Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šéf berňáků Janeček končí. Vaz mu zlomily kontroly svateb i zajišťovací příkazy

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
18. října 2018
17:55

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček je podle informací Blesk Zpráv na odchodu. Skončit by měl začátkem listopadu. Ministryně financí Alena Schillerová v nedávném rozhovoru pro naši redakci kritizovala postup jeho podřízených, kteří si zjišťovali podrobnosti o svatebních hostinách od novomanželů. Finanční správa čelí kritice také kvůli sporným zajišťovacím příkazům, o které se řada firem soudí.

Blesk Zprávy zjistily z důvěryhodného zdroje, že generální ředitel Finanční správy (FS) Martin Janeček skončí ve své funkci. Mluvčí úřadu to ale odmítá zatím potvrdit. „Tuhle informaci potvrdit nemůžu,“ napsal v SMS zprávě naší redakci mluvčí FS Petr Habáň. Na doplňující dotaz, zda může informace Blesk Zpráv tedy vyloučit, už příliš reagovat nechtěl. „V tuto chvíli bych to nechal dál bez komentáře, myslím, že první odpověď je dostačující,“ reagoval Habáň.

Podobně tajemně zní i reakce z ministerstva financí. Ani ministryně Alena Schillerová (za ANO) nechtěla naši informaci potvrdit, ale zároveň ani vyvrátit. „V tuto chvíli se k personálním otázkám na Finanční správě nebudu vyjadřovat. Stále ale platí to, co jsem řekla nedávno ve vašem rozhovoru,“ reagovala šéfka státní kasy.

Schillerová na konci září Blesk Zprávám řekla, že není spokojena, jak Finanční správa některé problematické kroky komunikuje navenek, „Musím říct, že je tam nedostatečná komunikace. A to Finanční správu v mých očích samozřejmě poškozuje,“ řekla doslova ministryně.

Na přímý dotaz redaktora Blesk Zpráv, zda navrhla Janečkovi, aby sám z křesla generálního ředitele FS odešel, Schillerová řekla, že vše řeší a vyjádří se, až bude správný čas. „Je to komunikace mezi mnou a panem Janečkem, a až přijde čas, tak se k tomu vyjádřím.“

Podle dobře informovaného zdroje je Janečkův konec skutečně blízko. Úřad by měl opustit na začátku listopadu, a to po vzájemné dohodě.

Sporné dopisy novomanželům i zajišťovací příkazy

Finanční správa čelila v nedávné době kritice kvůli téměř stovce dopisů adresovaných novomanželům. Úředníci se jich v nich ptali na místo svatební veselky, počet hostů i to, jakým způsobem a v jaké výši platili útratu. Úřady tak řešily podezření z podvádění některých restaurací a hospod, které se ve dnech svatebních hostin odpojily od systému EET a čelí podezření, že peníze ze svatebních veselek nezanesly do svého účetnictví. Web Podnikatel.cz upozornil na to, že neobvyklé psaní ale dostali od Finančního úřadu pro Olomoucký kraj také manželé, kteří měli svatební hostinu doma.

Janeček nechal proto takový postup prověřit. „Skutečnost, že v jednotkách případů byli osloveni i novomanželé, kteří služeb dané provozovny nevyužívali, byla v souladu s právními předpisy. Na základě pokynu generálního ředitele Finanční správy však této praxe bude nadále využíváno pouze ve zcela ojedinělých a výjimečných případech,“ píše Finanční správa v tiskové zprávě z 10. října letošního roku. Mluvčí úřadu Petr Habáň ale odmítá, že by šlo o nějaké protiprávní jednání a už vůbec ne prý o kobercový nálet úředníků. „Finanční správa jednala na základě zcela konkrétního podezření z protiprávního jednání konkrétního subjektu,“ dodal Habáň.

Finanční správa ale v poslední době čelí také řadě soudních sporů. A to kvůli takzvaným zajišťovacím příkazům. Úředníci zajistí firmám finanční prostředky, protože se obávají, že podniky nebudou mít v budoucnu peníze na případné doměření daně. V polovině září prohrála Finanční správa spor se společností Lija, na kterou úředníci „berňáku“ uvalili zajišťovací příkazy před třemi lety. Nejvyšší správní soud rozhodl, že neoprávněně. Firma s miliardovým obratem musela tehdy ze dne na den skončit.

„Od roku 2010 do roku 2018 je u soudů celkem 248 případů, a z toho je nerozhodnuto 133,“ řekla Blesk Zprávám nedávno Schillerová a předpokládá, že podle nově nastavené metodiky nebudou počty zajišťovacích příkazů závažně a neopodstatněně růst.

vont ( 19. října 2018 20:23 )

Odchází jeden z nejpoctivějších státních úředníků, jenom hlupáci anebo dostižení podvodníci to vidí opačně.

Antonin Blaha ( 19. října 2018 11:44 )

 Zada az budete v dnesni dobe delat svatbu pak mluvte a evidentne mate zkusenosti,ono se rika podle sebe soudim Tebe😉

krkoun ( 19. října 2018 09:36 )

Toho Zdenkka bych chtěl potkat naživo, to musí být dobrej vylízanec.

janejaneja ( 19. října 2018 09:09 )

A ještě než odejde od korýtka by měl uhradit všechno to, o co přišli ti, na které na jeho příkaz zaklekli a odstavili je od majetku a podnikání !

zada ( 19. října 2018 08:22 )

mOžná tam šlo při odvolání i o něco jiného, ale ty svatby jsou opravdu u restauratéru dost dobrý byznys "bezfakturační" ve většině černý příjem ve vysoké hodnotě peněz. Takže doufám, že se najde způsob jak tohle vyřešit, abychom my, co platit daně musíme, nebyli šizeni těmito restauračními šmejdy. Neříkám že jsou to všichni, ale myslím že je dost velký procento takových s tímhle černým příjmem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa