Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hlavní jídlo za „pade“, zmrzlina za 9 korun: Poslanci dál hodují za hubičku

Autor: jt, map - 
23. června 2019
06:59

Rok se s rokem sešel a jídlo je zase dražší. Tedy všude až na „kulinářský skanzen“ zvaný restaurace ve Sněmovně. Přesně dvanáct měsíců od „rakvičkové aféry“ tu redaktor Aha! zkontroloval, za kolik se poslanci nadlábnou. A zjistil, že některá jídla jsou za stejnou hubičku jako loni, přestože suroviny zdražily.

Před rokem deník Aha! zjistil, že poslanci si ceny svých nestoudně levných jídel chtějí ještě snížit. Symbolem tažení za to, aby ze svého platu nejméně 82 tisíc platili za jídlo alespoň jako v nejlevnější nádražní kantýně, se stala rakvička za osm korun.

Jako „rakvičkovou aféru“, která nakonec zlevnění zabránila, to také nazval šéf komise pro práci Sněmovny Pavel Kováčik (63, KSČM). A jak odpověděl, když se ho deník Aha! dotázal, zda tato laskomina za rok podražila? „Tuto problematiku komise neřeší, je v kompetenci Kanceláře PS,“ odbyl dotaz.

Vedle si za to nedáte ani gulášovku

Nezbylo tedy než se vypravit na průzkum. Do restaurace se redaktor Aha! nakonec dostal s jedním z poslanců, který ale mermomocí chtěl zůstat v anonymitě. Přece jen, zlost kolegů, že jim někdo útočí na gáblík za hubičku, by mohla být nepříjemná... Sněmovní jídelna nebyla plná, strávníci obsadili jen čtyři stoly. Některé z nich zlákaly stejně jako redaktora Aha! kuřecí medailonky na tymiánu. No neberte to: CENA 63 KORUN! To by ve vedlejší Malostranské besedě nestačilo ani na gulášovou polévku, kterou tu ve stálém jídelním lístku nabízejí za 69 Kč. A kdybyste si chtěli dopřát obyčejnou tlačenku, museli byste ještě 46 kaček dotlačit.

Jídelní lístek v Poslanecké restauraci Jídelní lístek v Poslanecké restauraci | Blesk

Kopeček zmrzliny za 9 korun

V „Parlamentní besedě“ jsme si k medailonkům objednali ještě jasmínovou rýži za 14 korun a dva kopečky vanilkové zmrzliny (jeden za 9 kaček) – celkový účet 95 korun. Tedy o plných 65 korun méně, než kdybychom si zašli na polední menu v Malostranské besedě, která patří v okolí k nejlevnějším. Však také obsluhu zarazilo, že si redaktor vyžádal účet. Jídla tu nepodléhají elektronické evidenci tržeb a na těch pár drobných si ho tady asi nikdo nebere...

montevideo ( 23. června 2019 14:39 )

Konečně se ve svém krátkém, ale zbytečném životě dostaneš do města, co?

pelagie ( 23. června 2019 14:31 )

Ano to je ta "rovnost",, jednoznačně darmožrouti, co víc dodat..je to hanba

zadnice ( 23. června 2019 14:05 )

"Politici" jsou jednoduše nenažraná prasata žijící odtrženě od občanů!

hejhej ( 23. června 2019 14:04 )

cepp: To zní jako vtip !!!!
Jak si ničí poslanci zdraví je vidět při letmém pohledu na ně. Evidentně je zničený i M. Benda a jemu podobní- za 100 000,- pár přihloupých proslovů.
Teprve tato vláda začíná konečně pracovat pro lidi.

havran2 ( 23. června 2019 14:01 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa