Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Maláčová věří, že placenou nemocenskou od 1. dne protlačí. Ekonom se zhrozil

Autor: Jaroslav Šimáček - 
5. ledna 2019
05:02

Marodit od prvního dne za peníze, nikoli zadarmo? Cíl ČSSD se přibližuje i přesto, že se Senát loni proti návrhu postavil a poslanci se jím budou zabývat nanovo. Sněmovna se letos poprvé sejde 22. ledna a ministryně Jana Maláčová (ČSSD) věří, že tolik diskutované zrušení karenční doby a zavedení proplácení nemocenské nebude problém prosadit. Jenže například opoziční ODS se dál obává, že lidé mohou začít opatření zneužívat. A tento pravicový pohled je blízký i některým ekonomům.

Když Sněmovnou prošel návrh ČSSD na proplácení nemocenské od prvního dne marodění, provázela to vášnivá diskuse. Stejný úspěch sociální demokracie se nedostavil v Senátu, kde úpravu osobně prosazovaly jak ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, tak i exministryně školství Kateřina Valachová (obě ČSSD). Valachová tu upozorňovala, že „zdraví je nejvyšší hodnota“.

Maláčová sebejistě: Senát přehlasujeme

„Žádné další problémy neočekávám, návrh prošel ve Sněmovně 128 hlasy, což je ústavní většina plus osm hlasů. A vzhledem k tomu, že se vrátil ze Senátu v té samé podobě, tak si myslím, že v příštích týdnech se to tam podaří ‚stojedničkou‘ přehlasovat a půjde to k podpisu pana prezidenta,“ řekla nyní Blesk Zprávám ministryně Maláčová. 

Senátní odmítnutí ji prý nepřekvapilo. „Je to dané rozložením politických sil v Senátu, kde převažuje politické pravicové spektrum a asi nelze očekávat, že by pravicoví senátoři podpořili levicový návrh,“ podotkla. 

Pirátka: Lidé si berou na nemoc dovolenou 

Že bude mít návrh ve Sněmovně dál širokou podporu i z řad opozice, naznačuje aktuální stanovisko poslankyně Pirátů Olgy Richterové„Stojíme si za tím, že když je člověk nemocný, tak se prostě má doma vyležet a náklady na dlouhodobou nemocnost jsou u nás vysoké. Není to u nás jako v Německu, kde se od 1. dne nemoci proplácí 100 procent mzdy. U nás je pořád ten první týden 60 procent, takže to vnímáme jako dostatečně odstrašující prvek, aby člověk nebyl nemocný jen tak,“ řekla Blesk Zprávám Richterová. 

Pirátka upozornila i na jedno úskalí současného stavu, kdy se první tři dny nemoci neproplácí. „Dneska si lidé berou na nemoc dovolenou, to je realita. Musíme si říct, jestli chceme žít v zemi, kde si lidé namísto dovolené na zotavenou berou dovolenou pro nemoc, nebo ne. Já bych žila radši v zemi, kde si lidé během dovolené skutečně odpočinou,“ dodala.

Video  Poslankyně Pirátů a ČSSD: Vraťme zpátky placenou nemocenskou od prvního dne.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Ekonom: Střílíme se do nohy

Jenže například ekonom Lukáš Kovanda oněch 60 procent mzdy na začátku nemocenské jako dostatečné odstrašení nevnímá. „Odstrašující to není, situaci to nevyřeší,“ řekl Blesk Zprávám hlavní ekonom společnosti Czech Fund. Očekává, že půjde o nemalou zátěž pro firmy.

„Naše ekonomika čelí hrozbě zpomalení a podnikatelé i firmy čelí dalším těžkostem plynoucím z možného zpomalení globální ekonomiky, ekonomiky eurozóny, tvrdého brexitu. Je opravdu velký hazard se v této době pouštět do takovýchto kroků, které znamenají další zátěž pro naši podnikovou sféru, která je již dnes zatížena enormním růstem mezd, platů, minimální mzdy,“ pokračoval Kovanda ve své kritice.

„My se vlastně střílíme do nohy. Střílíme do nohy zdroj našeho bohatství, což jsou právě podniky a firmy. Odboráři sledují nějaké svoje krátkodobé zájmy a politici jednají populisticky s horizontem dvou tří let do dalších voleb,“ hněval se ekonom, aby dodal: „Dlouhodobý zájem mají hlavně firmy, které musí být ziskové dlouhodobě, toto nahlodává podnikovou sféru v ČR, celou naši ekonomiku i naše budoucí bohatství a bohatství našich dětí a budoucích generací.“

Expertka z ODS: Neschopenky budou častější

Dlouhodobě kritická je k placené nemocenské od 1. dne i opoziční ODS. Ve shodě s Kovandou upozorňuje, že tratit budou zaměstnavatelé. Případně ti zaměstnanci, kteří marodit nebudou. „Toto bude opět a pouze zátěž k zaměstnavatelům. Nejenom finanční, ale i zátěž co do fungování nejrůznějších provozů. Sama vedu třísměnný provoz a obávám se toho, co toto bude znamenat,“ řekla Blesk Zprávám expertka ODS na sociální oblast Lenka Kohoutová.

Poslankyně z let 2010 až 2013 působí dnes v Domově Sulická, kde se starají o lidi s mentálním i zdravotním postižením. „Obávám se toho, že bude více využívána pracovní neschopnost, nechci říkat zneužívána,“ dodala Kohoutová.

Ohledně zátěže pro zaměstnavatele pak ekonom Kovanda zmínil: „Ano, je to zátěž pro zaměstnavatele, povede to však i k zátěži na celý veřejný systém zdravotnictví, protože stoupne fiktivní, fingovaná nemocnost, kdy lidé z různých důvodů zůstávají doma. Není to jen obava, je to i podloženo čísly. Když se podíváme na dobu před zavedením karenční doby, tak tam určitě došlo ke snížení fiktivní nemocnosti. Když se to lidem tak nevyplácí, tak to dělají méně.“

Valachová: Zaměstnavatelé „oškubáni“ nebudou

„Zaměstnavatelé podle našeho návrhu zákona nebudou oškubáni, jak někdo rád tvrdí, počítáme s kompenzací snížení pojistného o 0,2 procentního bodu, což znamená zhruba 3,5 miliardy korun. To není malá částka,“ upozorňovala v Senátu sociální demokratka Valachová.   

Senátor Miloš Vystrčil (ODS) ve stejné debatě upozorňoval na to, že na zrušení karenční doby doplatí „poctiví zaměstnanci“. „Když zrušíme karenční dobu, tak si myslíte, že to budou více využívat poctiví zaměstnanci, nebo nepoctiví zaměstnanci? Myslím si, že to budou více využívat nepoctiví zaměstnanci. A pokud nepoctiví zaměstnanci budou využívat možnost placení nemocenského od prvního dne, tak kdo to zaplatí? Buď zaměstnavatel ze svého zisku, nebo zaměstnavatel z peněz poctivých zaměstnanců,“ varoval.

„Sytý hladovému nevěří“

Zneužívání novinky k častějšímu marodění je ostatně předmětem sporů i nadále. Obavy, že bude častější mezi lidmi simulování, nemizí. Právě v rozjitřené senátní debatě senátor za ČSSD Petr Vícha upozorňoval: „Ono se říká, sytý hladovému nevěří, ale věřte, že ti lidé, kteří jsou s nízkými příjmy na minimální mzdě, mají pak přijít ještě o tu mzdu za ty první tři dny nemocenské, tak velmi často si berou raději dovolenou a není to dobře.“

„Jasně, může docházet k určitému zneužívání, vždycky k tomu docházelo, dochází v jiných oblastech, ale abychom kvůli tomu trestali ty lidi, to si myslím, že není správné,“ dodal Vícha.

Právě senátoři ani poslanci však nemocenskou jako takovou neznají, své platy čerpají v plné výši i po dobu nepřítomnosti na jednání a při omluvenkách mimo jiné ze zdravotních či rodinných důvodů.

Nemoc jako problém pro lidi bez rezerv

Argument ohledně nárůstu fiktivní nemocnosti odmítal i místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Nemyslí si, že by měla až půlka lidí začít nemocenskou zneužívat. „Přece nechcete říci, že máme 50 procent lidí v této společnosti, kteří když marodí, tak že mají nějaký jiný úmysl než to, aby se léčili,“ varoval v Senátu.

Štěch upozornil, že současný systém nefunguje zdaleka pro všechny. „Ono to nefunguje pro ty, kteří první tři dny nedostanou nic, a přitom mají rodinné rozpočty postavené na měsíční příjmy, a nemají rezervy. Pro ty to vůbec nefunguje,“ dodal bývalý šéf Senátu.

Ohrozí to tzv. sick days?

Protiargumentem zastánců zrušení karenční doby bývá ale i to, že zaměstnanci dnes chodí do práce, i když jsou nemocní. Nemoc „přechází“ a v pracovním kolektivu mohou dál šířit nákazu. Maláčová apeluje na to, aby lidé nemuseli chodit nemocní do práce a „aby nerozšiřovali nemoci a bacily“.

Ekonom nesouhlasí, byť se chození nemocných lidí do práce negativně projevuje i na celkovém výkonu firmy.

„Jestliže je častěji pracovní tým chorý a nemocný, nepracuje tak efektivně, když tam všichni ‚chrchlají‘. Toto lze ale přece ošetřit dohodou přímo na pracovišti. Jestliže je zaměstnavatel alespoň trochu při smyslech, což by měl být, když jde o jeho zisk, nedopustí šíření virózy a po lidské domluvě pošle nemocného zaměstnance třeba domů. Není třeba to řešit takto plošně, když je zde riziko právě fiktivní nemocnosti, která je zátěží na celou ekonomiku,“ načrtl Kovanda.

Jiní senátoři, jako např. Jitka Chalánková, upozorňovali, že v době, kdy je nedostatek zaměstnanců, nabízí řada zaměstnavatelů již dnes tzv. sick days coby benefit a lidé tak při stonání mohou využívat právě jich. Obává se naopak, že při zrušení karenční doby začnou zaměstnavatelé rušit právě tyto benefity.

Šéf Senátu Jaroslav Kubera (ODS) pak prohlásil, že stát selhává tam, kde se o lidi starat má. A kde do jejich životů mluvit nemá, tak to neustále činí. „Jsou lidé, kteří vůbec lékaře, pokud možno, nevyhledávají, protože se řídí zásadou – nechoď tam, nebo ti něco najdou,“ upozorňoval s tím, že ani zrušením karenční doby se tento přístup nemusí změnit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

milan1959 ( 22. ledna 2019 17:07 )

Klid. Jak vyhrajeme volby okamžitě to zrušíme

PPP150W ( 5. ledna 2019 21:50 )

To je vaše téze, kterou nemáte čím podložit. Že se Babiš spojil s nevplenými levicovými stranami, aby stůj co stůj udržel moc, je holý a neoddiskutovatelný fakt. Je to podraz i na jeho voliče. Jen málo hlupáků tomu tleská.

jasnovidec01 ( 5. ledna 2019 19:14 )

Snad si platíme nemocenskou za celý měsíc .né??tak proč by nemohli lidi marodit od 1 dne nemoci ??No to by naši vládci neměly na levnější bufet a nehorázné zvyšování platu .pra.sa.ta tlustý.to samé je i u těch státem stanovených placených sváteků ,je jich 7 ,ale to že si zaměstnanci musí tyto svátky napracovat do úvazku hodin dle měsíčního plánu nikoho nezajímá,taky zlodějna,je zavřeno ale zaměstnanci si hodiny musí dopracovat a bez příplatků

viktorova ( 5. ledna 2019 18:34 )

pane karolin, máte pravdu. Jen tu pravdu musíme obhájit. Jak pomozte mi bojovat pro odstranění diskriminace našimi zákonodárci. Jak stále říkám porušují LISTINU ČL. 28.

viktorova ( 5. ledna 2019 18:29 )

Vážení senátoři čili nadlidé. Kdy si uvědomíte, že jste do roku 1989 pobírali nemocenskou od 1. dne marození a nikomu nic nechybělo a vůbec jste žádné připomínky nevznášeli. Na rozdíl ode mne. Dnes Vám stále jen chybí na vaše promiňte, přepapávání, a na dovolené v cizině i s vašimi rodinami. ( zdarma). Senátoři, pokud nechcete proplatit nemocenské, tak odstraňte diskriminaci. A to tak, aby jste neporušovali Listinu Čl. 28. To jest každý zaměstnanec má nárok na spravedlivou odměnu ZA PRÁCI. Diskriminujete nás občany a vůbec se ani nečervenáte. Porušujete zákony o daních dokonce i LISTINU.(což je trestuhodné) Mohu si vyhláškou nadlepšit, ale nesmím porušit zákon. Ani jeden ze zákonodárců to do dnešního dne neudělal Jen si myslí, že my občané jsme blbí a nic neznáme. Pokyn 22 u zákona na daních byl vypracován, tak, nemocenské-MD- zařadili do ostatních příjmů, ale zapomněli na to, že od ostatních příjmů si mohu odečíst náklady. Je to podmínka ostatních příjmů. A co říká zákon o nemocenském. Z nemocenské si odečíst náklady nesmím. Ombudsmanka mi sdělila, že MD jsou jiné příjmy. A ty se v žádném zákoně nenacházejí. Tak co Senátoři? Stáhnete se již někam do kanálů a odstraníte diskriminaci a podivné zákony, které se nemohou použít, když vám jde o malinkou částku za 1. tři dny v nemoci. Pane předsedo senátu, jste o dva roky mladší než já, komunistické požitky pobírat vám nevadili. Tak je dle dnešního vašeho smýšlení vraťte a bude hned na proplácení nemocenského. Nestyďte se přiznat, že jste veškeré požitky pobíral na úkor dnešních chudáků. Jen za ty úroky by jste zaplatil dost peněz. Odstraňte DISKRIMINACI(proplácejte si nemocenské dle sociálního zákona) a budete mít Kč na 1. tři dny proplácení nemocenského pro lidi, kteří na vás dřou jak mezci. Občanka ČR.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa