Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zeman svolává nečekaný brífink a rozjely se spekulace: Kvůli zdraví? Ovčáček to popírá

Autor: ČTK, simao, vei - 
13. června 2018
16:47

Prezident Miloš Zeman se uchýlil k netradičnímu kroku. Na čtvrteční odpoledne svolal brífink v areálu Pražského hradu, novináři mají čekat na neobvyklém místě. Co chce prezident sdělit, o tom však Hrad mlčí. Půjde o nějaký pozdní aprílový žertík, či zásadní sdělení? Spekulace se rozjely naplno, skloňovala se opět i otázka Zemanova zdraví, až musel zasáhnout hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Podle něj nepůjde o zdraví, ale o „příjemnou událost“.

Prezident Miloš Zeman přiživil diskuze na sociálních sítích svým netradičním krokem – ve čtvrtek v 16:30 totiž uspořádá brífink, ovšem kvůli čemu, to nebylo a stále ještě není vůbec jasné. Naopak Pražský hrad a prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček byli tajemní jako hrad v Karpatech.

 

A tak se spekulace (nejen) na sociálních sítích rozjely okamžitě naplno – Zeman může mj. oznámit problémy se zdravím nebo půjde o „podobně závažné poselství osobního rázu“, napsaly LN.

Ovčáček popřel: Nepůjde o zdraví

Dotazy na zdravotní stav prezident odvrací dlouhodobě – trápí ho prý pouze polyfunkční neuropatie dolních končetin a cukrovka. I po svém druhém zvolení hlavou státu prohlašoval, že je na výkon funkce fyzicky připraven. Spekulace však byly různého druhu - od banálního oznámení po ohlášení odchodu.

Opakují se spekulace o závažnosti Zemanova oznámení a možném brífinku ohledně prezidentova zdraví však Hrad nakonec nenechaly klidným. „Můžu vyloučit, že by se zítřejší tisková konference prezidenta týkala jeho zdravotního stavu, bude se to týkat příjemné události,“ řekl nakonec televizi Prima ve středu večer Ovčáček.

Video  Vypadá nemocně, říká, že je zdráv: Tak šel čas s fyzičkou Miloše Zemana.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Anketa ve Sněmovně: Zeman je starý lišák

Blesk Zprávy se ve Sněmovně ještě před Ovčáčkovým vyjádřením jaly zjišťovat, co si o Zemanově tajemném brífinku myslí poslanci. Opoziční poslanci ze Zemanem kritizovaných stran STAN a TOP 09 velká očekávání nemají. Jan Farský (STAN) uvedl: „Myslím, že je to starý lišák a teď se s Jiřím Ovčáčkem baví, jak všichni spekulují o tom, o čem ta tiskovka vůbec bude. Nemusí to být třeba taky vůbec nic.“

Dominik Feri (TOP 09) k tomu přihodil svou domněnku: „Myslím, že to bude spíš méně důležité, než hodně důležité. Že by to bylo přelomové rozhodnutí, které by nám jako TOP 09, nebo lidem podobně smýšlejícím, kteří se vymezují vůči politice Miloše Zemana, možná i dílem udělalo radost, tak to si nemyslím, že by se stalo.“

To zkušený sněmovní harcovník Karel Schwarzenberg (TOP 09) podotkl: „U pana prezidenta Zemana, nejsem schopný předpovídat vůbec něco. On má vždy zvláštní nápady, které vybočují z normálního myšlení.

Odstoupení z funkce neočekávají

Hrad prohlášením o Zemanovu brífinku vzbudil i častá pokrčení ramen. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) Blesk Zprávám řekl: „Přiznám se, že mě nic nenapadá. Určitě to má pan prezident ale promyšlené.“ A jeho vládní kolega Richard Brabec uzdu fantazii popustit také nenechal. „Vůbec netuším,“ hlesl jen. 

Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek pak zmínil časté spekulace o možné abdikaci, kterou však on sám neočekává: „Netuším, možná prohlášení o odstoupení z funkce – ale neočekávám to… Myslím si, že… to už nechci komentova. To by nebylo vhodné.“

Topolánek si utahuje se Zemana

Komentáře na sociálních sítích se však pozastavují nejen nad zdravím. Ozývá se při nich řada Zemanových kritiků, které prezident s oblibou nazývá „pražskou kavárnou“. „1. Oznámí, že odlétá na zahájení MS v fotbale a bude fandit domácím, k čemuž vyzve i nás. 2. Abdikuje. Nic mezi tím nevidím,“ rýpl si i s odkazem na nadcházející fotbalové MS v Rusku poražený prezidentský kandidát Mirek Topolánek

 

Spekulace se však na Twitteru objevily i jiné značně divoké. Třeba připojení Česka k Rusku nebo k Číně kvůli prezidentovým zahraničně-politickým preferencím. Zmiňována však bývá i dosud neuskutečněná návštěva Bílého domu u prezidenta Donalda Trumpa, o kterou dlouhodobě usiluje česká diplomacie, v USA nyní zastoupená velvyslancem a bývalým šéfem zahraničního odboru na Hradě Hynkem Kmoníčkem.

Místopředseda ČSSD Roman Onderka míní, že by Zeman mohl komentovat summit Donalda Trumpa s Kim Čong-unem: „Když se dívám na zahraniční politiku, tak by to snad mohla být záležitost setkání USA a Koreje. Netroufnu si ale říct, zda pan prerzident chce komentovat tuto záležitost. Druhé téma vnitropolitické by mohlo být ještě důležitější a to je vláda s důvěrou. Že by mě ale napadalo nějaké konkrétní téma, to vážně nevím. Nedokážu si představit, že by pan prezident svolával tiskovou konferenci, aniž by k tomu měl vážný důvod. Jak osobně Miloše Zemana znám, tak si opravdu myslím, že k tomu nějaká vážný důvod má.“

Adopce Ovčáčka?

Padaly však i názory, že si Zeman udělá z novinářů a kritiků „dobrý den“. A skloňovány byly i absurdity typu adopce Jiřího Ovčáčka. Právě na takový dotaz přitom Zeman reagoval již v minulosti v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech. „Já jsem někde četl, že tam je kurz asi 500 ku jedné,“ připustil Zeman. Pokud by si na to vsadil jemu sympatický člověk, zvážil by to prý. „Tak bych Jirku Ovčáčka na jeden den adoptoval a pak bych, až by inkasoval výhru, zas tu adopci zrušil,“ říkal prezident loni s nadsázkou.

Půjde o vládu?

Otazníků bylo mnoho: A nebo půjde ve čtvrtek o něco zcela jiného? Prohlášení ke vznikající vládě? Či k nějakému více či méně důležitému problému, nebo člověku? Třeba směrem k nenáviděnému Zdeňku Bakalovi? Nebo někomu jinému? Pokud by šlo ryze o politické téma, Andreje Babiše jmenoval Zeman podruhé premiérem a nyní má Babiš čas na finální dohodu s ČSSD a KSČM a sestavení své druhé vlády. 

Již dopředu však prezident výrazně avizuje, že se mu nezamlouvá nominant sociálních demokratů na ministra zahraničí Miroslav Poche. Na TV Barrandov ho označil Zeman za „sluníčkáře“ a v tlaku na Pocheho pokračuje i Ovčáček.

Bude to bez dotazů

Jistých je s ohledem na nečekaný brífink několik jiných věcí. Organizace akce je netradiční – novináři nemají přicházet ze 2. nádvoří Pražského hradu. „Sraz novinářů je u vchodu do Lumbeho zahrady (přes Jízdárenský dvůr),“ informoval Ovčáček na hradních stránkách.

Informace k akci byly od počátku skutečně veskrze stručné. „Ve čtvrtek dne 14. června 2018 v 16.30 hodin se na Pražském hradě uskuteční tiskový brífink prezidenta republiky Miloše Zemana,“ uvedl Ovčáček stručně v pozvánce. Brífink bude bez dotazů. Přesto se zájem o něj Pražskému hradu podařilo vzbudit velký.

Jednání s Babišem a Benešem

Vedle toho je také jisté, že Zeman předtím absolvuje právě na Pražském hradě jednání s Babišem a také generálním ředitelem energetické společnosti ČEZ Danielem Benešem. Mluvčí Ovčáček však uvedl, že Hrad k této schůzce neplánuje žádný mediální výstup. „Omezím se na konstatování, že (schůzka bude) v odpoledních hodinách,“ napsal dnes ČTK.

Beneš letos v lednu podpořil prezidenta při znovuzvolení hlavou státu přítomností v jeho volebním štábu. K účasti generálního ředitele firmy ve štábu ČEZ už dříve uvedl, že ji nelze považovat za politicky angažované jednání. „Tykám si s Milošem Zemanem od počátku 90. let. V té době on začínal a já jsem s ČEZ neměl zdaleka nic společného. Proto jsem ho přišel do štábu podpořit. Nic víc v tom není třeba hledat,“ řekl tehdy serveru iRozhlas.cz Beneš.

Proberou nového ministra?

Tématem čtvrteční schůzky má být v tomto případě energetika. Podle informací ČTK se má řešit možná transformace, respektive rozdělení ČEZ nebo záležitosti a kroky spojené s blížící se valnou hromadou společnosti, která se uskuteční v pátek 22. června. „Setkání tematicky navazuje na jednání expertního týmu pana prezidenta, které se v Lánech konalo 27. května a bylo věnováno energetické koncepci Česka,“ sdělil LN Ovčáček.

Podle zdrojů ČTK by mohla být tématem také budoucnost Tomáše Hünera (za ANO) jako ministra průmyslu a obchodu v nové vládě, kterou by mělo sestavit hnutí ANO se sociálními demokraty s podporou komunistů. Podle informací ČTK by ho eventuálně mohl nahradit bývalý ministr práce a sociálních věcí z úřednické vlády Jiřího Rusnoka František Koníček.

Chtějí nový blok jaderné elektrárny?

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. V poslední době se hovoří o možné transformaci nebo rozdělení společnosti. Záměr má mimo jiné pomoci k rozhodnutí o případné stavbě nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany. Premiér Babiš ještě jako ministr financí ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) podporoval výstavbu nového jaderného bloku z peněz ČEZ. Argumentoval mimo jiné tím, že firma má peněz dost.

Podobný krok by ale mohl být nevýhodný pro minoritní akcionáře. Loni v lednu Babiš mimo jiné uvedl, že zástupci jeho tehdejšího ministerstva financí hlasovali na konci roku 2016 proti prodloužení mandátu stávajícímu vedení ČEZ. Dozorčí rada před předloňskými Vánoci nicméně potvrdila ve funkci předsedy představenstva Beneše na další čtyři roky. Hospodářským novinám letos v květnu řekl ministr v demisi Hüner, že o tom, kdo stavbu případných dalších jaderných bloků v ČR zaplatí, chce mít jasno do konce roku. List dále uvedl, že vedení ČEZ ustoupilo od plánu na rozdělení této firmy. Důvodem měl být odpor politiků v čele právě s Hünerem.

surez ( 14. června 2018 11:20 )

Mám obavy že to bude další trapnost.

oldedek ( 14. června 2018 10:45 )

Když je to takhle tajný, tak to bude asi velká rána, velká pro pro nás všechny a nesmí se, jak povidal Kecáček nikdo na nic ptát - že by to bylo např., že předává řízení státu Vladimíru Vladimírovičovi nebo, že si koupil nové zuby – typ „ aligátor“ od strýčka Si, nebo ....?!?

flora ( 14. června 2018 10:38 )

Ubožák se pozná podle to, že když nemůže na rodiče, naváží se do jejich dětí, které mu nic neudělali . Ty jsi naprostý prototyp ubožáka

PremyslOtakar ( 14. června 2018 10:35 )

 peterilank...@... Havla nazýváš fašistou a Blesk tě zde nezablokoval,naopak tě podporuje,když zde stále trolíš .vado!

flora ( 14. června 2018 10:33 )

Spíše méně důležitý než více důležitý Dominik Feri může být v klidu a nelámat si hlavu myšlením. K vůli jeho politickým ambicím jistě Zeman brífing nesvolává

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa