Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ovčáček strhal „fašistickou lůzu“. Zeman po svátečním mlčení přijal v Lánech experty

Autor: ČTK, simao - 
18. listopadu 2018
17:15

V sobotu 17. listopadu se Miloš Zeman žádných akcí veřejně nezúčastnil. Pietních, ani oslavných. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček pak „řádil“ na Twitteru kvůli „fašistické lůze“, která vyhodila na Národní třídě do koše mj. i kytici od Zemana. Ovčáček věří, že příští rok budou 30. oslavy od listopadu 1989 důstojnější. V neděli pak Zeman v Lánech přijal expertní tým - a řešily se mj. vojenské mise.

„Fašistická lůza utržená ze řetězu. Zničila a pošlapala státní svátek 17. listopadu. Plivla na památku studentů, kteří chtěli demokracii a svobodu,“ kritizoval Jiří Ovčáček na Twitteru vyhozené kytice na Národní třídě - v koši skončily kytice od Miloše Zemana, Andreje Babiše i Tomia Okamury. Prošetřuje to dokonce policie, která prý zaznamenala pět takových případů.

A i když planuly na Národní třídě během defilé různých politiků - mezi kterými však chyběly jak Miloš Zeman, tak třeba i exprezident Václav Klaus - nejrůznější vášně, česká společnost rozdělená podle Ovčáčka není. „Většina občanů se chová tolerantně a respektuje odlišné názory. Nenávist šíří výhradně velmi úzká skupina fanatiků, která nenávidí demokracii, svobodu a tuto zemi,“ napsal Ovčáček.

Ovčáček zuřil: Lůza přeje druhým smrt

Nezamlouval se mu ani protest tisíců lidí, který začal před Pražským hradem a přes Malostranské náměstí a Karlův most putoval na Staroměstské náměstí. Pořádao jej sdružení Milion chvilek pro demokracii, které jej primárně namířilo proti Andreji Babišovi, ale s premiérem se „svezl“ i Zeman. Ani prezident neušel hněvu demonstrantů. Zemanův mluvčí jejich pochod překřtil na „Milion chvilek nenávisti“. 17. listopad 2018 podle něj vstoupí do českých dějin jako Den boje proti svobodě a demokracii.

Ovčáček zkritizoval i jeden konkrétní transparent. „Miloši, v jubilejním roce 2018 odstup, nebo zemři. Za české žactvo s úctou Jára C.,“ objevilo se na jednom z nápisů demonstrantů.  „Mají plná ústa slušnosti a tohle je realita. Vyznavači kultu nenávisti z řad lůzy přejí druhým smrt,“ postěžoval si Ovčáček.

„Úkol na rok 2019 pro všechny slušné lidi: Musíme vyrvat oslavy 17. listopadu z rukou fanatiků a vrátit je zpátky normálním občanům. Cílem je, aby se 30. výročí nezvrhlo v nenávistnou akci připomínající Vítězný únor,“ přeje si Ovčáček pro příští rok, kdy státní svátek vychází pro změnu na neděli.

A na Twitteru zveřejnil i letité foto prezidenta Miloše Zemana, který se však na veřejnosti během 17. listopadu 2018 skutečně neukázal.

Zeman za zavřenými dveřmi: Jednání s expertním týmem a podpora misí

Na „den poté“, tedy 18. listopad, prezident sezval do Lán expertní tým, který se jednomyslně shodl na navýšení výdajů na obranu na dvě procenta HDP či na podpoře zahraničních misí a veteránů.

Schůzky se účastnil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Poradní tým jednal již od dnešních 10:00. Poradci Zemana se scházejí zpravidla jednou měsíčně, naposledy rokovali 20. října o energetice.

V uplynulých týdnech se přitom v Česku mluvilo v souvislosti s tragickými útoky na české vojáky o budoucnosti zahraničních vojenských misí. Například bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se vyslovil proti účasti v Afghánistánu. Další politici ho za jeho vyjádření kritizovali. Česká armáda má v současné době vojáky především právě v Afghánistánu, početné jednotky jsou také v Pobaltí, Iráku nebo v Mali.

Pepicek1953 ( 19. listopadu 2018 20:55 )

tak to mě zeman a jeho expertní tým velice zklamal když podporuje tento binec co zde je,,už vím že Zeman asi kandidovat nebude protože bych ho válečníka asi nepodpořil

zacoaproc ( 18. listopadu 2018 21:16 )

Chceš najít kuřburta na jednu noc? Napiš si zdenekkk ovi

Actimel ( 18. listopadu 2018 20:06 )

Dementní amík jsi pro změnu ty! Viď čuníku

zacoaproc ( 18. listopadu 2018 20:05 )

Uchyl, hovado a slizký skřet plný hnisu a vítač zdenekk khokot se opět ukáji na diskusích přesto že ho mají všichni u perdedle😁 Jinak bravo pane Zemane a Babiši

Actimel ( 18. listopadu 2018 20:04 )

Někdo se řádně finančně prohnul a všechno to bylo zbytečné! Můžete se roztrhat, nikdo odstupovat nebude a vy níže, křiklouni, anonym01 a hradnihulvat...se běžte vycpat! Anonym01 už si píše sám se sebou jak mu z toho všeho hrabe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa