Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Berňák“ povede Janečkova zástupkyně Richterová. Odcházející šéf má nový flek

Autor: Jakub Veinlich - 
21. prosince 2018
05:15

Finanční správa bude mít novou šéfovou. Dosavadního generálního ředitele Martina Janečka vystřídá po svátcích Tatjana Richterová. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) už dříve kritizovala komunikaci „berňáku“ i to, že úřad kontroloval například veselky novomanželů. Richterová byla i v předchozím vedení Generálního finančního ředitelství. A Janeček už má nové místo.

Den po definitivním odchodu šéfa Finanční správy Martina Janečka nastoupí 28. prosince na jeho místo Tatjana Richterová. Novou ředitelku, bývalou šéfku pražského „finančáku“, vybrala komise a schválil státní tajemník ministerstva financí. Richterová přitom v minulých měsících pracovala jako Janečkova zástupkyně. A právě práci kontrolorů ministryně Alena Schillerová i v rozhovoru pro Blesk Zprávy před časem kritizovala.

„Udělalo se mnoho dobrého. Ale dlouhodobě kritizuji to, že Finanční správa pod vedením pana Janečka prostě nedostatečně komunikuje. To znamená, nejsou ty věci vysvětlovány,“ řekla Schillerová Blesk Zprávám.

Finanční správa byla pod palbou ministryně, například za přílišnou horlivost kontrolorů při kontrolách provozoven kvůli EET, kdy novomanželé dostávali dopisy kvůli platbám za svatební hostiny. Anebo kvůli sporům o zajišťovací příkazy, které byly mnohdy pro firmy likvidační.

„Musím říct, že je tam nedostatečná komunikace. A to Finanční správu v mých očích samozřejmě poškozuje,“ pokračovala v kritice úřadu ministryně Schillerová na konci září. A naznačovala, že hledá řešení, jak reputaci „berňáku“ napravit. S ředitelem Janečkem se proto dohodla na jeho konci a nechala vypsat nové výběrové řízení.

Richterová chce od úředníků víc vstřícnosti

„Mou jednoznačnou prioritou v čele Finanční správy bude nastavení vstřícného přístupu úředníků jako běžného standardu na všech úrovních organizační struktury,“ řekla po vyhraném výběrovém řízení Richterová.

Nastupující šéfka si je podle svých slov dobře vědomá toho, že Finanční správa z podstaty věci nebude nikdy oblíbená všemi. „Její složitá agenda nebude srozumitelná úplně všem, ale musí dělat vše proto, aby byla neoblíbenou co nejméně a srozumitelnou každému, kdo o to projeví zájem,“ plánuje vylepšit jméno úřadu. A jako další ze svých priorit vidí hladký rozjezd virtuálního finančního úřadu nebo zvýšení informovanosti o daňových povinnostech.

Schillerová teď vkládá do nové šéfky Finanční správy velké naděje. Má prý značné zkušenosti a zná přednosti i slabiny úřadu. „Během své kariéry prokázala i značné manažerské schopnosti. Tyto předpoklady mě naplňují důvěrou, že výzvy jako dobudování on-line finančního úřadu a hladký náběh zbývající vlny EET po provozní stránce Finanční správa úspěšně zvládne,“ zdůvodňuje výběr Richterové ministryně Schillerová.  

Janeček zamíří na jih Čech

Odcházející generální ředitel Finanční správy Martin Janeček ale bez práce nezůstane. Stane se totiž šéfem Finančního úřadu pro Jihočeský kraj. Zůstává tak zaměstnancem státu, protože obsazuje místo podle služebního zákona.

„Skutečnost, že vysoce postavený manažer s řadou cenných zkušeností zůstává ve službách státu, vnímám pozitivně,“ okomentovala nové uplatnění Janečka ministryně financí.

Kdo je Tatjana Richterová?

Podle zveřejněného životopisu zahájila své působení ve Finanční správě v roce 1991 jako správce daně na Finančním úřadě v Ústí nad Labem. V letech 1992-2012 působila na tomtéž úřadu jako ředitelka a měla mimo jiné na starosti přechod z Finančního ředitelství na Finanční úřad s krajskou působností. V roce 2013 byla jmenována ředitelkou Finančního úřadu pro hl. m. Prahu.

„Byla to právě Tatjana Richterová, pod kým Praha přestala být daňovým rájem,“ podtrhla ministryně financí.

Od roku 2018 působí Tatjana Richterová jako zástupkyně generálního ředitele GFŘ. Vysokoškolské vzdělání získala na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. V minulosti externě vyučovala na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Je členkou zkušební komise Komory daňových poradců.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Samo ( 21. prosince 2018 18:32 )

Je naprosto samozřejmé, že místo šéfa berňáku je nejvíc ohrožené braním úplatků, aniž by se někdo o tom dozvěděl. Takže Janečka si nahrabal a šel zavčasu od válu, aby to později nepřehnal. Šéf berňáku buďto udělil obrovskou pokutu anebo neudělil a nemusel se nikomu zodpovídat, jestli to bylo podle zákona nebo ne, hlavně musel vybrat více peněz Babišovi na dotace.

marmat ( 21. prosince 2018 13:34 )

Připadalo mi, že víc čtete,než trollí grupa zde. !? Poslední, kdo by ho vyhazoval by byl Babiš.Hysterie, která se kolem Janečka strhla (po kontrolách svateb) byla neudržitelná- m.j. nekomunikoval s paní Schillerovou své postupy!

mravenecek12 ( 21. prosince 2018 10:25 )

Vazeny pane a smim se zeptat, kde jste zamestnan? Snad ne u smejda, snad jste se tak neponizil, aby nekdo takovy byl vasim chleboodarcem. Kdyby sjte nekdy nasel odvahu vyridit si jen zivnostnak, tak verte tomu,z e za tyden by sjte bydlel pod mostem, protoze z tech silenych hromad povinnosti by sjte se jednoduse sesypal a nebyl by sjte schopen dat dohromady ani jedno hlaseni,t akze by sjte chytl hned za tyden likvidacni pokutu. Jste hloupy a zavistivy hlupak, kam az vidite. Ale presne takovy jsou vzpruhou pro uspesne.

pavel11 ( 21. prosince 2018 10:10 )

Velká škoda pana Janečka pěkně šlapal zlodějum,neplatičum daní,podvodníkum učtenek tato verbež utočila na nejlepšího uředníka danové správy Babiš neser lidi a nevyhazuj bič na podvodníky,zloděje,tuneláře.On přinesl státu spoustu miliard od šmejdu!!

marmat ( 21. prosince 2018 09:36 )

A kdo vám drží palec na Caps Locku ??? Taky nějaká "náměstkyně" ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa