Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Schillerová se střetla s Kalouskem. První tři dny nemocenské vyjdou na 1,5 miliardy

Autor: ČTK, nkov - 
4. listopadu 2018
13:30

Zrušení karenční doby, tedy prvních tří dnů nemocenské zdarma, se příští rok promítne ve státním rozpočtu výpadkem zhruba 1,5 miliardy korun. Vyžádá si je snížení odvodů pojistného pro zaměstnavatele o 0,2 procentního bodu. V Partii FTV Prima to v neděli řekla ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Jejím oponentem v pořadu byl exministr financí Miroslav Kalousek. Šéf poslanců TOP 09 Schillerové vyčetl, že za její éry má Finanční správa ČR všechny daňové poplatníky za „sprosté podezřelé“, ministryně ale jeho pohled odmítla.

Podle Schillerové návrh státního rozpočtu na příští rok s opětovným zavedením proplácení prvních tří dnů nemoci nepočítal, protože v době jeho sestavování neexistovalo znění právní úpravy. Zrušení karenční doby schválila tento týden Sněmovna.

Ministryně dodala, že ročně bude zrušení karenční doby představovat zhruba tři miliardy korun, protože má vstoupit v platnost příští rok od července, tak v roce 2019 bude dopad zhruba poloviční.

„Peníze na to najdu, stejně jako na opravy silnic nebo slevy na jízdném. Rozpočet to nepoloží. Sleduji, jak čerpají jednotlivé resorty své výdaje a to, zda jsou schopné je dočerpat, a tam hledám úspory. A budu postupovat stejným způsobem,“ uvedla Schillerová.

Končí další opatření z doby Topolánka

Se zrušením karence ostře nesouhlasí zaměstnavatelé. Podle zástupců podnikatelů to povede ke zvýšení nemocnosti a nákladů firem, zástup za nemocné budou za rekordně nízké nezaměstnanosti hledat obtížně. Hospodářská komora odhaduje, že by dodatečné výdaje firem mohly činit až pět miliard korun a navržené snížení odvodů o 0,2 procentního bodu dopady nedorovná.

Karenční dobu zavedla v úsporném balíčku vláda Mirka Topolánka (ODS). Ústavní soud ji k pololetí 2008 zrušil, kabinet neproplácení prosadil znovu, ale snížil odvody firmám. Ústavní soudci poté tuto úpravu nechali v platnosti. V minulém volebním období zanesla tehdejší vláda ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL obnovu náhrady mzdy v prvních třech dnech nemoci do koaliční smlouvy. Podmínkou byla shoda v tripartitě, která nenastala.

kradlous ( 4. listopadu 2018 21:57 )

Já se divím politikům že se s takovým odpadem pouštějí do diskuse.

kradlous ( 4. listopadu 2018 21:54 )

Smrdutý křivák Kradlousek V době když se pasoval na ministra zeměkoule navýšil státní rozpočet do stamiliardových výšin by měl na věčnost zavřít smradlavá ústa.

jentakjenkobliha ( 4. listopadu 2018 18:42 )

Burešfert přijal 40 000 nových státních zaměstnanců-vyžírek a slibuje zvýšit magorům seniorům penze, ale že zdražení energijí, nájmú, potravin a všeho , toto navýšení nepokryje ,to seniorkoblihoví hňupi stejně nepochopí.

Nezadat ( 4. listopadu 2018 18:39 )

Máš štěstí,že nikdy nebudeš seniorem a mlátit se přes držku za blbosti co jsi nadělal v mládí.Osobně mě to mrzí,ale debilní idioti se nedožívají vyššího věku,protože je vlastní chování zabije.!!!!

jentakjenkobliha ( 4. listopadu 2018 18:33 )

Tomu blití říkáš psaní ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa