Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Babiš hájil končícího šéfa „berňáku“ jako dříče. Pospíšila těší konec „buzerace“

Autor: simao, vei, ČTK - 
1. listopadu 2018
15:40

Končí buzerace daňových poplatníků, rýpl si Jiří Pospíšil (TOP 09). Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček odchází z funkce, potvrdily se tak předchozí informace Blesk Zpráv. Andrej Babiš (ANO), za kterého Janeček do čela úřadu nastoupil, však hájí, že se mj. podílel na lepším výběru daní. Janečkovi ve Sněmovně děkoval, podle něj je pracovitý a loajální. S kritikou přispěchal i další opoziční lídr Petr Fiala (ODS), který míní, že šlo o jasný příklad arogance moci.

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček požádal o odvolání, skončit chce k letošnímu 27. prosinci. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) Janečkovu žádost přijala. V tiskové zprávě to dnes uvedlo ministerstvo financí.

Janeček čelil kritice kvůli vyměřování tzv. zajišťovacích příkazů a postupu některých svých podřízených, kteří kvůli kontrole elektronické evidence tržeb zjišťovali od novomanželů podrobnosti o svatebních hostinách.

V této souvislosti zaujal postup Finančního úřadu pro Olomoucký kraj, který kvůli kontrole EET vyzval k podání informací o svatební hostině téměř stovku novomanželů. Janeček kvůli tomu na olomouckém finančním úřadu nařídil kontrolu. Schillerová naznačila možnost personálních důsledků.

Fiala mluví o aroganci státu, rýpl si i Pospíšil

„Působení Martina Janečka v čele Finanční správy se stalo symbolem arogance státu. Ve své funkci selhává od počátku nejen profesně, ale i lidsky – necitlivým přístupem k občanům. Jeho jedinou ‚předností‘ byla loajalita vůči Andreji Babišovi,“ reagoval předseda ODS Petr Fiala

„Martin Janeček nebyl dobrým ředitelem. Jeho éra v čele Finanční správy bude spojena se zneužíváním zajišťovacích příkazů, represí podnikatelů a byrokratickou buzerací daňových poplatníků, což vyvrcholilo nedávnými dotazy na svatebčany. Laťka je pro nového ředitele nastavena nízko,“ doplnil na Twitteru Jiří Pospíšil, šéf TOP 09.

Přisadil si i exministr financí a předseda poslaneckého klubu Topky Miroslav Kalousek. „Pan Janeček se v té funkci nikdy neměl objevit,“ řekl České televizi. „Nese hlavní vinu na tom, že se výrazně zvýšila nedůvěra veřejnosti v korektní a nestranný postup finanční správy. A nepůjde to napravit tak snadno,“ dodal.

Janečka do čela Finanční správy jmenovala vláda koncem října 2014, kdy ministerstvo financí vedl právě nynější premiér Andrej Babiš (ANO). „O tomto svém kroku jsem uvažoval několik měsíců. Jedná se o mé osobní rozhodnutí,“ řekl Janeček. Na dotaz ČTK uvedl, že již má představu, kam ze své funkce zamíří. Bližší informace ovšem neuvedl.

Babiš hájil Janečka: Velmi si ho vážím

Také poslanec Stanislav Blaha (ODS) označil při čtvrtečních interpelacích Janečka za Babišova oblíbence, kterého Babiš vytáhl z Finančního úřadu v Českých Budějovicích. Chtěl proto po premiérovi vědět, zda právě tam se nyní Janeček vrátí. Podle Blahy Janeček „proslul bezohledným vyměřováním zajišťovacích příkazů, mj. zablokoval majetek řadě firem, které přivedl ke krachu na základě pouhého podezření z nezaplacení daní “.

Poslanec ODS připomněl, že se v poslední době mluvilo také o „jeho lustrování svatebčanů“. Babiš reagoval slovy: „Pana Janečka si vážím, respektuji ho, je to čestný člověk na rozdíl od některých jeho předchůdců, na které jsem podal osobně a podepsal trestní oznámení na podezření tunelování Finanční správy v rozsahu 100 milionů korun. Je to člověk čestný, vážím si ho profesně, je velmi pracovitý a stojí za ním obrovská práce.“

Babiš děkoval Janečkovi za sebe i za stát, zajišťovací příkazy označil Babiš za dědictví po předchůdcích. Janečkův odchod označil za jeho rozhodnutí. „Pokud někteří teď do něj kopou, tak je to skutečně ubohé, protože to je loajální státní zaměstnanec, nezávislý, není to můj... nevím, jak jste to řekl, tu větu... oblíbenec. Znovu opakuji, že Finanční správa je nezávislá, to není jak za časů jednoho pána, který tady sedí s námi,“ dušoval se Babiš.

Janeček podle premiéra odchází s čistým stolem, zasloužil se podle premiéra i o to, aby se neopakovaly kauzy jako lehké topné oleje a další. A podílel se na zničení daňového ráje v Praze, úspěchu EET či lepšímu výběru daní i pomocí kontrolního hlášení.  „Na jedné adrese, v jedné místnosti seděly desítky tisíc firem a podváděly,“ tvrdil Babiš.

Místo Janečka Richterová?

Na místo šéfa Finanční správy bude v následujících dnech vypsáno výběrové řízení. Janečkův nástupce by měl být s ohledem na termíny dané zákonem o státní službě znám do konce roku, uvedlo ministerstvo financí. Podle některých médií je hlavním adeptem na funkci Janečka dosavadní zástupkyně Tatjana Richterová.

„Rozhodnutí pana Janečka plně respektuji a chtěla bych mu poděkovat za práci, kterou v pozici generálního ředitele Finanční správy vykonal,“ uvedla Alena Schillerová. Rozhodnutí o odvolání vydá k Janečkově písemné žádosti státní tajemník na ministerstvu financí.

Janeček absolvoval ekonomiku a management na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, krátce po škole nastoupil na finanční úřad v Českých Budějovicích. Do čela Finanční správy přicházel jako expert na daňové podvody, zejména v oblasti daně z přidané hodnoty a praní špinavých peněz. Za Janečkova působení byla zavedena řada nástrojů, od kterých si vláda slibovala zlepšení výběru daní, podle opozice ale zvýšila podnikatelům administrativu. Vedle EET jde třeba o kontrolní hlášení k dani z přidané hodnoty.

Trojnásobek zajišťovacích příkazů

Finanční správa pod Janečkovým vedením čelila kritice kvůli údajnému nadužívání tzv. zajišťovacích příkazů, kterými může blokovat majetek firem podezřelých z nezaplacení daně. Od usednutí Janečka do křesla generálního ředitele správy počet příkazů výrazně stoupl, z necelé pětistovky v roce 2013 na zhruba trojnásobek.

Používání tohoto nástroje kritizovala řada postižených firem i daňových expertů, podle kterých finanční správa příkazy zneužívala a likvidovala tak řadu poctivých firem, které se do řetězových podvodů s DPH mohly dostat neúmyslně.

Loni v listopadu v reakci na to Finanční správa oznámila, že bude při vydání zajišťovacího příkazu u fungujících firem nabízet alternativní zajištění majetku. Chystá se i změna zákona.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kradlous ( 2. listopadu 2018 10:53 )

Pospíšil je jenom nebohé telátko který se ujmul padající Tup09.Zachraňoval kníže Blekota,zachraňoval Kradlousek a čeho dosáhli?Tup09 je na dně a Pospíšila to vůbec netrápí.On se vždy někde uchytí.

bryx ( 1. listopadu 2018 17:11 )

André je ušatější než Plachta s Burianem dohromady

x88x ( 1. listopadu 2018 16:13 )

Rýpeš do Ovčáčka a Kate, troubo.

x88x ( 1. listopadu 2018 16:07 )

Nechápu proč vás senilové ještě nepřešly rýpy do leseb a gayů, vypadá to že se v tom kocháte když už si nevrznete. A odesák je proto abyste ztichli pro Kalouska, ne, vy kremelský hrůzy melete na každého.

x88x ( 1. listopadu 2018 15:24 )

Huhňá, nosovky jako Zeman.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa