Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Předvánoční „dárek“ pro prezidentského kancléře. Mynářovu prověrku bude řešit soud

Autor: Jakub Veinlich - 
11. prosince 2018
05:02

Už téměř tři roky – přesně 1060 dní – leží u Městského soudu v Praze žaloba hradního kancléře Vratislava Mynáře kvůli jeho bezpečnostní prověrce. Řešit se konečně začne ještě letos – necelý týden před Vánocemi, zjistily Blesk Zprávy. Soudkyně Karla Cháberová nařídila jednání na 19. prosince. U stejné soudkyně už v jiném případu Mynář nedávno jeden případ prohrál. Kvůli neudělené prověrce se pře s Národním bezpečnostním úřadem.

Kancléřem prezidenta Miloše Zemana se stal Vratislav Mynář 14. března 2013. Tedy týden po Zemanově inauguraci. I když prověrku mít nemusí, požádal o ni. Ještě v září ji neměl a navíc žádost o ni pozastavil.

„Je jeho povinnost o prověřování požádat a dokončit to co nejrychleji, jinak mu hrozí ztráta místa kancléře. Buď ji dostane a zůstane kancléřem, nebo si budu muset shánět kancléře jiného,“ nechal se v říjnu téhož roku slyšet prezident Zeman.

Podobné stanovisko zopakoval prezident také začátkem prosince 2013. O prověrku na stupeň přísně tajné nakonec hradní kancléř požádal 19. prosince 2013.

Tedy přesně pět let před tím, než zamíří kvůli nezískání dokumentu k soudu.

Video  Hradní kancléř zažádal o prověrku.  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

V září 2015 deník Právo informoval, že Mynář po průtazích, kdy otálel s dodáním veškerých podkladů, od Národního bezpečnostního úřadu prověrku nedostal.

Od den později – tedy 24. září – prezident Miloš Zeman řekl, že pokud Mynář prověrku od NBÚ nezískal a neuspěje ani s odvoláním, zbaví jej funkce kancléře. Mynář uvedl, že rozhodnutí o výsledku prověrky má v neotevřené obálce na svém pracovním stole.

Poté, co ji prostudoval, oznámil, že mu skutečně NBÚ odmítl prověrku vydat. „S velkou pravděpodobností se dá předpokládat, že podám rozklad do rukou ředitele Národního bezpečnostního úřadu,“ prohlásil tehdy kancléř.

Zeman na to reagoval slovy, že pokud osvědčení o prověření nezíská, bude moct zůstat na Hradě i tak, protože se pro něj vždy „nějak důstojné místo najde“.

Věc dospěla až k soudu, kde leží od 15. ledna 2016. Před soudkyni se má dostat 19. prosince – tedy jen pár dní pár dní před vánočními svátky.

„Máme velmi zaneprázdněný správní úsek. Podle soudního řádu projednáváme věci v pořadí, v jakém byly napadené. Výjimku tvoří jen případy, které mají právo přednostního projednání, což jsou například věci řešící udělení azylu,“ odůvodnila dlouhou dobu čekání na hlavní líčení mluvčí Městského soudu Markéta Puci.

Jestli k soudu dorazí i samotný Mynář, není jasné, na dotaz Blesk Zpráv nezareagoval.

„Do zahájení jednání se nebudu a ani nemohu k případu vyjadřovat,“ vzkázal Blesk Zprávám Mynářův advokát Lukáš Trojan.

Jednání je zatím naplánované na jeden den a není jasné, zda během tohoto dne soud i rozhodne.

Video  Vyjádření prezidenta Zemana k informacím, že jeho kancléř nedostal bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné.  - Blesk / Karel Janeček
Video se připravuje ...

„Obecně se projednávání účastnit nemusí. Záleží na průběhu samotného jednání,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí soudu.

Jestli by zůstal Mynář v křesle kancléře i v případě, že by dal soud NBÚ za pravdu a rozhodl tedy, že nejbližší spolupracovník prezidenta Zemana nemá na prověrku nárok, nechtěl mluvčí hradu Jiří Ovčáček předjímat. „To je předčasná otázka. Vyčkejme pravomocného rozsudku,“ napsal Ovčáček v SMS zprávě.

Spor má na starosti soudkyně Karla Cháberová, na kterou Mynář nemá zrovna dobré vzpomínky. Nedávno totiž rozhodla v jeho neprospěch spor s publicistou Janem Potměšilem o zveřejnění kancléřových výplatních pásek, který se táhl od ledna 2015.

tosto ( 11. prosince 2018 14:19 )

Pamatuji se jak Mynář na začátku prohlásil , že bezpečnostní prověrku nemá , ale to nevadí , protože se do tajných spisů nekouká .

bayI ( 11. prosince 2018 12:11 )

jako první pacient padouch236

madag ( 11. prosince 2018 11:13 )

Je to nějak špatné. To neskončí dobře.

5nastolevceskych ( 11. prosince 2018 10:30 )

Kancléř chorobně mstivého ochlasty potřebuje bezpečnostní prověrku? To zařídí Bureš - vymění šéfa NBÚ a bude vyřešeno.

qmurq ( 11. prosince 2018 10:03 )

Zemanovým oblíbencům se nevede, Babiš taky u soudu s STBé neuspěl. Jak právě čtu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa