Hlavní vzpomínková akce se konala od 17. hodiny na náměstí Svobody, na ni pak navazoval lampionový průvod. „Češi na události roku 1989 zapomínají. A to je chyba. Těm, co se postavili komunistickému režimu, za hodně vděčíme,“ řekl jeden z hlavních organizátorů akce Stanislav Čaban z JAMU.

Kromě lampionů transparenty proti premiérovi

Lidé si nepřinesli jen lampiony, ale i transparenty se satirickými nápisy a karikaturami Andreje Babiše. Z tribuny i publika zaznívaly protesty vůči premiérovi. S kritikou Babiše vystoupil i známý zpěvák David Koller. „Lidé nejsou spokojení se současnou politickou situací. Kupříkladu se jim nelíbí naše zahraničně politické směřování v posledních čtyřech letech,“ tvrdí Čaban.

V podobném duchu se neslo shromáždění na náměstí Malinovského, které zorganizovala iniciativa Milion chvilek pro demokracii a Společně Brno. I dze lidé vyjadřovali nesouhlas s politikou Andreje Babiše. „Na náměstí Svobody se sešlo několik tisíc lidí, na Malinovského náměstí nejméně tisícovka demonstrantů, kteří volali přímo po demisi premiéra,“ řekl jeden z účastníků Kristián Chalupa.

Video
Video se připravuje ...

Sedmnáctý listopad v Brně ve znamení nesouhlasu s politickou situací: Hraje se o demokracii, řekl Milan Uhde Markéta Malá

Pamětníci vzpomínali na listopad 1989

Chalupa (68) je jedním z pamětníků převratu v roce 1989 v Brně. Tehdy agitoval, aby se lidé účastnili protestů vůči režimu. „Brněnské nezávislé skupiny svolávaly demonstraci odsuzující násilí na Národní třídě, kde 17. listopadu pohotovostní oddíly Veřejné bezpečnosti surově zmlátily průvod převážně mladých lidí. Neoficiální údaje hovořily o pěti stech zraněných,“ říká Chalupa.

Osobně se zúčastnil všech demonstrací, které se v Brně v listopadu konaly. První se uskutečnila 20. listopadu. „Odhady organizátorů hovořily o počtu minimálně 20 000 demonstrantů. Dav stále narůstal. Masové protesty v centru Brna se opakovaly po celý týden až do demise komunistického vedení v čele s Miloušem Jakešem v pátek 24. listopadu 1989,“ říká pamětník.

Na listopad 1989 vzpomínala i Zdena Mašínová

Tématem debaty v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu byl také listopad 1989 a současní politici. Diskuse se účastnil exministr kultury spisovatel Milan Uhde a dcera legendárního protinacistického odbojáře Josefa Mašína Zdena. „Dnes se hraje o demokracii. Přibývá lidí, kteří se domnívají, že se bez demokracie obejdeme,“ varoval Uhde.