ Ovčáček slaví 5 let na Hradě. A řekl, jak dlouho mu Zeman tyká

Autor: Jakub Veinlich - 
7. prosince 2018
05:01

Fašistická lůza, pražská kavárna, úderka anebo hledání článku Ferdinanda Peroutky, který měl hlásat, že Hitler je gentleman. I to je spojené s Jiřím Ovčáčkem, bývalým novinářem a mluvčím ČSSD z dob Jiřího Paroubka a nyní mluvčím prezidenta Miloše Zemana. Na Hradě oslavil v těchto dnech pět let. Podle odborníka svou roli neplní dobře a je až „přisprostlý“, sám Ovčáček si ale za svými výroky i celým hradním působením stojí. „O rezignaci jsem nikdy neuvažoval a Peroutkův článek už nehledám,“ řekl hradní mluvčí v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Psal se 1. prosinec 2013 a na Hradě proběhlo střídání stráží. Ne na pozici prezidenta – tou dobou už „vládl“ Miloš Zeman necelých devět měsíců, ale na pozici tiskového mluvčího. Hanu Burianovou vystřídal Jiří Ovčáček. Do té doby novinář se zkušeností mluvčího v Lidovém domě, tedy v ČSSD.

„Byl jsem osloven přímo panem prezidentem a jednoho podzimního dne jsme se potkali na terase Lumbeho vily, kdy mi pan prezident nabídl tuto pozici,“ zavzpomínal Ovčáček pro Blesk Zprávy na den, kdy mu prezident Zeman nabídl před více než pěti lety, aby pro něj pracoval jako tiskový mluvčí.

Nabídka, která se neodmítá

Ovčáček prý s prací pro prezidenta neváhal. „Byla to pro mě velká pocta, a tak jsem nabídku přijal,“ zmínil. A ocenil i rychlou dohodu s předchozím zaměstnavatelem, který mu dovolil rychle odejít z novinářského prostředí.

V té době už se Ovčáček s Milošem Zemanem podle svých slov dobře znal, takže se svého budoucího šéfa nebál. „Už v roce 2009 mi nabídl tykání,“ pochlubil se.   

Na svém Twitteru Ovčáček mnohdy častuje své bývalé kolegy novináře urážlivými „tituly“. Jsou tu vyjádření jako: „vzteklí a nepříčetní novináři, úderka z ČSTV nebo novinářská lůza a žumpa“. Sám prý nemá problém s žurnalisty nijak komunikovat. To, že vychází z novinářského prostředí, považuje prý za výhodu, které využívá i při své práci mluvčího.

Aktivistický mluvčí

„Nepociťuji to, že bych byl s některými novináři na kordy, pravda je, že upozorňuji často na nějaké chyby, přešlapy nebo šíření dezinformací. Ale neberu tyto věci osobně, to bych tuto práci nemohl dělat tak dlouho,“ zmínil Ovčáček.

Přesto mluvčí přiznal, že některým novinářům odmítá na položené dotazy odpovídat. Nálepky jako „aktivistický“ mluvčí přesto odmítá, i když si i řada politiků stěžuje na to, že neví, zda se vyjadřuje sám za sebe, nebo zrovna reprodukuje názory prezidenta.

Video  Zemanův mluvčí Ovčáček: Jsem voják v první linii, ale nedělám to pro slávu  - redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

„Od počátku, a říkal jsem to vždy, jsem upozorňoval na to, že má úloha je širší, protože tu máme věc, která je nová, a to je přímo zvolený prezident, který je aktivní a tomu odpovídá i můj způsob práce,“ hájí svůj styl komunikace Ovčáček. Znovu připomněl svou trojjedinou roli, kterou podle svých slov na Hradě plní.

„Prezentuji stanoviska pana prezidenta, ale také bráním stanoviska pana prezidenta a bráním pana prezidenta a na tom se nic nezmění,“ stojí si za svým mluvčí a míní a je přesvědčený, že jeho strategie je účinná.

Expert: Ovčáček práci mluvčího absolutně nezvládá

Jenže odborník na politickou komunikaci Karel Komínek z Institutu politického marketingu si myslí úplný opak. Ovčáček z jeho pohledu svou práci mluvčího prý absolutně nezvládá.

„Dle mého názoru to není dobrý tiskový mluvčí, protože vztah k médiím je značně napjatý, některé cíleně eliminuje,“ vyčítá Komínek Ovčáčkovi. Podle něj bychom čistě teoreticky neměli jméno mluvčího, podobně jako v předchozích volebních obdobích, ani znát. „Ono to není příliš možné, ale nikdy v minulosti se nestalo, že by tiskový mluvčí dosáhl role viceprezidenta,“ naráží Komínek na aktivity Ovčáčka, kdy často není jasné, zda komunikuje sám za sebe, nebo skutečně prezentuje názory Miloše Zemana.

„To, co současný mluvčí vypustí v dnešní době do médií, se téměř okamžitě v nějaké podobě objeví v médiích. Jeho vyjádření mají takovou sílu, že může – podobně jako v době vlády Bohuslava Sobotky poškozovat preference některé ze stran a tím pádem reálně zasahovat do politiky,“ pokračoval v kritice Ovčáčka Komínek. „Je těžké odlišit, zda některé vyjádření říká on (Ovčáček), nebo jestli to říká úřad,“ míní odborník na politický marketing.

Nejvíce markantní byl tento styl komunikace podle Komínka loni v květnu, kdy vrcholila vládní krize. Miloš Zeman tehdy mával na tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotku na Pražském hradě hůlkou. Prezident očekával demisi předsedy vlády, Sobotka mu ale přinesl návrh na odvolání svého ministra financí a nynějšího premiéra Andreje Babiše.

„Přisprostlý Ovčáček“

„V některých ohledech je pan Ovčáček až skutečně až přisprostlý, s žádným jiným mluvčím takový problém nebyl. Zcela záměrně zasahuje do politické situace. Něco jiného je, když to řekne člověk, který má mandát získaný ve volbách,“ míní Komínek.

„Z hlediska profesní kvality je podle mě velice špatně vykonávaná funkce, ale z hlediska politických cílů a metod Miloše Zemana je to naprosto excelentní člověk na svém místě. Nikoho lepšího by na tuto pozici prezident asi nesehnal,“ uzavřel Komínek.

„Neříkám, že jsem aktivistický mluvčí, ale říkám, že jsem aktivní mluvčí prezidenta republiky,“ odmítá Ovčáček kritiku své práce. Že by na Hradě někdy řešili jeho špatnou a nevhodnou komunikaci mluvčí na dotaz Blesk Zpráv odmítl jako spekulaci. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář na zaslaný dotaz neodpověděl.

murQ ( 7. prosince 2018 12:56 )

https://www.blesk.cz/diskuse/879573/1 dnešní babišiáda

murQ ( 7. prosince 2018 12:21 )

Koukněte se pod čl. čučkaře co je v 11.30 a pod, ať to nervu i sem.

qtek ( 7. prosince 2018 12:15 )

takovej štěkající hajzlík schovanej za páníčkem

penecas ( 7. prosince 2018 12:04 )

Ovčáček je stejné zlo jako Zeman.

karelhlavaty ( 7. prosince 2018 11:06 )

Tak si to užij, ty dobytku komoušskej! Tohle je vaše poslední společná sezóna, aspoň doufám....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa