Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nevěstu Katku „berňák“ vyděsil s dotazy na hostinu. Datum svatby měl z matriky

Autor: Jakub Veinlich - 
2. srpna 2018
18:50

Když veselku, tak jedině s účtenkou. Toho by se měl držet teď každý z novomanželů, pokud nechce čelit všetečným dotazům finanční správy. Podobnou zkušenost jako ženich s nevěstou na Přerovsku měla podle zjištění Blesk Zpráv i nevěsta Kateřina z Olomoucka. Také po ní chtěl „berňák“ účty od svatební hostiny, která mu přišla nedostatečně zaevidovaná. Datum svatby si zjistil na matrice. Úředníci zjišťují možné podvody jednotlivých hospod a restaurací, které v den svatebního veselí hlásí zavřeno nebo omezený provoz. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) chce o podobných praktikách slyšet od šéfa finanční správy další podrobnosti.

Zašlete nám údaje o své svatební hostině. Kolik stála, kolik lidí na ní bylo, jakou zálohu jste platili předem, platili jste hotově, nebo kartou? I takové otázky stojí ve výzvě, kterou dostal novomanželský pár od Přerovského finančního úřadu. Svatba byla přitom už loni.

A tito manželé nejsou jediní. S podobnou zkušeností se na nás obrátila také paní Kateřina, i jí přišla stejná výzva. Tentokrát z finančního úřadu v Olomouci a zřejmě není jediná. „Z doslechu v okolí nejsme první ani poslední,“ tvrdí.

„Správce daně zjistil, že v termínech konání svatebních hostin měla provozovna zavřeno nebo omezený provoz a nebyly během nich v rozporu se zákonem zaevidovány žádné tržby. Vzniklo tak důvodné podezření na krácení příjmů řádově v desítkách tisíc korun za každou svatební hostinu. Celkový objem nezaevidovaných tržeb se tak může pohybovat až v řádech statisíců korun,“ tvrdí k tomu Lukáš Heřtus z tiskového oddělení Finanční správy ČR.

Nevěsta: Hospodu jsme nevyužili

Jenže například Kateřina v mailu zaslaném redakci Blesk Zpráv tvrdí, že při své svatbě služeb žádné restaurace nevyužila. „Tak proč pan tiskový mluvčí mluví o provozovně, která měla být údajně zavřená?“ ptá se. A podivuje se také nad tím, kde finanční úřad vzal údaje o její svatbě. „Naše jména na žádné faktuře za služby nefigurovala, museli tedy informace získat z matriky! Což mě tedy děsí,“ podivuje se nad praxí úřadu.

Finanční úřad si šel pro informace skutečně na matriku. A podle daňového poradce Tomáše Hajduška na to má nárok. Znovu ale zopakoval, že finanční úřad udělal ve zjišťování řadu chyb.

Manžele měl buď požádat o svědeckou výpověď, nebo vysvětlení. V žádném případě nemůže zasílat výzvu a požadovat veškeré údaje a doplnit informaci, že když je manželé nedodají, nehrozí jim žádná pokuta. „Zejména, když je v té tiskovině poučují, že kdo nesplní svou povinnost, dostane pokutu,“ řekl Blesk Zprávám Hajdušek.

„Správce daně požádal o pomoc ženichy nebo nevěsty o poskytnutí relevantní informace s tím, že pokud by novomanželé nebyli ochotni informaci poskytnout, nehrozila by jim za to žádná sankce. Vyžádány byly údaje pouze v rozsahu nezbytném pro správu daní, přičemž správce daně tyto údaje nemohl získat od jiného orgánu veřejné správy,“ hájí se finanční správa.

Berňák se přitom odkazuje ve výzvě na §247 odstavec dvě a v něm se píše: Pořádkovou pokutu do 500 000 korun může správce daně uložit tomu, kdo závažně ztěžuje nebo maří správu daní tím, že bez dostatečné omluvy nevyhoví ve stanovené lhůtě výzvě ke splnění procesní povinnosti nepeněžité povahy, která mu byla stanovena zákonem nebo správcem daně, nestanoví-li zákon jiný důsledek.

Expert: Finanční úřad se ptá nezákonně

Svědeckou výpověď nebo vysvětlení je podle Hajduška povinný podat každý. „Podání vysvětlení nelze použít jako důkazní prostředek. Lze použít pouze svědeckou výpověď,“ vyložil zákon Hajdušek. Při výpovědi má právo být také kontrolovaný subjekt a může se také předvolaných vyptávat.

„Oni to tímto nezákonným způsobem – tedy zasláním výzvy obchází. A šetří si s tím práci. Je pro ně samozřejmě snazší si ušetřit práci napsat od stolu výzvu a čekat, zda se někdo chytí nebo ne,“ kritizuje postup finančního úřadu Hajdušek.

Ministryně financí Alena Schillerová si šéfa Finanční správy ČR Martina Janečka pozvala na schůzku a chtěla slyšet důvody podobných kontrol. Podle zákulisních informací Janeček v minulosti navrhl právě Schillerovou na post náměstkyně ministra financí v době, kdy úřad řídil Andrej Babiš, šéf ANO a nynější premiér. Schůzka ministryně s Janečkem by měla být po návratu Schillerové z dovolené, tedy zhruba v polovině srpna.

ja-stana ( 2. srpna 2018 21:11 )

Bych je poslala do pérdele a šli by a šli by.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa