Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jídlo v Senátu za pár šupů jako ve Sněmovně? „Nejsme gurmáni,“ hájí Kubera laciné menu

Autor: jt, bel - 
24. června 2019
05:37

Že je nejlevnější restaurace v centru Prahy pouze ve Sněmovně? Kdepak. Stačí udělat pár kroků a ocitnete se v podobném zařízení v Senátu! I tam zákonodárci hodují za hubičku! Přesvědčit se můžete z jídelního lístku, který deník Aha! získal.

Polévka kolem dvacky, moravský vrabec za „pade“ nebo smažená kotleta lehce přes šedesát korun. To je pouze pár vybraných jídel ze senátorské restaurace. Ceny i sortiment jsou podobné jako u kolegů přes ulici v dolní komoře, o jejichž jídelně jsme informovali ve včerejším vydání.

A stejně jako poslanci, i senátoři berou základní hrubý plat 82 tisíc plus náhrady v řádu desítek tisíc. S každou další funkcí se pak příjem zvyšuje, předseda bere přes 220 tisíc, takže moravský vrabec za 50 korun na menu působí jako chyba tisku. Není. Na rozdíl od poslanců ale Senát alespoň není tajnůstkářský a o levném hodování se nezdráhal komunikovat.

Ceny za pokrmy a nápoje se mění průběžně v reakci na nákupní ceny surovin na trhu. Obecně se dá říci, že ceny v posledních letech průběžně stoupají,“ napsala Aha! mluvčí Senátu Eva Davidová. Potvrdila pak, že stejně jako sněmovní restaurace ani ta senátní nepodléhá elektronické evidenci tržeb, protože se nejedná o veřejné stravovací zařízení.

Jídelní lístek v Senátu Jídelní lístek v Senátu | Archiv Blesku

Obyčejná jídelna, žádná restaurace

Co říká na levné hodování v horní komoře, se deník Aha! zeptal jejího předsedy Jaroslava Kubery (72, ODS). „To je omyl, který vládne světu už dlouho. Je to obyčejná závodní jídelna. Žádná restaurace,“ řekl pro Aha! druhý nejvyšší ústavní činitel země. „Instituce jako my nebo Sněmovna nesmí podnikat ani nic prodávat, a tak jsou tam ceny jako v závodce. Normálně si vezmete tác a čekáte, než na vás přijde řada,“ sdělil. Sám prý chodí na obědy, jen pokud je zrovna v Senátu, jinde by se zbytečně zdržoval.

Kubera je „jetej“ na řízku

Podle předsedy Senátu je kromě jídelny v útrobách Valdštejnského paláce také něco jako restaurace, kde si lze posedět, jenže toho senátoři moc nevyužívají. „Ani se tam nepije tolik jako ve Sněmovně, jen třeba víno, ale málokdo vyvádí jako tam,“ bránil své kolegy Kubera. Podle něj členové horní komory nejsou ani gurmáni. „Mně stačí řízek. Já jsem na něm jetej,“ dodal. A přidal zkušenost z návštěvy ve Francii, kde si prý tamní senátoři pochutnávají na mnohem vyšší gastronomii. „A hlavně se tam všude může hulit,“ neodpustil si poznámku nejznámější bojovník proti zákazu kouření.

PPP150W ( 24. června 2019 16:14 )

Vypadá to, že jste větší blb, než vypadáte. Pokud vám hradí zaměstnavatel plnou cenu stravenky, o čemž ovšem pochybuji, je to jen a jen jeho věc. Hradí ji ze svého a musí na to vydělat, tedy vy mu na to musíte vydělat. Na hochy ve sněmovně a senátu se skládáme my všichni, tedy i vy. Stejně jako na jejich nekřesťanské platy a náhrady.

Evka4 ( 24. června 2019 15:34 )

Tahle vyhulená treska by už taky mohla zmizet z povrchu zemskýho...

illyria ( 24. června 2019 15:00 )

Občas si objednávám ze závodní jídelny, dováží k nám do práce, když je víc než 5 jídel. Hlavní jídlo + polévka, krabička a dovoz je za 70 Kč... Pokud člověk jí přímo tam tak je to za 60 Kč... A to v Praze... Moc dobré jídlo to není, je to jako pro děti - neslané, nemastné moc nekořeněné, ale sníst se to dá .-)

illyria ( 24. června 2019 14:57 )

Tak tak. My máme 100 Kč stravenky za 30 Kč. Dneska mě Stroganoff s rýží a 3 deci piva stálo 110 Kč... takže oběd byl za 40 Kč... Levnější než v jejich kantýně...

adeso ( 24. června 2019 14:51 )

teda chtěl jsem poslouchat tu Letnou, ale fakt se nedalo. Tolik idi--tů a bl--ců, co spatlali celých třicet zlodějen a sra-í na všechno, aby to naházeli na Babiše, to jsem fakt nezažil. Nemám babiše rád, ale on má ve spoustě věcí pravdu, ale ty paka - bože do čehos to duši dal.... jo až budou další volby, tak ať se ta paka domluví a můžou ty své lidi (nevím koho) klíďo píďo zvolit a já pak budu držet kušnu. Nebo že bych jako oni začal být neposlušný a bl--bý??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa