Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Generál Pavel řekl, o co přišel po ránu. A jak to má s myšlenkami na Hrad

Autor: Ivo Horváth - 
10. prosince 2018
11:40

Žádný jiný český voják nedosáhl v kariéře tak vysoké mety jako on. Generál Petr Pavel (57) působil tři roky v nejvyšší vojenské funkci NATO. Teď uniformu opustil a přemýšlí, co bude dělat dál. A v rozhovoru pro Blesk připouští, že politika není úplně vyloučená.

V armádě jste byl prakticky od střední školy. Neštval vás vojenský dril?

Mně nikdy nevadil řád, spíš mi pokaždé vadil takový ten bezduchý dril, když si někdo léčil nějaký svůj komplex.

Nechybí vám uniforma?

No ona má jednu velkou výhodu – ráno, když vstanete, nemusíte moc přemýšlet nad tím, co si vezmete na sebe.

Nechal jste si nějakou na památku?

Zůstávají mi všechny, ale samozřejmě to zredukuji. A zůstává i právo nosit uniformu při slavnostních příležitostech.

Vaše prohlášení jsou často dost politická. Kdy a jak do politiky vstoupíte?

Nechci vstupovat do politických stran a hnutí a nechci se ucházet o místo v obranném průmyslu. Chci si nejprve „na vlastní „triko“ vyzkoušet, co a jak bych mohl dělat, a pak se uvidí.

Co tedy máte v plánu?

Zatím se účastním seminářů, konferencí a přednášek s bezpečnostní tematikou. A pokud bude o mě zájem, tak v tom budu rád pokračovat.

Ale žádná politika?

Chci se angažovat, ale trochu jinou, nezávislou formou. Využít privilegia, že se mi občas dostane pozornosti médií a své názory díky tomu mohu přednést širšímu publiku.

Ne tolik jako ve veřejné správě.

Někdy ale stačí, když máte nějaký názor a za ten se postaví více lidí. Stačí vytvořit tlak.

Před pár týdny se naplnilo Václavské náměstí lidmi, kteří vytvářeli tlak a přáli si demisi premiéra. Andrej Babiš na to řekl: Nikdy, nikdy, nikdy…

Tak to asi bude chtít větší tlak a naslouchat občanům. Přitom prezident Zeman před prezidentskou volbou zdůrazňoval, že chce být prezidentem deseti milionů. A nakonec všechny ty, kteří se postavili kriticky proti premiérovi, označil za dav – ulici, které se nemá naslouchat.

Teď mluvíte jako politik.

Mluvím jako občan demokratické země, který si cení svého práva svobodně a nezávisle vyjádřit svůj názor, že politika má být především služba, který nechce být arogantně manipulován jako stádo a který věří, že v informovaných a zodpovědných občanech je síla měnit věci k lepšímu.

Video  Generál Petr Pavel: Při obětech našich vojáků musíme být jednotní  - Ivo Horváth, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Mluvilo se o vás jako o kandidátovi na prezidenta. Prý jste to dost zvažoval. Jak to máte teď?

Nezvažoval, a „dost“ už vůbec ne. Volební období prezidenta končí za čtyři roky. Jakékoliv spekulace na toto téma jen zbytečně jitří emoce a ničemu nepomohou. Myslím, že ho můžeme nechat stranou.

Kdybyste byl ale na jeden den vrcholným funkcionářem, co byste dělal jinak?

Vadí mi, že naše politika vypadá tak, že i když jsme členy NATO a Evropské unie, často se tváříme, jako bychom byli někde mimo. Jako bychom si mysleli, že jsme ještě stále někde na pomezí a můžeme tvořit nějaký most mezi Východem a Západem. A je jedno, jestli tím Východem zrovna myslíme Rusko nebo Čínu.

Ale po anexi Krymu jsme se připojili k protiruským sankcím. A tím jasně říkáme, kam patříme.

Jenže my mnoha prohlášeními ty sankce zase zpochybňujeme… A když se současný ministr zahraničí (Tomáš Petříček z ČSSD, pozn. red.) vyjádří v duchu mezinárodních dokumentů, které jsme přijali, začne se hned mluvit o tom, že by měl být odvolán. A já jsem rád, že teď máme ministra, který je schopen jasně artikulovat naši zahraniční politiku.

Exministr Zaorálek v souvislosti se smrtí českých vojáků nedávno řekl, že bychom měli z Afghánistánu odejít. Jaký máte názor?

Já se na to dívám tak, že tam nejsme jen sami za sebe, protože jsme se rozhodli otázky bezpečnosti řešit kolektivně. A proto bychom i jakoukoli pochybnost měli řešit nejprve s našimi koaličními partnery. A ne na domácí půdě přes média.

Náš prezident uvedl, že veškeré naše snažení v Afghánistánu by v případě, že bychom se stáhli, přišlo vniveč.

V této věci s prezidentem Zemanem naprosto souhlasím.

Vnímám správně, že je dle vás největším nepřítelem nikoliv terorismus, nýbrž Rusko?

Ano. Rusko chce být velmocí a být respektováno. A nechápe, že respekt pochází ze síly idejí, ekonomiky, vědy, kultury a ne výlučně ze síly armády, která má budit strach.

Kdyby přišel nějaký větší konflikt, tak se mluví o hybridní válce, také o té kybernetické, o dezinformacích… Jak se na to všechno můžeme připravit?

Především jasnou definicí, společným chápáním povahy a významu bezpečnostních hrozeb. Od toho se odvíjí příprava a účinné reakce. Je třeba vnímat, že informační nebo kybernetická válka mohou přinést podobné oběti jako konvenční boj. Velké riziko je v tom, že většina hybridních aktivit probíhá pod prahem agrese a tedy „viditelnosti“. Důležité je proto naslouchat svým zpravodajským službám.

A kdybychom se dostali do nějaké svízelné situace – do jaké míry se pak můžeme spolehnout na pomoc členských států NATO?

Tak jako oni na nás. Jsme jedním ze stavebních bloků Aliance. A ta bude tak silná a spolehlivá jako její jednotliví členové. Proto je zásadní, aby náš příspěvek odpovídal závazkům a náš přístup byl vždy solidární a zodpovědný.

Prezident Zeman a BIS se nyní přou, zda jsou na českém území skutečně ruští a čínští agenti. Prezident míní, že služba straší. Jak to vidíte vy?

Přítomnost a aktivity cizích agentů jsou faktem, o tom není pochyb. Podstatný je obsah neveřejné části zprávy s konkrétními údaji, případy a trendy. K té mají přístup vrcholní politici a ti by měli odpovídajícím způsobem reagovat. Pokud roste počet kybernetických útoků, které se podaří vystopovat z Ruska a z Číny, je nutné rychle a rázně jednat. A stejně rozhodnou reakci vyžaduje stav, kdy zpravodajské aktivity jiného státu překonají tolerovatelnou úroveň intenzity.

Petr Pavel přehledně:

  • Narodil se 1. 11. 1961 v Plané.
  • Absolvoval vojenské gymnázium, pak VŠ pozemního vojska ve Vyškově.
  • Po absolutoriu začínal u výsadkového vojska.
  • V 90. letech pracoval v armádní zpravodajské službě Vojenském zpravodajství.
  • V lednu 1993 se vyznamenal v mírových misích UNPROFOR. Jeho jednotka byla vyslána, aby zachránila odříznuté francouzské vojáky, kteří byli ve válečné zóně mezi Srby a Chorvaty.
  • Od července 2011 do června 2012 byl zástupcem náčelníka generálního štábu.
  • 2012 – 2015 náčelníkem generálního štábu.
  • V letech 2015 – 2018 působil jako předseda Vojenského výboru NATO, jde o nejvyšší vojenskou funkci v Severoatlantické alianci. Tak vysoko v NATO zatím nikdo jiný z bývalého východního bloku nebyl.
  • Letos v březnu získal nejvyšší americké vojenské vyznamenání komandér.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

matylda-rut ( 10. prosince 2018 18:56 )

To není demokracie, to je zneužití slova demokracie.

matylda-rut ( 10. prosince 2018 17:01 )

Jedinej kdo mu tady tleská,fandí a posílá srdíčka je homokláda marmat.

matylda-rut ( 10. prosince 2018 16:59 )

Jdi do p.dele marmat, nejsem komouška a kdybys mě četl věděl bys to. Když někdo neleze amíkům do p,r.dele neumíš nic jinýho než: Ty budeš komouška...Ty budeš asi homokláda zamilovaná do Pavla. Pošli mu ještě pár srdíček, magore.

marmat ( 10. prosince 2018 16:27 )

Nejlepší vyniknou trolli, když chudáci nadávají Generálovi NATO...to je zoufalství , nebo strašně dobře zaplacená směna !!! My ostatní jsme na něj pyšní, víme že má nejkvalitnější informace a byl by nejprestižnější prezident

marmat ( 10. prosince 2018 16:15 )

A Vás platí přímo soudružka Semelová, nebo Vás takhle semlelo radio Moskva !!!???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa