Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mynáře podrželo ANO i další poslanci, prověrku mu nevnutí. „Mají zdravý rozum,“ raduje se

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
13. června 2018
15:47

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář zatím prověrku pro svou práci povinně potřebovat nebude. Sněmovna smetla návrh poslankyně za hnutí STAN Věry Kovářové ze stolu. Prosazovala, aby i stávající kancléř musel získat do jednoho roku prověrku na stupeň přísně tajné. On sám už jednou o prověření žádal, NBÚ mu ale prověrku neudělil. Blesk Zprávám Mynář řekl, že ho proto čeká na podzim soud.

„V té pozici musí být osoba, která je důvěryhodná a prověřená, která hájí zájmy státu a prezidenta republiky, nikoliv své zájmy osobní a obchodní. A to je právě onen případ pana Mynáře,“ odůvodnila dnes předložení svého návrhu Kovářová.   

Zákon počítal s tím, že by kancléř do jednoho roku musel získat prověrku na stupeň přísně tajné, a pokud by ji nezískal, nesměl by se o tuto funkci už ucházet. Kovářová chtěla, aby se prověrka týkala i stávajícího kancléře Vratislava Mynáře. Podmínky se ale poslancům příliš nelíbily.

Návrh na zamítnutí podali komunisté. Podpořilo je 98 ze 159 přítomných poslanců. Proti jich bylo 41. Zamítnutí podpořili vedle komunistických poslanců také zástupci hnutí ANO, SPD Tomia Okamury a ČSSD. Do rozpravy před závěrečným hlasováním se nikdo nepřihlásil, a tak poslanci rozhodli o zákonu během pár minut.

Druhý pokus

Kovářová ale Blesk Zprávám řekla, že zvažuje nové podání tohoto návrhu – možná ale s drobnými úpravami.

„Je na zvážení, zda bychom tuto lhůtu neprodloužili a popřípadě nezvážili jiný stupeň než přísně tajné,“ nevzdává se Kovářová.

Mynář pro Blesk Zprávy ocenil, že návrh nakonec neprošel. „Někdo to udělal naprosto účelově, je to naprostá hloupost a jsem rád za to, že to neprošlo,“ okomentoval Mynář rozhodnutí Sněmovny v rozhovoru pro Blesk Zprávy. „Jsem rád, že větší část Sněmovny zažila zdravý rozum,“ dodal k tomu.

Mynář: Kovářová nerozumí práci na Hradě

Kovářové navíc vyčetl, že zákon připravila bez větších znalostí, jak vůbec práce na Hradě funguje. „Paní navrhovatelka vůbec nezná, jak funguje Kancelář prezidenta republiky, vůbec nezná, jak mezi sebou a navzájem fungují jednotlivé odbory, a už vůbec nezná, jak fungují bezpečnostní opatření v záležitostech, které se týkají listin či dalších záležitostí na jakýkoliv stupeň utajení,“ pustil se kancléř do poslankyně.

Mynář si sám o prověrku na stupeň přísně tajné v prosinci 2013 požádal u Národního bezpečnostního úřadu. V září 2015 ale úřad odmítl kancléři prověrku udělit. A neuspěl ani s odvoláním – v tomto případě tedy rozkladem.

„Toto rozhodnutí jsem zažaloval, napadl jsem ho u správního soudu, a jestli mám správné informace, tak by to mělo přijít na přetřes na podzim letošního roku,“ řekl dnes Blesk Zprávám Mynář.

Nad průtahy s udělením prověrky se pozastavila poslankyně Kovářová. Tvrdí, že kancléř NBÚ dodal záměrně pozdě potřebné doklady.      

Záměrné průtahy?

„Odkládal účast na jednáních, a dokonce mu hrozila i pokuta. Obecně se říká, že každý prověřovaný doklady podává včas, protože chce, aby ona prověrka byla vyřízena co nejdříve. Jak se zdá, pan kancléř o to příliš nestál,“ pustila se Kovářová do kancléře.

Vedle povinnosti mít bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň utajení novela pojednávala o bezúhonnosti a svéprávnosti. Kancléř by také nesměl zastávat žádnou funkci v politických stranách a hnutích.

tases ( 13. června 2018 17:48 )

Třeba prověrku už nebude potřebovat, kdyby prezident měl končit.

istyl ( 13. června 2018 16:01 )

tak az do pocatku platnosti tohoto zakona, bral neopravnene mzdu..protoze predchozi platny zakon bezpecnostni proverku vyzadoval...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa